Neovisni novinarski portal
8.12.2023.
crkveni kutak
Sveti indeks: Sveučilište u Splitu poziva na svetu misu zahvalnicu za završetak akademske i pastoralne godine, te na dodjelu pehara Katoličke malonogometne lige

Sveti indeks:
Sveučilište u Splitu poziva na svetu misu zahvalnicu za završetak akademske i pastoralne godine, te na dodjelu pehara Katoličke malonogometne lige

Sveučilište u Splitu poziva na svetu misu zahvalnicu za završetak akademske i pastoralne godine, te na dodjelu pehara Katoličke malonogometne lige, kaže prva vijest na stranicama te obrazovne institucije, a prenosi je i portal Srednja.hr namijenjen učenicima srednjih škola i studentima.

-Sveta misa zahvalnica za završetak akademske i pastoralne godine održat će se u Župi Presvetog Srca Isusovog na Visokoj u nedjelju 11. lipnja u 19 sati. Svetu misu će predvoditi mons. Želimir Puljić. Tom prigodom održat će se i dodjela nagrada i pehara za KMNL (Katoličko malonogometnu ligu). – najavljuje se.

Inače, za one koji prate splitsku katoličku malonogometnu scenu, 17. je po redu sezona Katoličke malonogometne lige „Ivan Pavao II.“ Split, a ove godine je bilo prijavljeno 16 župnih momčadi podijeljenih u dvije lige:

U I. KMNL nastupaju župe: Sućidar, Pojišan, Podstrana, Ravne Njive, Kman, Sv. Dominik, Poljud te Gospa od Otoka.

U II. KMNL natječu župe: Veli Varoš, Konjsko, Konkatedrala, K. Lukšić, Dugopolje, Mejaši, Gospa od Zdravlja te Ivan Merz – Kampus.

Za one koji prate nacionalni katolički malonogomet neka znaju kako se završnica Katoličke malonogometne lige Crkve u Hrvata  od 19. do 21. svibnja 2023. godine održala u Sisku, Pisarovini, Popovači, Petrinji i Kutini.

Ne znamo tko je pobjedio, ali se ističe kako je KMNL projekt Hrvatske biskupske konferencije u kojem sudjeluju malonogometne ekipe (nad)biskupija iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine.

Inače, u Splitu je od 1945. do 1960. godine osnovano je nekoliko viših škola, primjerice 1945. godine Viša pedagoška škola u Splitu, čiji je pravni sljednik današnji Prirodoslovno-matematički fakultet.

-Zamah započinje 1960. godine kada su osnovani Fakultet elektrotehnike strojarstva i brodogradnje (FESB), Kemijsko-tehnološki fakultet i Pravni fakultet te 1961. godine pedagoške akademije u Zadru i Splitu. Ekonomski fakultet i Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije, utemeljeni su 1971. godine, tri godine kasnije Medicinski fakultet, a 1978. osnovan je Pomorski fakultet u Dubrovniku sa studijem u Splitu. – ističu svoju povijest na stranicama Sveučilišta u Splitu koje je formalno osnovano 15. lipnja 1974. godine.

Katolički bogoslovni fakultet integrirao se u Sveučilište 1999. godine, kako se pojašnjava.

-Na Sveučilištu u Splitu danas studira oko 20.000 studenata, na 11 fakulteta, jednoj umjetničkoj akademiji te četiri sveučilišna odjela. Iako relativno mlado, Sveučilište u Splitu danas se može pohvaliti s preko 180 studijskih programa koji se izvode u području društvenih, humanističkih, prirodnih, tehničkih, biotehničkih te medicinskih i biomedicinskih znanosti kao i području umjetnosti – ističe se.

Inače, od 180 studija svega je pet vezano uz katoličku teologiju, od kojih su dva poslijediplomska.

Sveti indeks, što bi se reklo.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI