Neovisni novinarski portal
13.6.2024.
crkve
Isprika fra Mate Vincetića za blasfemične uvrede migranata i pripadnika drugih vjera: Tumačeći Kristove “teške riječi” uzeo sam, nažalost, nespretan i nesretan primjer…

Isprika fra Mate Vincetića za blasfemične uvrede migranata i pripadnika drugih vjera:
Tumačeći Kristove “teške riječi” uzeo sam, nažalost, nespretan i nesretan primjer…

Svećenik Mato Vincetić, župni vikar u Plehanu, mjestu kod Dervente, ispričao se javno za blasfemične poruke koje je tijekom nedjeljne mise ( 20. kolovoza ) uputio s oltara. Fra Vincetić je pred stotinjak vjernika iz svih krajeva Bosne i Hercegovina i Hrvatske, održao govor kojim je na dosad nezabilježen način vrijeđao migrante poručujući im otvoreno da se odreknu svoje vjere ( svoga boga ) kako bi dobili hranu!? Njegove su riječi snažno odjeknule i izazvale val zgražanja i osuda, a Vrhbosanska nadbiskupija brzo se ogradila od izjava kontroverznog svećenika.

-Ne možemo prihvatiti migrante u svoju kuću, dati im sve, a onda oni bezočno, drsko, bezobrazno i bezobzirno dođu i kažu: ja sam musliman, moraš mi dati hranu koju ja hoću da jedem. Vidi, molim te, došao si iz zemlje gladan, žedan, gol i bos. Tvoj bog te ostavio gladnog, žednog, golog i bosog. Došao si ovdje u moju kuću gdje je bog Isus Krist, kojem ja zahvaljujem sve one blagodati koje ja imam na Zapadu. Ja zahvaljujem njemu.

I sad ti meni naturaš svog boga koji je tebe ostavio gladnog, žednog, golog i bosog, da ja njemu moram i tebi ispunjavati volju, umjesto da kažeš: Halo, pa vidi se kome mi trebamo zahvaliti sve ono bogatstvo i napredak Zapada. Pa Kristu i evanđelju.

Nažalost, u ustavu Europske unije nema boga, nema Krista i evanđelja, odrekli su se i zato imaju problema, jer moraju ispunjavati bezobrazluk onima koji dolaze. Jer on je rekao on je čovjek i kao čovjek ima pravo da jede- nizao je uvrede jednu za drugom fra Vincetić, “čovjek vjere” čije poslanje bi trebalo biti da ljubi sve ljude, da pomaže svakom u nevolji i potrebi, neovisno od vjere, boje kože, nacionalnosti. Bila je to ne samo uvreda migranata nego i svih vjernika koji iskreno ispovijedaju svoju vjeru i privrženost bogu.

Kako je misa bila prenošena na Posavskoj televiziji, vrlo brzo je govor zadrtog, isključivog svećenika postao viralan, a Katolička crkva koja u svojim redovima drži takvog svećenika- osramoćena.

Nekoliko dana poslije, fra Mate Vincetić se javnosti obratio priopćenjem kojim se ispričava svima koje su njegove riječi s oltara povrijedile.

-Iskreno se ispričavam svima koji su moje riječi iz isječka navedene propovijedi doživjeli kao povredu vjerskih i drugih ljudskih osjećaja. To nikako nije bila namjera ove moje propovijedi, kao ni isječka koji je javno prikazan- ističe fra Vincetić, priznajući da je koristio “teške riječi”i da je to bila njegova nespretnost ( ?! ).

-Tumačeći, naime, Kristove ‘teške riječi’ upućene pogankinji u čitanom evanđelju toga dana, i sam sam, nažalost, uzeo ‘teške riječi’ kao i nespretan i nesretan primjer u pokušaju osuvremenjivanja shvaćanja Kristova doba i vremena- objašnjava post festum incidenta svećenik, izražavajući žaljenje zbog svojih “teških riječi” kojima je uvrijedio pripadnike drugih vjera.

-Duboko mi je žao ako su ove ‘teške riječi’ i moj nespretni primjer doveli do povrede vjerskih i ljudskih osjećaja kod pripadnika drugih vjera, vjeroispovijesti ili nevjernika. Svatko tko je slušao cijelu moju propovijed znat će da sam govorio o univerzalnosti kršćanske poruke koju je Isus poslao za ljude svih vremena i mjesta, kao i činjenica da je za nas vjernike i sljedbenike Isusa Krista vjera u Boga ‘conditio sine qua non’ kako za sretan zemaljski život tako i za blaženi nebeski život- poručuje u “isprici” blasfemični  fra Vincetić.

Nije ni prvi, ni posljednji takav u Crkvi

Screenshot/Posavska Televizija

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI