Neovisni novinarski portal
22.7.2024.
FILM / IZDVOJENO
Šibenčanin Ante Deković ide po svog drugog Emmyja!

Šibenčanin Ante Deković ide po svog drugog Emmyja!

Šibenčanin Ante Deković dobio je novu nominaciju za Emmyja u kategoriji vizualnih efekata. Nominiran je za Netflixovu seriju “Shadow and Bone” , drugu sezonu, u kojoj je bio odgovoran za specijalne efekte i vodio tim od 12 suradnika, a s njima je radilo i 8-9 firmi s oko 500 ljudi iz Njemačke, Španjolske, Norveške, Kanade, Amerike , pa čak i Hrvatske, točnije iz Splita. Dekoviću je ovo četvrta nominacija, a prije dvije godine je sa svojim timom i ponosno preuzeo svoga prvog Emmyja za rad na trećoj sezoni “Star Trek: Discovery”.

Ante Deković je rođen u Šibeniku 1981., a u američkoj filmskoj industriji je prisutan već duži niz godina, pa je donedavno s obitelji i živio u svjetskoj filmskoj meki – LA-u.  Iz Šibenika je otišao kao dijete i odrastao u Njemačkoj, rano se osamostalio i prva iskustva počeo stjecati na RTL –u u Kolnu. U Ameriku je otišao 2005. gdje je dobio posao u najprestižnijoj industriji- filmskoj, te se posvetio specijalnim efektima.  Kako sam kaže, imao je sreću da je radio s najboljima, i surađivao na brojnim velikim projektima poput “2012.”, “Igre gladi”, “Igre prijestolja”, “Pravi detektiv”, “Star Trek:Discovery” i Star Trek Picard”, “The Triangle” itd.

Tijekom 2013. i 2014. Deković je bio i suradnik TRIS-a, i kada je prvi put nominiran 2013. za rad na televizijskoj seriji “Da Vincijevi demoni”, bio je naš specijalni izvjestitelj s dodjele Emmyja i već tada ambiciozno najavio kako po kipić dolazi – dogodine!

Bio je nominiran i za drugu sezonu “Discoveryja”, ali kipić je u njegove ruke ipak stigao tek” iz treće”, 2021. za treću sezonu “Star Trek:Discovery”. I evo, 2023. i nova, četvrta po redu, nominacija, ovog puta za Netflixovu seriju “Shadow and Bone” koja je pravi hit i među hrvatskom publikom.

Serija je za predložak imala istoimenu knjigu izraelsko-američke spisateljice Leigh Bardugo, zapravo  njezinu fantastičnu trilogiju. “Shadow and Bone” je autoričin prvi roman, nastao 2012., a to je i prvi dio trilogije kojoj je zajednički nazivnik Griša, a to su ljudska bića s posebnim, nadnaravnim sposobnostima ( mogu premještati predmete snagom volje, manipulirati vjetrom, vatrom i vodom, a samo jedno među njima ima počasnu titulu Prizivatelj sunca, i to je vrhunaravno biće koje može odlučivati o sudbini svijeta ).

Glavna junakinja, Alina Starkov, koju glumi Jessie Mei Li, odrasla je u sirotištu i kao djevojčica zanijekala da je Griša, bilo joj je dovoljno zvanje kartografa…

Radi se o nekoj vrsti miksa Haryja Potera i Igara gladi,  veli Deković, što je kod ljubitelja toga žanra naišlo na izvanredan odjek. Još kada bi se nominacija pretvorila u još jedan kipić za Dekovića i ekipu, uspjeh  bi bio potpun!

Tags: ,

VEZANE VIJESTI