Neovisni novinarski portal
27.5.2024.
Politika i kriminal
Mrtve svinje bacaju u očaj Slavonce, a ministra Grlić Radmana čine još sretnijim u ovoj državi…

Mrtve svinje bacaju u očaj Slavonce, a ministra Grlić Radmana čine još sretnijim u ovoj državi…

“Slavonijo dok ti ime traje, čuvat ćemo tvoje običaje”- orilo se iz sveg glasa i na ovogodišnjoj smotri Vinkovačke jeseni, ali se ovog puta previše “falšalo”. S jedne strane pobijene tisuće svinja, neke satima ostavljene na ulici kao u kakvom hororu, uzgajivači u suzama, a s druge strane, Slavonci se kunu u svoju tradiciju i običaje. U kolinje. Kojega neće biti. Jasno im je to dao do znanja državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić. Sve zbog afričke svinjske kuge koja je doslovce pomela svinjogojstvo na istoku Slavonije. Uzgajivači traže smjenu ministrice poljoprivrede Marije Vučković i ravnateljice Uprave za veterinarstvoTatjane Karačić, jer, kažu, nisu poduzele što su morale da se ova tragedija spriječi. U protivnom će, zaprijetili su, izaći na ulice.

Obranaška demagogija ministrice Vučković

U Vukovarsko-srijemskoj, zarazom najpogođenijoj, županiji usmrćeno je gotovo 18 000 svinja, u čak 700 domaćinstava, što je oko 13 posto ukupnih svinja u toj regiji. Nisu pobijene samo životinje zaražene svinjskom kugom, nego, navodno preventivno, na  imanju na kojem se pojavila makar i jedna bolesna svinja pobijene su i sve ostale. Uzgajivači su izvan sebe od nesreće koja ih je zadesila, tvrde da se proizvođače namjerno uništava u korist nekih lobija kojima su smetnja. Svinje nisu eutanazirane, kako se govori, nego su doslovce likvidirane metkom u glavu, ogorčeni su. Oni su od tih svinja živjeli, školovali svoju djecu, njima je to bio sav njihov život. A to se ne može nadoknaditi obećanjem ministrice Vučković da će ih Vlada obeštetiti, jer 2 eura po kilogramu svinje ne mogu kompenzirati ukupne štete koje trpe. I što je najgore, kažu, njihove su životinje ubijane i prije nalaza da su zaražene. Mnoge i sasvim zdrave…

Neki neselektivno eutanaziranje vide kao ponižavanje uzgajivača svinja, smatraju da je krajnje vrijeme da se nešto poduzme kako bi se na primjeren način zaustavilo širenje afričke svinjske kuge, a oni koji to nisu sposobni, red je, kažu, da se maknu sa svojih pozicija. I ministrica Vučković i ravnateljica Karačić, ili će Slavonci u masovan prosvjed.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković oglasila se na Facebooku nakon zastrašujućeg prizora usmrćenih svinja u Andrijaševcima kod Vinkovaca gdje je na imanju uzgajivača Marka Majera zbog 9 zaraženih svinja usmrćeno svih 36. Kako kamion Grlić-Radmanove Agroproteinke nije mogao ući u dvorište, pobijene svinje vlasnik i njegov otac su sami  morali iznijeti vani, gdje su do dolaska kamiona stajale 4 sata, dok su pored njih prolazila užasnuta djeca i mještani.

Na sve to ministrica se brani tvrdnjom da se na pojavu virusa afričke svinjske kuge u otvorenom uzgoju mora reagirati eutanazijom svih svinja, ali će zato, poručila je, Vlada ne samo nadoknaditi štete uzgajivačima nego i pomoći u oporavku novog uzgoja. 

“Dobročinitelji” iz Vlade

Poručila je i da su, za razliku od Vlade, političari koji ljude uvjeravaju da im ubijaju zdrave svinje, da postoji cjepivo ali im ga država ne da, da se želi uništiti Slavonija i sl., “upitne profesionalne i ljudske odgovornosti”. A kakva je odgvoornost onih koji nisu poduzeli sve što su morali kako bi uzbili širenje afričke svinjske kuge, možda doista zato da bi neki iz Vlade na tome profitirali…?

-Ova je Vlada- navodi u svojoj objavi- iz dva europska poljoprivredna fonda i državnog proračuna u nekoliko godina uložila preko 600 milijuna eura u poljoprivredu i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije, a rezultat da je u Vukovarsko-srijemskoj županiji najveći prosječan broj hektara po poljoprivredniku i dvostruko veći broj poljoprivrednika s fakultetom u odnosu na 2016. godinu.

Unatoč depopulacijskim trendovima, u tom kraju nismo izgubili ni metar obrađivanih hektara i uz znatno poboljšanje starosne i obrazovne strukture, održali smo i broj gospodarstava- brani se Vučković i dodaje:

-Sustav treba u cijelosti koristiti i odmah, a ne pokušavati odgoditi neminovno.To podrazumijeva i preventivne eutanazije na određenim kategorijama gospodarstava, 100 postotne eutanazije gospodarstava koje drže svinje neregistrirano i korištenje i drugih omogućenih metoda od strane države koje su i humanije. To govori odgovorna politika koja ne traži popularnost gradeći neistine, prodajući maglu i hraneći se tuđom mukom- navodi ministrica poljoprivrede, posebno naglašavajući kako je Hrvatska, prema dostupnim informacijama, jedina država koja pokušava nadoknaditi štete baš svima u svim kategorijama, a među onima je koje će raditi i dodatne mjere – oporavak, financiranje novog uzgoja, ublažavanje gubitka prihoda itd

Kolinja neće biti!

Bilanca je već i sada katastrofalna: u tri mjeseca, piše N1, Slavonija je ostala bez 18.250 svinja, a afrička kuga je zahvatila ukupno 780 domaćinstava. I još, nažalost, nije kraj….

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić upozorava da je virus afričke svinjske kuge neistražen, ali je sretna okolnost da se njime ljudi ne mogu zaraziti, nije otporan na visoke temperature, brzo ugine. Stručnjaci su nedavno otkrili da virus ostaje živ i nakon zamrzavanja 500-600 dana, a na šunki i do 700 dana.

Zaražena svinja na jednom gospodarstvu, kaže Pavić, zaraza je cijelog gospodarstva, cijelog uzgoja, i zbog izuzetno lakog prijenosa zaraze , eutanaziraju se i svinje koje nisu pozitivne na virus.

Otkako se bolest pojavila, koncem lipnja ove godine, zabranjeno je klanje za vlastite potrebe. Jer se može dogoditi, kaže Pavić, da zakoljete svinju u vrijeme inkubacije koja traje i do 19 dana, a time postoji rizik od širenja zaraze. Ali, unatoč tome, državni tajnik ne misli da je zabrana istodobno i kraj tradicionalnog uzgoja svinja u Slavoniji. Ali,  kolinja neće biti…

Ni uzgoja svinja neće, odnosno ne smije, biti bar godinu dana od zaraze utvrđene na svinjogojskoj farmi, što može doista biti pogubno za slavonsko svinjogojstvo. Zašto je zabrana u Srbiji 40-ak dana, u EU 90 dana, a u Hrvatskoj- 365?

Hrvatska po mjeri Grlić Radmanovih

Gotovo je perverzno da u ovoj tragediji kroz koju prolaze slavonski uzgajivači svinja, koji preko noći ostaju bez svega, obilato profitira jedan državni dužnosnik. Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Njegova obiteljska tvrtka Agroproteinka d.d. u kojoj Grlić Radmanovi imaju većinski paket, jedina je u Hrvatskoj licencirana za zbrinjavanje i preradu eutanaziranih svinja i na tom monopolu zarađuje milijune eura od države. Toliko da je ministar zaboravio na 2 milijuna eura dobiti, pa ih nije ni prijavio u svojoj imovinskoj kartici. Ne brine on za sukob interesa…

Mrtve svinje bacaju u očaj Slavonce, a Grlić Radmanu, najbogatijem ministru u Plenkovićevoj vladi, donose dodatno bogatstvo. Razumljivo je da je ovakva Hrvatska ispunjenje njegova sna. Ili, kako je svojedobno sam priznao:Ja, moja obitelj i moja djeca, koja su rođena nakon proglašenja samostalnosti, sigurno možemo biti sretni u ovoj državi”.

I može. Jer, ovo je država skrojena baš po mjeri takvih kao što je Grlić Radman, čijim se verbalnim “biserima” smijemo, njegovom nekompetentnošću užasavamo, a olako stečenom bogatstvu i dalje čudimo…

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI