Neovisni novinarski portal
4.10.2023.
aktivisti
LNG terminal - foto TRIS/G. Šimac

Zelena akcija i ERZ:
‘Tvrtke poput LNG Hrvatska zarađuju na zagađenju, a plin koji dovoze i koristimo u kućanstvima truje nas i naše obitelji’

LNG terminal - foto TRIS/G. Šimac

-Tvrtke poput LNG Hrvatska zarađuju na zagađenju, a plin koji dovoze i koristimo u kućanstvima truje nas i naše obitelji – tvrde aktivistkinje i aktivisti Zelene akcije i inicijative Extinction Rebellion Zagreb koji su pred sjedištem LNG Hrvatska održali akciju kako bi ukazali na štetnosti daljnjeg proširenja LNG terminala na Krku i gradnje novih plinovoda.

Ploču s nazivom tvrtke prekrili su velikim transparentom na kojem su popisali koji su joj grijesi, prema njihovom mišljenju.

-Ova tvrtka i Vlada RH pokušavaju krčki terminal prikazati kao svojevrsnog spasitelja u krizi, a plin kao gorivo potrebno u tranziciji. No, ono što doista rade jest da nas dugoročno osuđuju na ovisnost o fosilnim gorivima, štetu po naše zdravlje i klimu, a povrh svega, zarađuju na zagađenju – izjavila je Marija Mileta iz Zelene akcije.

LNG terminal – foto TRIS/G. Šimac

Nedavno objavljene znanstvene studije iz SAD-a otkrile su, vele, vrlo zabrinjavajuće posljedice korištenja plina u kućanstvima.

-Plinski štednjaci, koje mnogi imaju doma, mogu emitirati veće količine benzena, kemikalije povezane s rakom, iznad, recimo, razine pasivnog pušenja ili čak iznad razina koje se nalaze u blizini naftnih i plinskih postrojenja. Osim toga, otkriveno je da su plinski štednjaci odgovorni za više od 12 posto svih slučajeva astme kod djece u SAD-u – pojasnila je Mileta.

LNG terminal – foto TRIS/G. Šimac

Današnja akcija nadovezuje se i na nedavno održani Jadranski klimatski kamp na Krku tokom kojeg je organiziran miran prosvjed protiv proširenja kapaciteta LNG terminala, a u kojem je sudjelovalo više od stotinu aktivista i mještana. Dio aktivista je tom prilikom nenasilno ušao u prostor LNG terminala na što su zaštitari LNG Hrvatska reagirali nasiljem prekoračivši svoje ovlasti.

S prosvjeda – foto Zelena akcija

-Danas smo došli poručiti LNG Hrvatska da njihovo nasilje i represija države prema klimatskim aktivistima neće zaustaviti našu borbu protiv njihovih štetnih projekata. Unatoč mirnom i nenasilnom prosvjedu bez uzrokovanja štete te nepotrebno grubom i nezakonitom ponašanju zaštitara, 26 je aktivista privedeno. To pokazuje da policija i vlast tj. HDZ nisu tu da štite građanke i građane, već privatne interese prljavih tvrtki. Ujedinjeni u klimatski pokret u Hrvatskoj, Europi i cijelom svijetu, borit ćemo se sve glasnije protiv industrije fosilnih goriva te represije kapitalističkog sustava i države koji štite njen profit. Zalagat ćemo se da resursi i ulaganja budu usmjereni u lokalnu obnovljivu energiju i odrast- rekla je Sara Matić iz Extinction Rebellion Zagreb, inicijative koja je organizirala kamp.

Ograda kod LNG terminala u Omišlju – foto TRIS/G. Šimac

Ono što trebamo su zdravi, obnovljivi energenti u vlasništvu lokalnih zajednica, vele.

-Umjesto investiranja u prljavi plin i tvrtke poput LNG Hrvatska, Vlada nam mora omogućiti pristup energiji budućnosti kao što je Sunčeva, a ne prošlosti. Mora ozbiljno shvatiti klimatske promjene, čijim teškim posljedicama smo ovo ljeto svjedočili, dok još imamo vremena za zaokret – zaključila je Mileta.

Akcija je održana povodom današnjeg Globalnog dana akcije za ukidanje fosilnih goriva. Više od 650 prosvjeda i akcija u 54 države će se odviti ovaj vikend u solidarnosti s klimatskim maršem u New Yorku 17. rujna uoči summita UN-a na temu Ciljeva održivog razvoja.

LMG terminal – foto TRIS/G. Šimac

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI