Neovisni novinarski portal
4.10.2023.
Nu2
Bivši frontmen “Zabranjenog pušenja” Nele Karajlić u Nu2: Kad rat počne, svi su gubitnici

Bivši frontmen “Zabranjenog pušenja” Nele Karajlić u Nu2:
Kad rat počne, svi su gubitnici

Nele Karajlić, bivši frontmen grupe “Zabranjeno pušenje” gostovao je, povodom skorog zagrebačkog koncerta, u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u 2 “. Bilo je to nešto completely different, u odnosu na uobičajeni sadržaj, pričalo se o razlozima koji su doveli do raspada grupe, o njegovom odlasku iz Sarajeva i odnosu sa Sejom Sexsonom, baš kao da je sezona “kiselih krastavaca” već počela. No, puno je vremena prošlo, nestalo je i nostalgije…

Koncert “Zabranjenog pušenja” u Zagrebu je trebao biti u Hali park, 17.lipnja, a nazvan je Rocker classoco, piše HRT.

Nele je, kako je kazao voditelju Aleksandru Stankoviću, zadnji put  nastupao u Zagrebu sa “Zabranjenim pušenjem” negdje 1989.ili 1990.
.
– Pravili smo veliku turneju s Top listom nadrealista i tada smo punili dvorane. To je bio moj posljednji susret sa Zagrebom. Poslije toga se nismo viđali, bend se raspao- rekao je. Ovog puta, kako je kazao, na zagrebačkom koncertu neće izvoditi Sejine pjesme.

– Da se razumijemo, Sejo Sexon je moj prijatelj iz djetinjstva. On je praktički bio moj stariji brat. Ja sam naučio slušati glazbu tako što je on meni donio ploče i govorio mi ovo je Queen, Jimi Hendrix- priznao je, posebno naglašavajući da mu je to razdoblje koje je proveo sa Sejom Sexonom bilo jedno od najljepših u životu..

Na izravno pitanje Stankovića je li četnik po svojim uvjerenjima, s indignacijom kaže da je daleko od toga. Pripada, kako tvrdi, onom dijelu srpskog naroda koji je bio antičetnički, a te fotografije koje se javno dilaju i na kojima je on sa šakjačom s kokardom na glavi u zagrljaju s povijesnom srpskom ličnošću, puka je fotomontaža, što vidi i slijepac. Protivi se svakom obliku nasilja, sile i oružja, i smatra da je svaki izbjegnuti rat, dobiveni rat. Kad rat počne, svi su gubitnici, kazao je.

Kada su 17. studenoga 1990. izgubili izbore, bilo je to za njega najveće razočarenje, jer su tada nacionalne stranke došle na svoje i na svaki način davale do znanja svima normalnima da su spremni pobiti se.

-Naša jedina šansa je bila da se skupimo u jednu malu gomilicu i da probamo da na izborima preko reformista i Ante Markovića dobijemo neki postotak u parlamentu koji bi taj neizbježni sukob nekako zaustavio- kazao je. To je presudilo da napusti Sarajevo, kao i snimanje trećih Nadrealista koji su neka vrsta ostavštine ljudima što ih čeka glede rata.

U to je vrijeme  neprijatelj br. 1 bio Osama bin Laden, rekao je Karajlić, komentirajući pjemu Wanted man kojom se htjelo pokazati da svaki sistem ima svog neprijatelja br. 1. Prva misao je bila da se u taj kontekst stavi Radovan Karadžić, ” ali, pošto smo mi odgojeni u jednom socijalističkom društvu u kojem se morao imati ključ, imaš jednog Srbina, moraš naći Hrvata i Bošnjaka. Druga verzija je bila o Fikretu Abdiću, a treća je bila za Antu Gotovinu, čime smo imali sve tri verzije za trijumfalni naziv Wanted man– objasnio je Karajlić u Nu2.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI