Neovisni novinarski portal
4.10.2023.
aktivisti / EKOLOGIJA
Klimatski aktivisti i aktivistkinje Extinction Rebelliona u akciji na Krku: Policija na prosvjednike udarila vodenim topovima

Klimatski aktivisti i aktivistkinje Extinction Rebelliona u akciji na Krku:
Policija na prosvjednike udarila vodenim topovima

Klimatski aktivisti i aktivistkinje  kajacima su u petak doveslali pred tankere na ulasku u omišaljski LNG kako bi prosvjedovali protiv proširenja plinskog terminala na Krku. Policija i privatno osiguranje su na njihovu akciju odgovorili vodenim topovima. U subotu je u organizaicji inicijative Extinction Rebellion Zagreb održan i veliki prosvjedni marš od  Omišlja do LNG terminala.

U petak je oko 14 sati na LNG terminal na Krku pristao tanker s uvoznim ukapljenim  plinom. Pristajanje je popratilo desetak aktivistkinja i aktivista na kajacima s transparentnom na kojem je stajalo “Stop plinskom klimatskom zločinu” ( Stop fuelling ( climate ) crimes” ). Prolaz im je ubrzo brodovima blokirala policija i privatno osiguranje, a kada ih blokada nije uspjela zaustaviti, na aktiviste u kajacima udarili su vodenim topovima te im oduzeli i transparent.

Kako se navodi u priopćenju klimatsko-ekološke inicijative Extinction Rebellion Zagreb ( XR ZG ), koja ovih dana održava drugi Jadranski klimatski kamp na Krku, aktivistkinje su potom napravile formaciju pješčanog sata kao simbola inicijative XR, a policijski brodovi su ih ispratili do obale.

.-Porukom na transparentu aktivisti su ukazali na povezanost plinske industrije i korištenja plina kao fosilnog goriva koje uzrokuje klimatske promjene– kaže se u priopćenju Inicijative i dodaje:- Posljedice klimatskih promjena sve se više osjećaju u europskim zemljama, snažne oluje i poplave koje su posljedica klimatske nestabilnosti i zagrijavanja atmosfere pogodile su prošli mjesec Hrvatsku i Sloveniju, ostavivši za sobom nezapamćene posljedice. Negiranje ovog problema vodi nas u još nezamislivo fatalnije scenarije, a jedino je rješenje kako bi se posljedice umanjile hitan prestanak spaljivanja fosilnih goriva. To znači da su sve nove investicije u plin koje nas dugoročno zarobljuju u ovisnosti o njegovom korištenju klimatski zločin i čine plinsku industriju odgovornom za sve žrtve klimatskih promjena i materijalne štete koje nastaju.

Nedopustivo je- ističu iz inicijative Extinction Rebellion– da unatoč znanstvenim i političkim raspravama o rješavanju klimatske krize još uvijek rezultati izostaju i da se korupciji i kriminalu fosilne industrije i vlada ne staje na kraj. Očito je da od suludog ulaganja novca građana u fosilnu industriju u ovim trenucima profitira samo šačica kriminalaca na pozicijama moći, dok građani upadaju u još veću ekonomsku i energetsku krizu. Vrhunac ovakvih uzoraka vidljiv je kroz brojne afere s preprodajom plina, kao što je i nama u kojoj je HEP kupovao novcem građana skupi plin, a zatim ga preprodavao gotovo besplatno, dok su građanima računi za plin rasli toliko da se velik broj nije mogao grijati prošle zime. A u ove afere direktno ili indirektno uključene su i osobe na visokim pozicijama u HDZ-u i Vladi.

Zato je jasno- poručuju- da država i policija ne djeluju u interesu građana već u interesu kapitala i vlastitog profita. Ako želimo promjene u smjeru pravednijeg društva i bolje kvalitete života građana, a također i očuvanje klime, prije nego bude prekasno, moramo djelovati odmah, ujedinjenom snagom građana odozdo, direktno i radikalno se boriti protiv fosilnog (klimatskog) kriminala.

Akcija se odigravala istodobno dok se na Krku održava drugi Jadranski klimatski kamp, međunarodni susret u organizaciji hrvatskih klimatskih aktivista ujedinjenih u inicijativu Extinction Rebellion Zagreb. U sklopu Kampa u subotu je organiziran veliki prosvjedni marš od Omišlja do LNG terminala. 

Iz XR Zagreb napominju kako je cilj kampa, kao i njihovih akcija, poput prosvjeda na Krku, povezati ljude iz Hrvatske, Europe i šire koji se žele oduprijeti kapitalističkom sustavu i spriječiti najgore posljedice klimatske krize. Zajedno žele graditi ekonomski sustav temeljen na “odrastu” – dijametralnoj suprotnosti kapitalizma, tj. neograničenog rasta eksploatacije, proizvodnje i potrošnje na Planeti ograničenoj resursima- kaže se na kraju priopćenja XRZg-a.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI