Neovisni novinarski portal
16.4.2024.
POVIJEST/SADAŠNJOST
Komemoracija žrtvama NDH na Jadovnom : Prije deset godina bili smo puno bliži sjećanju na žrtvu nego što smo danas…

Komemoracija žrtvama NDH na Jadovnom :
Prije deset godina bili smo puno bliži sjećanju na žrtvu nego što smo danas…

Dan sjećanja na Jadovno 1941., odnosno godišnjica formiranja logorskog kompleksa Gospić- Jadovno – Pag, prvog ustaškog logora smrti na prostoru tzv. NDH, obilježen je u organizaciji Srpskog narodnog vijeća ( SNV-a ) i Koordinacije židovskih općina Hrvatske, Gornjokarlovačke eparhije Srpske pravoslavne crkve i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske ( SABA ), u Jadovnom, na središnjem velebitskom dijelu nekadašnjeg ustaškog logora , te u uvali Slana na otoku Pagu.

Komemoracija je započela, prenosi tportal, na lokaciji Šaranova jama kod Gospića,  jednoj od 19 velebitskih jama  u kojima su skončali brojni zatočenici i  žrtve ustaškog režima.

Vijence su pored spomenika na Jadovnu položili potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, državni tajnik Ivica Poljičak, premijerova savjetnica Sara Lustig, predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, predsjednik SABA Franjo Habulin, glavni rabin Hrvatske Luciano Moše Prelević, bivši predsjednik Saveza Roma “Kali Sara” Veljko Kajtazi i ravnatelj Javne ustanove Spomen područja/ JUSP ) Jasenovac Ivo Pejaković.

Žrtvama su se poklonili i predstavnici splitske veteranske udruge VeDRA te  predstavnici veleposlanstva Austrije i Njemačke.

Kako je kazala potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, dužnost je i obaveza Vlade da komemorira žrtve logora Jadovno, da ponavlja istinu o zločinima koje je na tom stratištu počinio ustaški režim.

A riječ je, rekla je Šimpraga, o prvom logoru smrti na prostoru NDH, a progoni i ubojstva u tom kraju počeli su se događati još 11. travnja 1941., tek dan nakon uspostave NDH.

Logor Jadovno bio je otvoren svega 55 dana, podsjetila je,  te pozivajući se na procjenu Slavka Goldsteina, kazala da je unatoč tom kratkom vijeku logora pobijeno oko 24 tisuće muškaraca, žena i djece, mahom Srba, Židova i Hrvata, dok povjesničar Đuro Zatezalo, navest će Šimpraga, govori o čak 40 tisuća pogubljenih.

Unatoč brojnim istraživanjima, neki i dalje negiraju stradanja i zločine u Jadovnom, reći će potpredsjednica Vlade.

Predsjednik SABA Franjo Habulin i dalje izražava nadu da će hrvatsko društvo naći snage da se suoči s istinom o Drugom svjetskom radu  koji se sustavno revidira, a učešće Hrvatske u njemu obezvrijeđuje.

-Ako mi i danas, 78 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata, raspravljamo o ustaškom pozdravu ‘Za dom spremni’, ako isticanje simbola ustaškog pokreta i dalje, usprkos povišenim kaznama, tretiramo kao prekršaj, onda je jasno da na branik istine trebaju stati svi kojima je stalo do Hrvatske i njene budućnosti- poručio je iz Jadovna Habulin.

Da se nedovoljno sjećamo, da nedovoljno o ovim stratištima znamo i ta stradanja nedovoljno poštujemo, smatra Milorad Pupovac, jer u protivnom  nikad nigdje, ni u kojoj situaciji u Hrvatskoj ne bi bilo mjesta za ustaški pozdrav “Za dom spremni”.

– Sjećamo se napola, a zaboravljamo više od pola- kazao je.

-Sjećanja koja smo imali prije nepunih deset godina, nepunih trideset godina, dok smo bili na putu prema Europi bili smo više Europljani nego što smo danas. Tada smo bili mnogo bliži sjećanju na žrtvu nego što smo danas- ocijenio je Pupovac, prisjećajući se da je  na komemoraciji žrtvama Jadovna 2010. bio tadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić zajedno s potpredsjednicom tadašnje hrvatske Vlade Vesnom Pusić, a godinu dana kasnije na Jadovno je došao i predsjednik Ivo Josipović.

Danas smo, međutim, daleko od toga …

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI