Neovisni novinarski portal
13.7.2024.
cvijeće / ekopis
Ljekovita biljka - gospina trava

Škrta zemlja ovog ljeta obilno daruje:
Dalmacija miriše po ljekovitom bilju, gospine trave ima u izobilju

Ljekovita biljka - gospina trava

Škrta zemlja Dalmacije ove je godine posebno blagonaklona prema ljekovitom bilju kojeg nakon dužeg kišnog perioda ima posvuda. I dok se vozimo borajskom cestom od Šibenika prema Splitu teško je ne zapaziti gospinu travu ili kantarion koja raste uz duž ceste.

Zaustavili smo se kako bismo se uvjerili da su zlatno žuti cvjetovi koji grade rahle cvatove, koji krase rubove ceste, polja i livade, zaista gospina trava koja u kombinaciji sa smiljem, brnistrom i drugim mediteranskim biljem, ovaj krški kraj čini pitomijim.

Sva ljepota Dalmacije još je izraženija na otoku. Dugi otok u lipnju posebno je slikovit i mirisan zahvaljujući samoniklom ljekovitom bilju koje vas u dodiru sa suncem i soli, od Saharuna do Telašćice, tjera da dublje i pomnije dišete.

Pripravci od gospine trave

Ako ste imali gospinu travu u ruci znate da vam od njezinog eteričnog ulja dlanovi postaju crveni. Ubrali smo nekoliko stabljika koje ćemo, kao i svake prethodne godine, pretvoriti u ulje i čaj.

U par minuta ubrali smo je sasvim dovoljno, a služit će nam kao lijek i tretman za njegu kože cijelu iduću godinu.

Prijašnjih godina kupovali smo bukete gospine trave, koja je i djelotvoran lijek za opekotine od sunca, na šibenskoj pijaci po cijeni od nekih petnaest kuna za buket. Ove godine cijena buketa je euro i pol.

Postupak dobivanja ulja je jednostavan, sitno smo sasjeckali listove i cvjetove, jer cijela je biljka ljekovita, napunili smo ih u staklene tegle i zalili maslinovim uljem i tako će ostati na suncu tri do četiri tjedna. Nakon toga dobiveno ulje ćemo iscijedi, tegle ćemo zamotati tamnim papirom i staviti na tamno i hladno mjesto.

Foto: Margita Maričić

Šibenska pijaca

Gospina trava bere se koncem lipnja kada je u punom cvatu tako da još imate vremena obogatiti svoju kućnu, prirodnu ljekarnu uljem i čajem od gospine trave koja liječi i pomaže kod niza bolesti, pa je se primjenjuje u slučaju sunčanih opekotina, opekotina vatrom, vodom i kemikalijama, za rane, ubode insekata, blagotvorna je za upaljenu kožu djece, herpes, uspješno se primjenjuje za istjerivanje crijevnih parazita, rabi se i za liječenje rana na maternici i grčeva za vrijeme menstruacije te za čitav niz drugih tegoba i bolesti, istaknuto je u knjizi Božja biljna ljekarna. Ulje gospine trave osim što se masira direktno na kožu, može se i piti.

Nama je, nakon što nas je opalilo lipanjsko sunce Dugog otoka, dobro i učinkovito ulje gospine trave poslužilo kao lijek od sunčanih opeklina. A onda smo, kad smo se vratili s otoka na kopno, pogledali kroz prozor i shvatili da ne treba ići daleko po ovu ljekovitu biljku, gospina trava niknula nam ja svuda oko kuće… Škrta dalmatinska zemlja darovala nas je obilno ove godine.

Šibenska pijaca

 

Sušena gospina trava

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI