Neovisni novinarski portal
25.9.2023.
KULTURA / MDF
63. MDF u Šibeniku: Maša je rekla da je festival otvoren, znači da igre mogu početi!

63. MDF u Šibeniku:
Maša je rekla da je festival otvoren, znači da igre mogu početi!

Maša je u subotu navečer svima, velikima i malima, obznanila da je 63. Međunarodni dječji festival u Šibeniku- otvoren! A kad to kaže Maša, ne trebate sumnjati. Njezine je riječi pratilo podizanje festivalske zastave, gromka izvedba himne “Zdravo maleni” koju je uglas otpjevao Dječji zbor “Zdravo maleni” pred prepunim gledalištem Ljetne pozornice na trgu ispred Katedrale sv. Jakova.

Razdragana dječica u krilu svojih majki ili očeva, nešto malo veći klinci na svom prvom ljetnom izlasku, i previše odraslih, kao i 60-ak minulih godina. U publici je sve pozorno pratio šibenski gradonačelnik Željko Burić, ali puno mirniji i ležerniji od ravnatelja  HNK u Šibeniku Jakova Bilića koji će biti glavni krivac ako ovogodišnje festivalsko izdanje ne bude kako njegova stroga publika očekuje, ali će zasluge, dogodi li se da 63. MDF bude bolji i djeci miliji od dosadašnjih, rado preuzeti drugi.

Bilo je tu, na svečanosti otvorenja festivala, koji uporno odbija odrasti godinama unatoč, i gostiju ” sa strane”. Recimo, Zdravko Zima, posebni savjetnik za kulturu i izaslanik predsjednika Zorana Milanovića, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, dok ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica, državni tajnik  Ivica Poljičak pa i župan Marko Jelić, makar i nisu na šibenskoj adresi, svakako spadaju među domaće. U svojoj kući nikad gosti…

Gradonačelnik Željko Burić poslao je sa šibenske Ljetne pozornice pozdrav svoj djeci svijeta, a napose onima koji će naredna dva tjedna neprikosnoveno vladati ulicama i trgovima ovog starog, razigranog grada.

Burić je priznao da je sretan što MDF ne stari, što je i sa svojih 65 godina od osnutka i dalje jednako mlad i djeci privlačan. Ovdje je dječjoj mašti sve na volju, a imaju je, kako se pokazalo i tijekom svih minulih godina, na pretek. Ovdje se uče kreativnosti, umjetnosti, svakovrsnoj estetici, mnogi upravo iz Šibenika ponesu taj svoj prvi impuls koji ih doživotno odredi da ostanu vjerni svijetu mašte, glume, plesa, pjesme, životu kao teatru koji nikad ne staje. Samo su jučer bili mala znatiželjna publika, a jednog dana mnogi od njih bit će aktivni kreatori programa MDF-a, ali i hrvatske kulture.

No, što reče na otvorenju 63. MDF-a izaslanik predsjednika Republike, Zdravko Zima, festival je mlad onoliko koliko je mlada njegova publika, a u toj su publici najvećim dijelom djeca kao najvažniji i prvi festivalski protagonisti.

Međunarodni dječji festival poseban je i po publici  za koju se stvara, a u čijoj ljubavi rastu oni koji ga rade, izjavila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek

A sve je, po 63. put , počelo- predstavom. Ovog puta nastaloj po klasičnom književnom predlošku spisateljice za djecu , Ivane Brlić Mažuranić, njezinim “Ribarom Palunkom i njegovom ženom”, koja je publiku prikovala za sjedala zahvaljujući izvedbi kazališne družine “Ivana Brlić Mažuranić” i režiji  Marija Kovača.

I nakon svega, spektakularni vatromet i duga, topla, Šibenska noć raspjevana i gotovo dječje vesela.
Festival je otvoren, i igre mogu početi, pozornice se puniti, djeca radovati, roditelji zajedno sa svojim mališanima- uživati. Samo još da nisu problem ulaznice za predstave. Nikad ih dovoljno, jer ovo je jedan od onih festivala koji nema problem publike i gledanosti, ali kao i za sva važna, prestižna događanja, traži dobre “veze” za dobre karte…

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI