Neovisni novinarski portal
9.12.2023.
POLITIKA / ratni zločin
Dok hrvatski državni vrh i Crkva šute, visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt i Delegacija EU osuđuju Kordićeve “gnusne poruke”…

Dok hrvatski državni vrh i Crkva šute, visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt i Delegacija EU osuđuju Kordićeve “gnusne poruke”…

Na besramnu izjavu u video snimci koja se proširila društvenim mrežama, osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića, da bi sve ponovio, ništa ne bi zamijenio jer vrijedila je, kako je rekao, svaka sekunda u zatvoru, reagirao je visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt osudom Kordićevih “gnusnih poruka” u kojima nema ni natruhe kajanja. U Hrvatskoj, gdje je nakon izlaska iz zatvora dočekan uz počasti poput pravog junaka, nema ni osuda ni komentara, kako iz državnog vrha tako i iz Crkve u kojoj haaški osuđenik “predano moli”…

Spornu video snimku objavio je N1 BiH, a na njoj se vidi kako Kordić prepričava da ga je jedan prijatelj sa sjevera Hrvatske, “naše integralne”, pitao je li vrijedilo zatvora i rata.

A “hrvatski vitez” širokog osmijeha, spremno odgovara:

-Rekao sam, sve bih ponovio, ni sekunde ne bih zamijenio. Svaka sekunda je vrijedila-  kaže Kordić na snimci, a publika okupljena oko njega oduševljeno plješće i pjeva Škorinu “Vrijedilo je”.

I dok u Hrvatskoj sporni video zapis ne komentira ni politika ni Crkva, visoki povjerenik za BiH Christian Schmidt sasvim eksplicitno osuđuje gnusne poruke ratnog zločinca koji je na Međunarodnom sudu za ratne zločine u Haagu osuđen na 25 godina zatvora zbog zločina počinjenih nad Bošnjacima u Lašvanskoj dolini  tijekom rata u središnjoj Bosni 1993. i 1994. Kordiću je na savjesti i pokolj u Ahmićima gdje je 16. travnja 1993. pobijeno 116 bošnjačkih civila, među njima 32 žene i 11 djece.

Nakon izdržane dvije trećine kazne, ratni zapovjednik HVO-a čiji su pripadnici počinili ove užasne zločine, nota bene i potpredsjednik fantomske Herceg- Bosne, Dario Kordić, pušten je na (uvjetnu) slobodu 2014.

I to je vrijedilo i zatvora i rata? Ti stravični zločini zbog kojih je osuđen i zbog kojih se, očigledno, ni danas ne kaje, iako ih je tijekom suđenja priznao. Kakav je to čovjek i kakvi su to ljudi koji mu aplaudiraju na takve opskurne izjave?

“Činjenica da je neka osuđena osoba izdržala kaznu za počinjeni ratni zločin ne znači da je zločin nestao. Ta osoba je i dalje ratni zločinac. Kajanje, žaljenje i oprost su ono što bi trebalo tražiti. Ovi komentari Darija Kordića bi se mogli shvatiti kao veličanje i glorifikacija njegovih djela, a veličanje ratnih zločina kažnjivo je zakonom– komentirao je sramotni video visoki povjerenik za BiH Christian Schmidt.

Pozvao je Tužiteljstvo da otvori istragu u ovom predmetu, a “mora se”, kazao je, “provjeriti i postoje li određene posljedice u pogledu presude MKSJ-a u slučaju Kordić”.

Schmidt je još jednom naglasio potrebu i dao podršku za upis presuda MKSJ-a i Rezidualnog mehanizma za kaznene sudove u krivične evidencije BiH:

“Građani BiH, osuđeni od strane međunarodnih sudova, ne bi trebali biti u mogućnosti dobiti potvrde o nekažnjavanju iz domaćih krivičnih evidencija. Društvo koje teži izgradnji bolje budućnosti bez zločina i genocida, mora prihvatiti činjenice iz svoje povijesti o kojima postoje sudske presude”, poručio je visoki predstavnik.

U Hrvatskoj su reagirale nevladine udruge, mediji, analitičari i bošnjačka zajednica. No, od “službene Hrvatske”- samo šutnja. Ni vlast, ni Crkva ni riječ da bi rekli.

Predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice u Hrvatskoj Armin Hodžić u izjavi za Radio Slobodna Europa upozorava kako se ne radi o nekim  sitnim kaznenim  djelima za koja je Kordić osuđen, nego o monstruoznim zločinima, pa je očito da se nije ni pokajao ni promijenio. Još uvijek se ratne zločine vrednuje, kazao je, po tome kojoj naciji pripada, pa ako je “naš”, nije ratni zločinac! To je ključni razlog zašto je u društvu izostala katarza, i zašto takav čovjek ne osjeća kajanje. Kako bi i mogao dok ga zbog tih zločina slave, pa je u njihovim, a bogme i vlastitim, očima heroj, a ne zločinac.

Za Crkvu, odnosno njezin dobar dio svećenstva, na čelu s biskupom Vladom Košićem, koji ga je svesrdno uzeo pod svoje, Kordić je gotovo svetac,  koji je, tvrdi biskup, spasio Tuđmana i Šuška od osude Haaškog suda. Osim što to nije točno, pravo je pitanje zašto je Tuđmana i Šuška trebalo spašavati, kako su došli u tu situaciju i kakvu su to politiku vodili ako su, da su poživjeli, lako mogli završiti pred haaškim sudom.

Protiv Darija Kordića i drugih osoba,  predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović podnio je kaznenu prijavu Tužiteljstvu BiH zbog širenja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti među tri konstitutivna naroda u BiH, a za što je zakonom predviđena kazna bar tri godine.

– Ratni zločinac Dario Kordić javno je izjavio da bi ponovio monstruozne ratne zločine nad ubijenom bošnjačkom djecom i civilima u Ahmićima, radi čega je zbog kršenja zakona ili običaja ratovanja, teških kršenja Ženevskih konvencija te progona na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, ubojstava, nehumanih djela te zatvaranja kao djela zločina protiv čovječnosti pravomoćno osuđen od strane Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju na 25 godina zatvora, što obvezuje Tužiteljstvo BiH da na osnovu člana 132. stav (1) tačka d) Zakona o kaznenom postupku BiH zatraži od Suda BiH određivanje pritvora Dariju Kordiću jer bi zadržavanje na slobodi rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda, a na osnovu reakcija građana na društvenim mrežama i medijima- stoji u prijavi.

Dario Kordić je sramota za hrvatski narod, zločinac par excellence, kojemu zatvor nije nimalo promijenio odnos prema onima druge nacionalnosti i vjere, prije svega Bošnjacima. Zastrašujuće je da netko tko je odslužio godine zatvora, nakon svega javno poručuje da bi sve ponovio. Što je uopće naučio na studiju Teologije koji je završio 2020. na zagrebačkom Katoličkom bogoslovnom fakultetu? Još nedavno je javno svjedočio vjeru na velikim vjerskim skupovima don Damira Stojića, koji je govorio da ga je pozvao jer je “imao iskustvo živoga Boga, Isusa Krista, dok je odsluživao kaznu u zatvoru”. Kakvo iskustvo živoga Boga i Isusa Krista može imati taj notorni bezbožnik, jer da iskreno vjeruje i poštuje božje zapovjedi zar bi mogao činiti takve strašne zločine? Ali hvala bogu na studentima koji su mu jasno poručili da je on za njih ratni zločinac, pa je odustao.

Kad je pušten iz zatvora u zagrebačkoj zračnoj luci dočekalo ga je nekoliko stotina fanatičnih štovatelja koji su klicali “Za dom spremni”. Među njima Ivić Pašalić, Đurđa Šušak, sisački biskup Vlado Košić, Ljubo Česić Rojs, Zdravko Tomac, Ante Kovačević. Zvonimir Šeparović. U Busovači ( BiH )  su ga također slavili kao junaka koji im se napokon vratio. Uz ostale, bila je tu i delegacija HDZ-a BiH na čelu s Draganom Čovićem

I evo ga ponovo. Još zloćudniji, bestijalniji i nečovječniji. Bez imalo kajanja, sućuti i empatije prema žrtvama, poručuje da je vrijedilo svake sekunde, i da bi sve to isto ponovio. I ne pomišlja moliti oprost…

Je li sram hrvatski državni vrh koji o svemu šuti, umjesto da se oglasi beskompromisnom osudom ovakvog skandaloznog istupa? Ili dijele stajalište bivšeg HDZ-ovog ministra Lovre Kuščevića koji je svojevremeno govorio kako “nitko nema pravo prozivati Darija Kordića, on je odslužio kaznu”. Što je iz te kazne naučio, je li se promijenio? Kako vidimo- nije! Sve bi ponovio, ponovo bi ubijao civile, žene, djecu, sve što mu se nađe na putu…

Srami li se imalo Crkva i njezin biskupski kor koji je Kordića primao kao sveca i slavio kao najboljeg među nama?

I njihova je današnja šutnja – zločin!

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI