Neovisni novinarski portal
26.9.2023.
POLITIKA & KRIMINAL / split
Puljkov obračun s Majom Đerek: Ima li vlasti koju će hrvatski građani izabrati a koja će bezrezervno stati iza primjene zakona, bez obzira tko time bio pogođen…?

Puljkov obračun s Majom Đerek:
Ima li vlasti koju će hrvatski građani izabrati a koja će bezrezervno stati iza primjene zakona, bez obzira tko time bio pogođen…?

Maja Đerek bi mogla skupo stajati Ivicu Puljka. Možda i ne samo politički. Jer, suspendirana gradska pročelnica branit će svoja radna prava i svoj integritet pred službeničkim sudom, ali i pred kaznenim. Prijavila je splitskog gradonačelnika Ivicu Puljka zbog uznemiravanja, a njegovog zamjenika Bojana Ivoševića zbog agresivnog vrijeđanja I tako se jedan zvučni angažman, na kojemu je Puljak računao politički profitirati, pretvorio u svoju suprotnost, pa je moguće da bi lidera “Centra” mogao i “pokopati”. Đerek tvrdi da je ovaj bespoštedni obračun s njom motiviran namjerom ostvarivanja suradnje s novim saveznicima iz HDZ-a. Ako u tome ima imalo istine, pitanje je kako netko tko se godinama deklarira kao sušta suprotnost HDZ-u, može priželjkivati suradnju koja u javnom prostoru ima najčešće značenje  najgore psovke?!

Ivici Puljku nije dugo trebalo da se njegov odnos tobožnjeg zaštitnika i štovatelja zviždačice Maje Đerek pretvori u njezinog “egzekutora”. Razumljivo. Jer, Puljak nije angažirao Maju Đerek na poslu pročelnice splitskog Upravnog odjela za gradsku imovinu kako bi uvela red u gospodarenje nekretninama Grada, nego da bi mu se kod birača honorirao njegov dušebrižnički odnos prema Đerek u trenutku kad je, zbog dosljednog provođenja zakona dobila otkaz u korupcijom premreženim Državnim nekretninama, a istodobno i nju zadužio, kako se nadao, do groba. Toliko da iz zahvalnosti za dobiveni posao bespogovorno, šutke prelazi preko svega što u Gradu vidi a protivno je zakonu i deklariranoj Puljkovoj politici. No, nije Đerek od te vrste…

Potkraj srpnja splitski gradonačelnik je suspendirao je Maju Đerek pod  optužbom da je izvršila udar na instituciju gradonačelnika jer da je samovoljno, bez konzultacije s njim, izašla u javnost s  prijedlogom revizije korištenja stambenog fonda Grada i njegova stavljanja, u cijelosti, u funkciju stambenog zbrinjavanja najugroženijih građana. Umjesto da se po diskrecijskom pravu stanovi dodjeljuju tzv. zaslužnim građanima, stručnjacima, umjetnicima, znanstvenicima. Osim što se to načelo zadnjih godina nije imalo na koga primjenjivati,  jer realno Split nije bilježio baš neki priliv takvih kadrova, dvojbeno je i po kojim se kriterijima mjeri nečija zaslužnost za Grad, ali i koliko je socijalno opravdano gradske stanove davati na korištenje onima koji ih mogu platiti, za razliku od onih koji po svom materijalnom statusu to nisu u stanju. Nažalost. takvo disponiranje gradskim stanovima uvijek je u opasnosti od potencijalnih malverzacija i pogodovanja. Stoga je Đerek pokušala predložiti da se gradski stanovi daju isključivo onima koji su u najvećoj potrebi i više puta tražila razgovor s gradonačelnikom o tom prijedlogu, ali nije za to imao vremena… Prijedlog se, očito, u “oporbenom” Splitu, unatoč navodno socijalno osjetljive vlasti, nije dobro primio.

Pitanje je da li bi prijedlog pročelnice bio dočekan tako žestokim i po Đerek iznimno uvredljivim, reakcijama dvojca Puljak- Ivošević da nije zadirao i u stambene interese Ivoševićevog oca koji je korisnik gradske nekretnine već 15-ak godina kao glumac splitskog HNK,  a za Đerek ne postoje iznimke od primjene pravila. I tu je “ljubav” pukla. Đerek je brzopotezno suspendirana i učas je postala – nepoželjna. Samo sedam mjeseci nakon što je izabrana ( u prosincu 2022. ) za pročelnicu zaduženu za upravljanje splitskom gradskom imovinom. Odjednom je postala “glupa, autistična, nesuradljiva”, sve u svemu netko s kim je nemoguće raditi, kako je za nju govorio Ivošević, zanimljivo, onaj isti koji je poznat po svojoj prgavoj, agresivnoj naravi i provociranju sukoba.

Tako je, neočekivano brzo, Puljak došao na razinu HDZ-a i njihovih metoda u obračunu s onima koji bi zakon primjenjivali bez ostatka i iznimaka. Takvim potezom naštetio je sebi i svojim političkim ambicijama, možda i više negoli Maji Đerek. Javno se demaskirao. Ne samo na prijedlogu korištenja gradskih stanova, gdje je pokazao veću brigu za pojedine, njemu bliske korisnike gradske imovine, negoli za načelo socijalne preferencije u koje se do jučer kleo. Nije li isto postupio i premijer Plenković kada je Đerek u Državnim nekretninama prokazala tadašnjeg ministra državne imovine Marija Banožića koji je sam sebi dodijelio nepripadajući državni stan, i tolerirao pojedinim zakupcima državnih nekretnina, bliskim Vladi i HDZ-u, neplaćanje najma? Banožiću nije ni vlas s glave pala ( a i da jest, lako bi on to riješio… ), naprotiv, dobio je ministarski resor obrane!?

Đerek danas otkriva kako su tenzije s Puljkom počele još u ožujku, dočim je upozorila na nezakonita postupanja pojedinaca u gradskoj upravi, a dodatno su narušeni “slučajem Peškarija” zbog izbjegavanja objavljivanja natječaja za zakup, na čemu je Đerek inzistirala. Doduše, i sama je naknadno izjavila da Grad nije pretrpio nikakvu štetu u slučaju korištenja prostora Peškarije za potrebe restorana Noštromo, jer je korištenje prostora trajalo kraće od 30 dana, pa natječaj nije bio potreban. Ipak, od direktora gradskih Parkova i nasada koji upravljaju objektom Peškarije, zatraženo je da se objavi natječaj, jer je stav Grada da se za svako korištenje gradkog prostora treba raspisati javni natječaj.

Zbog “slučaja Peškarija” Puljkovi su se sukobilii i sa sab0orskom zastupnicom i političkom tajnicom Centra, Dalijom Orešković, koja je splitskog gradonačelnika i svoga stranačkog šefa prozvala zbog sukoba interesa jer je sa suradnicima bio na besplatnoj večeri u restoranu na Peškariji kojemu je gradski prostor dodijeljen bez natječaja.

I malo pomalo, Maja Đerek se prometnula u remetilački faktor splitske gradske vlasti koja u njoj više nije vidjela dobitak, kao na početku angažmana, nego samo- štetu. Puljkov poziv Maji Đerek da dođe u Split i javi se na natječaj za pročelnicu, očito nije bio potaknut iskrenim namjerama uvođenja reda u upravljanje gradskom imovinom, ali ni stvarnim poštovanjem prema onome što je Đerek radila kao zaposlenica Državnih nekretnina. Radilo se tek o brzom profitu na zbrinjavanju zviždačice koju je javno ukazivanje na nezakonitosti u radu Državnih nekretnina i raspolaganju državnom imovinom stajalo otkaza. Kako je Đerek tada imala gotovo plebiscitarnu podršku javnosti, Puljak je , vjerojatno, računao da bi mu se njezino zapošljavanje u splitskoj gradskoj upravi moglo visoko honorirati kod birača. No, s vremenom mu je njezino inzistiranje na zakonu postalo iritantno, smetalo je njegovim odnosima s nekim bliskim ljudima, ukratko, pročelnica Đerek počela mu je ići na živce. Čekao je samo priliku da je se nekako riješi.  A je li u međuvremenu, kako ga optužuje Đerek, doista učinio korak ka HDZ-u, to će vrijeme pokazati, neće proći dugo…

Svakako, koliko je Puljku do pročelnice Đerek, pokazao je i nakon napada na nju i njezinu obitelj u Splitu, o čemu je obaviještena i policija. No, tijekom istrage, otkriva bivša pročelnica u prijavi koju je podnijela protiv Puljka i njegovog zamjenika Ivoševića, nije je nijednom upitao ni kako napreduje istraga ni kako ona sve to psihički podnosi. Nije ga zanimalo.

Ni kad se Ivošević na nju bijesno izderao zbog prijedloga revizije korištenja gradskih stanova, gradonačelnik joj nije stao u zaštitu, nego, štoviše, i sam je napao.

Sve govori da se Maje Đerek splitski dvojac Puljak- Ivošević želio riješiti. Teze o njezinom udaru na instituciju gradonačelnika retoričke su figure koje služe samo kao alibi za njezinu eliminaciju. I tako stižemo do poraznog saznanja: dosljedna primjena zakona, onako kako to zamišlja Maja Đerek, nije u interesu aktualne splitske vlasti, kao što nije bila u interesu ni one prošle. Pitanje je ima li vlasti koju će hrvatski građani izabrati a koja će bezrezervno stati iza primjene zakona bez obzira tko time bio pogođen…

Ivica Puljak

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI