Neovisni novinarski portal
5.3.2024.
klima(nje)
Preživjeli smo (zasad) najtopliji dan na svijetu, otkad je termometra i mjerenja

Preživjeli smo (zasad) najtopliji dan na svijetu, otkad je termometra i mjerenja

 Mi koji ovo čitamo preživjeli smo (zasad) najtopliji dan ikada zabilježen na globalnom nivou, kako govore meteorolozi, a prenosi The Guardian. Najtopliji dan u povijesti, barem otkad je termometara i mjerenja, bio je ponedjeljak, 3. srpanj, prema podacima američke ustanove nazvane Nacionalni centar za prognoze o životnoj sredini, a u kojem valjda znaju što govore. 

Prosječna globalna temperatura dostigla je 17,01 stupnjeva Celzijusa, čime je nadmašen rekord iz kolovoza 2016. godine od 16,92 stupnjeva, kada su se toplinski valovi događali širom svijeta.

Južni dio SAD-a zahvaćen je intenzivnom toplinskom kupolom u posljednjih nekoliko tjedana, u Kini je nastavljen dugotrajni toplinski val s temperaturom iznad 35 stupnjeva, na sjeveru Afrike izmjerena je temperatura od blizu 50 stupnjeva, a čal i na Antarktiku, koji nas asocira na neljudske hladnoće i gdje je trenutno godišnje doba zima, registrirana je neuobičajeno visoka temperatura.

Ukrajinska istraživačka baza Vernadski na argentinskim otocima nedavno je izmjerila srpanjski temperaturni rekord od 8,7 stupnjeva Celzijusa.

Jao… jao, reklo bi se.

-Ovo nije prekretnica koju trebamo slaviti. To je smrtna presuda za ljude i ekosustave –  ustvrdila je bez okolišanja  znanstvenica Friederike Otto s Instituta za klimatske promjene i životnu sredinu Grentam na britanskom Imperijalnom koledžu u Londonu.

Znanstvenici navode da su za ovo krive klimatske promjene u kombinaciji s vremenskim fenomenom El Niño.

 El Niño je u tijeku, objavila je Svjetska meteorološka organizacija. On uzrokuje više globalne temperature, a prema procjeni  Svjetske meteorološke organizacije postoji 90% vjerojatnosti da će se događaj El Niño nastaviti tijekom druge polovice 2023.

El Niño je fenomen koji se obično povezuje s povećanom vrućinom diljem svijeta, kao i sušom u nekim dijelovima svijeta i obilnim kišama u drugim.

“Pojava El Niña uvelike će povećati vjerojatnost rušenja temperaturnih rekorda i izazivanja ekstremnijih vrućina u mnogim dijelovima svijeta i u oceanu. Proglašenje El Niña od strane WMO-a signal je vladama diljem svijeta da mobiliziraju pripreme za ograničavanje utjecaja na naše zdravlje, naše ekosustave i naša gospodarstva. Rana upozorenja i anticipirajuće djelovanje ekstremnih vremenskih događaja povezanih s ovim velikim klimatskim fenomenom od vitalne su važnosti za spašavanje života i sredstava za život – rekao je glavni tajnik WMO-a, profesor Petteri Taalas.

Od 2020. godine svijet je pod utjecajem iznimno duge La Niñe, fenomena suprotnog od El Nina, koja je završila ranije ove godine. UN je objavio da je unatoč djelovanju La Niñe proteklih osam godina bilo najtoplije u povijesti.

“Bez tog vremenskog fenomena zatopljenje je moglo biti i gore”, navodi UN.

-Utjecaj događaja El Niño na globalne temperature vjerojatno će povećati globalnu temperaturu jer će El Niño dodati antropogeno zagrijavanje i vjerojatno će povećati globalnu temperaturu”, rekao je. Dok će u nekim dijelovima planeta izazvati jake suše, u drugima će izazvati bujice i poplave  – veli Wilfran Moufouma-Okia, voditelj je regionalnih službi za predviđanje klime pri Svjetskoj meteorološkoj organizaciji.

El Nino se rađa iz toplijih voda istočnog Pacifika, u blizini obale Južne Amerike, i često je praćen usporavanjem ili zaokretom istočnih vjetrova u dva pojasa oko Zemlje između suptropskog i ekvatorijalnog područja visokog tlaka, u kojem prevladavaju vjetrovi s istočnom komponentom.

-Zadnjem El Ninu smo svjedočili 2016. i tada smo zabilježili najtoplije ljeto do tada iako su klimatske promjene pridonijele ekstremnim temperaturama i u godinama bez tog vremenskog obrasca. Zajedno sa zatopljenjem uslijed klimatskih promjena, 2023. i 2024. bismo mogli imati još više temperature – dodaje NOAA.

NOAA proglašava dolazak El Nina kada se oceanske temperature u istočnom i ekvatorijalnom Pacifiku povise za 0.5 Celzijevih stupnjeva više od normale u odnosu na prethodni mjesec te traju ili se očekuje da će se nastaviti u idućih pet tromjesečnih razdoblja. Australski ured za meteorologiju (BOM) ima drugačije kriterije, tj. glavna područja istočnog Pacifika moraju biti za 0.8 stupnjeva toplija od prosjeka.

Dva vremenska fenomena su dio prirodne oscilacije potaknute temperaturama oceana i vjetrovima na Pacifiku, koja se prebacuje između El Nina, njegove hladnije sestre La Nine i neutralnih uvjeta. Posljednje tri godine zabilježen je niz neobičnih posljedica La Nine.

Za vrijeme trajanja El Nina vjetrovi koji pušu prema zapadu, uzduž ekvatora, usporavaju i topla površinska voda Pacifika se vraća natrag na istok, gušeći hladnije vode i stvarajući toplije temperature površine oceana.

U godinama La Nine vjetrovi od istoka do zapada Pacifika su jači i guraju tople površinske vode na zapad te povlače dublju, hladniju vodu na istoku. NOAA smatra da ima 56 posto šanse da će El Nino doseći vrhunac u snazi tijekom zime na sjevernoj hemisferi i da će podići površinsku temperaturu istočnog Pacifika za najmanje 1.5 Celzijevih stupnjeva.

Držite se hlada.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI