Neovisni novinarski portal
27.11.2021.
POLITIKA
Korona-bilten: Županijski krizni stožer u Šibeniku za dane vikenda zatvorio šetnicu u kanalu sv. Ante

Korona-bilten:
Županijski krizni stožer u Šibeniku za dane vikenda zatvorio šetnicu u kanalu sv. Ante

Još 68 novooboljelih u Hrvatskoj. Ukupno je sada 1079 osoba zaraženo koronavirusom. Još jedna osoba je u zadnja 24 sata preminula ( u KB Dubrava)  i sada ih je ukupno osam. Na respiratoru je 39 oboljelih, a izliječenih ( oporavljenih ) 92. To su podaci koje su na redovitoj konferenciji za novinare danas iznijeli članovi Nacionalnog kriznog stožera.

Ministar MUP-a Davor Božinović apelirao je na građane da traže e-propusnice samo ako im uistinu trebaju, jer i dosad je već odbijeno njih preko četiri tisuće koje su zatražene bez pravog razloga. Dvije glavne mjere u borbi protiv širenja virusa ostaju socijalna distanca i ograničeno kretanje, odnosno, ostanak doma kad god i kome god je to moguće.

Dosad je, prema navodima ministra Božinovića, izdano 192.262 e-propisnica, čak sto tisuća dnevno,  i kako veli Božinović, ove će propusnice u epidemiološkom smislu izgubiti svaki smisao ako se ovakva dinamika njihova izdavanja nastavi.

-Pozivam sve da dobro razmisle u interesu zdravlja svoje obitelji i nacije i budu vrlo restriktivni kad stavljaju ljude na popis- upozorio je ministar . Naveo je i da je u zadnja 24 sata zabilježeno 29 kršenja samoizolacije, a u 45 slučajeva su evidentirana kršenja mjera  Stožera u ugostiteljskim objektima.

Koronavirusom je zaražen i  ravnatelj KBC Sestara milosrdnica u Zagrebu, Mario Zovak, koji je izjavio da će svi pacijenti koje je operirao, jednako kao i kolege koji su s njim bili u kontaktu ili u njegovoj blizini, biti testirani na virus. Nalazi se u samoizolaciji, a nikakvih simptoma zapravo i nema.

Splitsko-dalmatinska županija ima 13 novooboljelih, među kojima su 2 zdravstvena djelatnika, i svi su, zasad,  dobrog općeg zdravstvenog stanja. Ukupno je u ovoj županiji 159 osoba zaraženo koronavirusom, a od njih je čak 40 zdravstvenih djelatnika.  Hospitalizirano je 39 osoba, a na respiratoru ih je 7 ( pri čemu su dvije osobe iz Dubrovačko-neretvanske, 2 iz Šibensko-kninske županije ).

Šibensko-kninska županija ima 31 zaraženog ( danas samo jedan novooboljeli ), a od toga je čak njih 20 s otoka Murtera. Zbog znatno povećanog rizika od širenja koronavirusa na nekim mjestima, županijski stožer je izdao novu odluku kojom se u dane vikenda zatvara šetnica kroz kanal sv. Ante.

Ministar zdravstva Vili Beroš posjetio je danas Zadar, obišao je tamošnju bolnicu i mladim Zadranima poručio da se ponašaju odgovorno jer i oni mogu dobiti teži oblik bolesti. U Zadarskoj je županiji ukupno 50 osoba zaraženo koronom, pozitivna su tri liječnika i tri medicinske sestre, a u bolnici je na liječenju 19 pacijenata zaraženih  virusom, među kojima je njih troje u lošem stanju.

Situacija u Dalmaciji se postupno stabilizira, a kako saznajemo i među 30 testiranih u Murteru, nije bilo novozaraženih.

Dobra vijest je da u Istarskoj županiji nema novozaraženih, a broje se i prvi izliječeni.

U Hrvatskom saboru premiejr Andrej Plenković je prezentirao vladin paket mjera za pomoć gospodarstvu pogođenom koronakrizom, i tom je prilikom kazao kako se država i društvo nalaze u razdoblju koje od svih zahtijeva zajedništvo, odgovornost, samodisciplinu i strpljenje.

                                Ministar zdravstva Vili Beroš u Zadru
Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI