Neovisni novinarski portal
27.5.2024.
eu projekti / REPORTAŽE / šibensko-kninski kutak
Ruralni poduzetnički inkubator u Kistanjama, EU projekt, završen prije dvije godine, još čeka otvaranje: Zaposlena tek direktorica, puna planova i optimizma…

Ruralni poduzetnički inkubator u Kistanjama, EU projekt, završen prije dvije godine, još čeka otvaranje:
Zaposlena tek direktorica, puna planova i optimizma…

Možete li zamisliti supermoderno opremljeni Ruralni poduzetnički inkubator u srcu Bukovice, u Kistanjama? S kuhinjama za masterchefove! Linijama za preradu voća, povrća i mesa, sve zadnja riječ tehnologije.  E, pa zamislite, jer takav Inkubator u Kistanjama doista postoji, izgrađen europskim novcem, vrijedan oko 15 milijuna kuna i spreman za početak rada, ne od jučer, nego od prije dvije godine! No, možete li zamisliti da Inkubator punom parom radi, da su svi prostori u najmu obiteljskih poljioprivrednih gospodarstava ( OPG-ova ) iz Bukovice i šire regije, kao što je projektom bilo predviđeno? E, to je već malo teže. Nažalost, Inkubator još uvijek nije u funkciji, i zasad u njemu radi samo – direktorica. Branka Ivanović.

Potpuno prazan ‘Ruralni centar’ – foto: TRIS/G. Šimac

Stigla je iz Banja Luke, javila se na natječaj i od polovine prosinca prošle godine Inkubator je njezino radno mjesto. A mještanima Kistanja povod za rasprave i žestoke kritike općinske vlasti. Jer, to je, kažu klasično stranačko uhljebljivanje, projekt Inkubatora je megalomanski i nerealan, baš kao i Eko-tržnica… Je li doista tako, provjerili smo na licu mjesta.

Reljićeva “Potemkinova sela” ili perspektiva Bukovice?

Kada smo prije pet godina s načelnikom općine Kistanje Goranom Reljićem razgovarali o ambicioznom Programu održivog razvoja Kistanja, ukupne investicijske vrijednosti oko 60 milijuna kuna, sve se doimalo više nego optimističnim, iako pomalo pretencioznim s obzirom da je riječ o depopuliranom području u kojem je povratak domicilnog srpskog stanovništva manje-više -odavno završio, baš kao i proces doseljavanja janjevačkih Hrvata, pa se logično za svaki novi projekt uvijek kao ključno postavlja pitanje raspoloživih ljudskih resursa. Pogotovo obrazovanih, stručnih kadrova.

Tada je, pun entuzijazma, načelnik Reljić govorio o izgradnji Ispostave Nacionalnog parka Krka u Kistanjama , u samom središtu mjesta,  znakovitog naziva “Krka-vrlo života”, o Ruralnom poduzetničkom inkubatoru s linijama za preradu voća, povrća i mesa, koji će biti na raspolaganju okolnim OPG-ovima,  o modernoj Eko-tržnici, pa čak i boutique hotelu u Đevrskama s oko 40 kreveta. Pet godina poslije, većina je tih objekata ( s iznimkom hotela u Đevrskama ) ili završena ili u završnoj fazi, ali nažalost, i dalje nisu u funkciji. Stoga će mnogi mještani reći da su to Reljićeva “Potemkinova sela”, koja će ostati kao spomenici političkoj nerealnosti i krivom shvaćanju da je  “europski novac” tuđi, pa ako i propadne, nije problem…

Ispostava NP Krka, svojevrsni budući Posjetiteljski centar, predan je na brigu Nacionalnom parku i to je jedini iz niza spomenutih projekata iz Programa održivog razvoja Kistanja čija je perspektiva sigurna,  jer objektivno može donijeti korist općini. Ove sezone, kako kaže i sam načelnik, teško da bi mogao biti u funkciji, ali građevinski radovi su uglavnom obavljeni i sada bi trebalo pristupiti opremanju prostora i njegovom privođenju svrsi. Ali, ima vremena…

Ta krilatica, “ima vremena” , u Kistanjama  je nevjerojatno žilava.  O tome bolje i više od svih drugih objekata govori Ruralni poduzetnički inkubator koji je u cijelosti završen i opremljen prije dvije godine,  ali, kako rekosmo, nikad nije otvoren, a niti je proradio. Doduše, Inkubator je potkraj prošle godine dobio direktoricu, Branku Ivanović, koja je danas u Kistanjama tema žučljivih rasprava. Jer, kako kažu uvijek dobro obaviješteni mjesni “kroničari”  ispada da je Inkubator tu radi nje, a ne ona radi Inkubatora. Kako to? Pa došla je iz Banja Luke, po hitnom postupku je regulirala pitanje prebivališta, i mada psiholog po struci, preuzela je menadžerski posao u  Inkubatoru za plaću od, navodno 1300 eura. Sve je to namješteno, tvrde, radi se o klasičnom stranačkom zbrinjavanju.

Ruralni inkubator ( zasad ) bez proizvođača…

Ali, na te primjedbe načelnik odgovara vrlo jednostavno: Natječaj je bio javan, objavljen je na oglasnoj ploči općine, na internetskim stranicama i općine i Inkubatora te na Zavodu za zapošljavanje. Zašto se ti kritičari svega i svačega nisu javili? Tko im je branio? Ako su imali uvjete, što se nisu kandidirali? I što sad to znači da je došla iz Banja Luke? Imala je sve uvjete tražene natječajem, a i činjenica je da ima 20 godina menadžerskog iskustva u međunarodnim organizacijama za koje je radila. Zašto joj se a priori odriče kompetentnost?- ljuti se Reljić. To je, veli, isti slučaj kao i s komunalnim poduzećem.

-Raspisan je natječaj i nitko se nije javio osim dotadašnjeg direktora Momčila Grčića, koji je na pragu 70-te godine života, ali nema drugog. I do daljnjega će taj posao obavljati on, ali ne zato što smo mu mi pogodovali na bilo koji način, nego zato što nitko drugi neće! Pa imali smo i javne radove, ali nitko se ne javlja, očito nikome ne treba novac- zaključuje načelnik.

Ali, vratimo se Ruralnom poduzetničkom inkubatoru.  Već pet godina traju aktivnosti na provedbi tog projekta koji je sufinanciran bespovratnim sredstvima EU, iz europskog fonda za regionalni razvoj, vrijednost mu je oko 16 milijuna kuna, korisnik projekta je općina Kistanje, suradnici na projektu Grad Drniš i Veleučilište Marko Marulić Knin, općina Ervenik i Institut za jadranske kulture i melioraciju krša. Predviđeno vrijeme za provedbu projekta je bilo dvije godine, od listopada 2017. do kolovoza 2019. Inkubator je izgrađen, manje – više u rokovima,  kasnije je i opremljen , ali i dalje zjapi prazan i zasad potpuno nefunkcionalan.

Jedina novost oko Inkubatora je da je potkraj prošle godine zaposlena direktorica.  I što se sad događa s Inkubatorom koji je opremljen najsuvremenijom prehrambenom, prerađivačkom tehnologijom? Zašto je finalizirani objekt već dvije godine izvan funkcije?

-Za to nismo mi krivi. To vam je tako s europskim projektima, rješavamo fazu po fazu, ovisno o prilivu europskog novca, a to ne ide ni brzo ni glatko. Trenutno  je objekt u fazi pripreme, radi  se na aktima društva, odnosno prije svega na Pravilniku kojim će se definirati sadržaji i organizacija rada u Inkubatoru. I tog se zahtjevnog posla primila direktorica Ivanović, jer dok se ne donesu svi ti akti, ne obavi tehnički i inspekcijski pregled, Inkubator ne može započeti s radom- kaže načelnik Reljić, ni za trenutak ne pokazujući  ni najmanje sumnje da bi to mogla biti promašena investicija. Naprotiv!

Nova tržnica u Kistanjama – foto: TRIS/G. Šimac

Projektom predviđeno 15 OPG-ova u najmu, a zasad nema nijednog!?

Projekt ima tri ključna aspekta, ističe Reljić. – Gospodarski, socijalni i poduzetnički. Razmišljamo da se u kuhinji u Inkubatoru pripremaju obroci za školsku djecu, također, da se kroz Program Zaželi, ovdje pripremaju i obroci za starce koji žive sami po udaljenim selima. Inače, po projektu je predviđeno da se Inkubator tri godine financira iz općinskog proračuna, i od najma OPG-ova. A da se sve to s otvaranjem Inkubatora rasteglo, jest, rasteglo se, ali ponavljam, ne našom krivnjom- napominje načelnik Kistanja, odbacujući teze o promašenosti investicije.

-Zašto bi bila promašena. Sačekajmo da se završe administrativno-tehnički i pravni poslovi i da vidimo tko će se od OPG-ova javiti za najam prostora, pa ćemo onda govoriti kako funkcionira- kaže Reljić. Na pitanje jesu li prije ulaska u ovu investiciju proveli istraživanje i napravili anketu među bukovičkim vlasnicima OPG-ova kako bi unaprijed znali tko su zainteresirani  budući korisnici objekta, načelnik odgovara potvrdno. Naravno, kaže, da smo proveli anketu, zainteresiranih ima, sada predstoji da se sve to papirnato regulira i da proces rada Inkubatora krene. Otkud takva sumnjičavost? Zašto ne bi radio- čudi se načelnik sumnjama svojih sumještana.

A sumnjičavih je puno. Pa i u strukturama općinske vlasti. Primjerice,  Paško Ivanović, nezavisni vijećnik u Općinskom vijeću Kistanja  ne spada među zaklete kritičare svega i svačega. Naprotiv, pozdravlja činjenicu da je općina aplicirala za europska sredstva i prijavila ruralni inkubator, eko-tržnicu, auto-kamp. Ali, “mislim da je načelnik pošao od pogrešne ideje- jer čemu ruralni inkubator ako na području općine nitko ne proizvodi veće količine bilo kojeg poljoprivrednog proizvoda”, objašnjava svoju rezerviranost prema Inkubatoru Ivanović. Nažalost, krivi je pristup tome, dodaje, jer to vam ide tako da općina angažira nekog konzultanta, on napravi projekt i gotovo. Ako su u projektu lažirali broj OPG-ova kao potencijalnih korisnika, onda će to biti problem i za državu i za općinu, procjenjuje.

-Kad je Inkubator završen, najprije se čekala uporabna dozvola, pa završni ZNS projekta kako bi se opravdali svi troškovi, jer ipak je to europski novac, i sve je to prošlo, zaposlila se i direktorica, ali Inkubator i dalje ne radi. Logično je pitanje koje sada svi postavljaju: čemu služi Inkubator? Koliko sam shvatio, ako imate veću proizvodnju jabuka, npr. , možete doći u Inkubator, iznajmiti prostor i tehnologiju, i od svojih jabuka napraviti sok. Ali, problem je u tome što nema jabuka, na području Kistanja nema čak ni rajčica u količinama koje bi trebale za preradu u Inkubatoru. Projektom je, navodno, predviđeno 15 OPG-ova koji bi bili u najmu tog prostora, ali dosad nema nijednog. Dakle, bez imalo zluradosti, zaključujem  da je namjena loše projektirana- smatra Ivanović.

“Javna kuhinja” s opremom za masterchefove ???

Načelniku je, kaže, predložio da općina izdvoji  sredstva za edukaciju osam profesionalnih kuhara, jer u Inkubatoru je kuhinjska oprema prikladna za masterchefove!  Bilo bi dovoljno 70 tisuća kuna  za obuku recimo 8 kuhara iz Kistanja, i kud ćeš bolje? Treba biti realan, Knin je grad, a stara gradska tržnica tamo do danas ne radi, na novoj su u funkciji  jedva dva-tri štanda. Pa kako onda možemo popuniti eko- tržnicu u Kistanjama koja je izraz čiste megalomanije- govori Ivanović.

Ideja je bila, objašnjava nam vijećnik, da se ono što se proizvede u Inkubatoru prodaje na kistanjskoj eko-tržnici, ali je i ona predimenzionirana. Ima 5-6 zatvorenih , potpuno opremljenih lokala, sa škrinjama i svim što je potrebno, desetak štandova, to je super moderna tržnica koja, nažalost, bojim se , nikad neće profunkcionirati. To su sve neodrživi projekti!

Paško je bio godinu dana savjetnik-konzultant na projektu Ruralnog inkubatora, ali oni njegovu pomoć nisu trebali, pa su mu otkazali. Smatra da je puno manji problem naći ljude koji će, neovosno o Inkubatoru, uzeti u najam dio prostora za prodaju svojih proizvoda na tržnici. Recimo, ribu iz kninskog uzgajališta, čokoladu iz Vrlike itd.

– Ja uvijek nudim pomoć, a načelnik uvijek odgovara: Paško, kontaktirat ćemo te, mi smo sada u fazi pripreme. I na tome uvijek ostane. Konzultant sam na projektima diljem Hrvatske, a u Kistanjama me ne trebaju… – konstatira sa žaljenjem i nastavlja:

– Kistanje moraju napraviti Strategiju razvoja, kako bismo znali gdje želimo biti i što ćemo raditi za 10 godina. Hoćemo li se baviti turizmom, s obzirom da su na našem području dva ulaza u Nacionalni park Krka, imamo ostatke rimskog vojnog logora u Burnumu, manastir Krku, predivnu, netanutu prirodu i bilo bi razloga da se ljudi okrenu turizmu i izgradnji kuća za odmor. Zasad imamo jednu u Nuniću i dvije u Kistanjama, i to je sve. Ali, ni u turizam ne možemo ići s ovako zapuštenim mjestom u kojemu nakon tri desetljeća od rata nisu popravljene ni fasade zgrada u glavnoj ulici. Kao da se s mrtve točke i ne mičemo…- rezigniran je vijećnik Ivanović.

Trebalo je, dodaje, proći 25 godina da bi tek sada općina prijavila projekt dječjeg vrtića za EU sredstva. I dobili su 5 milijuna kuna, povezat će se s općinom Ervenik i njihova će djeca dolaziti u vrtić u Kistanje, umjesto u Knin gdje sada odlaze. Ali je lokac ija potpuno pogrešna, tvrdi vijećnik, jer je tu poduzetnička zona, odlagalište otpada, na rubu je naselja, bez prave rasvjete, bez trotoara…

– A kad je riječ o Inkubatoru i direktorici, nemam ništa protiv Branke Ivanović, ali ona je psiholog, nije menadžer ni ekonomske ni pravne struke. U natječaju se tražilo i iskustvo na sličnim projektima a gđa Ivanović je radila na međunarodnim projektima za djecu! Smeta me taj model kojeg ovdje prepoznajem: Mora biti neka “naša” i mora biti školovana, tu je više nego tamo ( u Banja Luci ), i eto, tako je došla Branka Ivanović za direktoricu Inkubatora. Da se njega pita, kaže nam, Inkubator bi trebalo pretvoriti u javnu kuhinju, povezati je s programom Zaželi, za koji ima sve pohvale, i te žene koje su angažirane u projektu mogle bi svakodnevno nositi topli obrok starčadi koja živi sama u izoliranim selima Bukovice. Šteta bi bila da se takav objekt koristi za bilo što- smatra Ivanović, podupirući tako i ideju načelnika Reljića, odnosno direktorice Ivanović.

Kardum: Inkubator bi morao biti na tržištu, a ne da ga 5 godina financira općina!

Razgovarali smo i s predsjednikom općinskog vijeća Kistanja, Markom Kardumom, koji je od 2001. do 2005. bio načelnik općine.  Za predsjednika Vijeća je izabran kao nestranačka osoba s liste SDSS-a, a inače je  bio dugogodišnji član SDP-a. Kardum je endemska vrsta u politici. Taj nikad ni sok na teret općine nije popio, pa je razumljivo da je lista njegovih kritika na aktualnu vlast u ovoj bukovičkoj općinu- poduža.

-Planirano je da će Poduzetnički inkubator biti 3-5 godina neprofitan, općina će plaćati zaposlene i održavanje objekta, iako je sve novo i troškova održavanja ne bi trebalo ni biti . Proračun Kistanja iznosi 15 milijuna, to je zamišljena projekcija, a pitanje je koliko će dobiti. Izvorni proračun općine je oko 5 milijuna. Računa se na NP Krku i velik broj turista i da će od toga efekte imati i općina. Niti sam sudjelovao u izradi proračuna a niti sam o njemu kao predsjednik OV-a informiran i namjeravao sam ga bojkotirati, ali kad sam vidio da načelnik ima većinu, bilo je svejedno što ću ja učiniti. Načelnik je postigao dogovor s Janjevcima, s donačelnikom Rokom Antićem i sad među njima vlada sloga- veli nam Kardum.

– Rekao sam Reljiću –Inkubator je d.o.o.  to znači da idu na tržište, da sami zarađuju. Ali ne, oni će biti 5 godina na proračunu općine sve dok  to ne zastari i ode u ništa! Načelnik je izabrao direktoricu i doveo je u Kistanje, a ona nije nikakav  menadžer nego psiholog po struci. Rekao sam mu da za tu funkciju treba biti netko iznimno sposoban, možda takav ne bi ovdje želio ni doći, ali je Inkubatoru potreban pravi menadžer, s kontaktima i u Zagrebu, i u Šibeniku i u Zadru,  da bi se uspio pokrenuti. Meni pročelnica Sandra Ardalić kaže :Ti si protiv nje jer je došla iz Banja Luke, a ona ima volje raditi.  Ma ne , nisam ja protiv nje, ali treba imati sposobnost, a volja je  nikom ništa. Pitam pročelnicu za što je taj Inkubator napravljen. Ona mi kaže: Pitaj načelnika, to samo on zna. Ja pitam njega, a on ništa. Zapravo je načelnik mislio to uvaliti Fondu za zaštitu okoliša, oni su dolazili ovdje, pozvao je i mene, veli mi: Obići ćemo malo inkubator i onda ćemo na ručak. Ja na ručak neću, rekao sam,  jer me žulja vaša reprezentacija.  Došlo je njih 6, s vozačima ih je bilo 8, svi su dobili poklone i nakon toga se išlo na ručak. Načelnik je pričao o inkubatoru, izvadio nekakav paradajz i veli : To samo staviš u paštašutu i gotov je ručak. Mislio je da će to njemu Pupovac pogurati da uzme Fond za zaštitu okoliša i da će oni to financirati. Ali, nije mu uspjelo.

Ako budem dobrog zdravlja,  kaže Kardum, na idućim izborima ću s nezavisnom listom uzeti bar tri vijećnička mjesta. Gdje god dođem ljudi su za mene, jer nemam mrlje, nikad ni kune općinske nisam uzeo, ni sok nisam popio na račun općine- ponosno će Kardum.

Iako je predsjednik Općinskog vijeća ne konzultiraju ga, tvrdi, ni oko datuma sjednice, ni oko dnevnog reda, ništa. Potroši se reprezentacija, ne samo načelnika, nego i Općinskog vijeća, nisu neki novci, 40 tisuća kuna, ali ja sam predsjednik OV-a i nemam pojma na što je taj novac otišao, a sam nikad nijednu odluku o troškovima reprezentacije nisam potpisao!

-Nedavno su direktoricu Inkubatora pozvali na Vijeće, a ja pitam pročelnicu tko je pozvao. Ona kaže: Ja sam je pozvala. Pa kako je ti možeš pozvati, ti si pročelnica… Jednom prilikom je bilo sazvano vijeće, ja dođem u 8, sjednica počinje u 9, kad zove me pročelnica i kaže- Vijeće je otkazano! Pa tko ga je otkazao? -Ja i donačelnik Roko Antić, kaže ona.  Ako se nećete držati Poslovnika, birajte drugog predsjednika Vijeća, rekao sam im. A tko se ne drži Poslovnika? Reljić i Antić. Načelnik i donačelnik općine!

Kad su lani u jesen, zbog energetske krize,  odlučili na dnevni red staviti točku o gašenju javne rasvjete, rekao sam načelniku pred cijelim Klubom SDSS-a : Skini  tu točku ili ću ti je ja na Vijeću minirati. Kad skinete Peru iz Radučića, kad skinete putovanja bez ikakvih naloga i izvještaja što ste na putu radili, kad sve to ukinete, e onda udrite na narod. Ništa ovaj narod nema osim javne rasvjete i vi bi im i to uzeli. I skinuto je s dnevnog reda.  Postavljam pitanje zašto 12 godina nema izbora za vijeće mjesnih odbora?  Jer ne žele čuti što im ljudi imaju za  reći- zaključit će Kardum. Kad je on bio načelnik, reći će na kraju, nitko od zaposlenih nije bio u SDP-u, osim njega. Nisu bili ni u jednoj stranci. A sad je, tvrdi, iskaznica SDSS-a uvjet za posao  i svi koji rade u općini su u SDSS-u.

Na tu Kardumovu opasku, načelnik Reljić s indignacijom kaže:

-To ne želim ni komentirati! Ma tko je to u općini zaposlen a da je u SDSS-u? Ne znam nikoga da je primljen pod uvjetom da je član SDSS-a.

B. Ivanović: Nisam u Kistanje “pala s neba”!

Na kraju, s obzirom da smo ovu priču započeli zbog Ruralnog poduzetničkog inkubatora u Kistanjama, red je da čujemo i osporavanu direktoricu Branku Ivanović.

Inkubator radi od polovine prosinca prošle godine, kada sam i zaposlena. U međuvremenu nam je stigla i neka nova oprema. Trenutno radimo na pravilniku o radu Inkubatora s pripadajućim cjenikom kojim ćemo jasno definirati cijene najma bilo proizvodnih linija ili edukacijske kuhinje. To je prvi stupanj organizacije rada. Čim objavimo pravilnik, idemo, vjerujem već u idućem tjednu, s pozivom zainteresiranima za najam prostora. Trenutno smo u pregovorima s dvoje mladih poduzetnika koji bi ušli u najam edukacijske kuhinje, a isto tako smo i u pripremi za pokretanje kuhinje za stare i nemoćne. Čekamo prve proizvođače koji bi trebali doći u Inkubator- a radi se o proizvođačima višnje, trešnje, pomidora, smokava. Istovremeno smo- ispričala nam je direktorica Inkubatora-  u istraživanju tržišta da bi vidjeli kako osnažiti OPG-ove i pomoći im da plasiraju svoje proizvode, šalše, umake itd.,  bilo u restoranima ili malim dućanima. Razmišljamo i o otvaranju kušaonice u sklopu tržnice gdje bi također plasirali proizvode OPG-ova, a mislimo organizirati i sajam OPG-ova.

Dakle, Inkubator radi, ali još ne s OPG-ovima. Ovo su nužne pripreme za budući rad. Istina je- potvrđuje direktorica- da je objekt završen prije dvije godine i da još nije u stvarnoj funkciji, i znam da su ljudi zbog toga jako skeptični, ali naše ciljano područje nisu samo Kistanje nego cijela ova regija. Mali ljudi koji posluju na kućnom pragu ne vide u Inkubatoru korist za sebe, ali vide resurs u Inkubatoru. A oni koji imaju veću proizvodnju, vide dalje. Inkubator može imati značaj za razvoj šire zajednice, može biti osnova za ekonomsko-socijalni razvoj ako pridobijemo bar nekoliko proizvođača.  Razumijem da su ljudi skeptični, ali tu skepsu trebaju neutralizirati rezultati. To je vrlo izazovan posao, ali ja iskreno vjerujem da Inkubator može biti ozbiljan  razvojni poticaj ljudima ovog kraja da nam se priključe- poručuje direktorica kistanjskog Ruralnog poduzetničkog inkubatora.

Branka Ivanović ne vidi zašto bi bio problem što je psiholog po struci, jer je, kako ističe, njezin background  dugogodišnji rad u međunarodnim organizacijama i tu je njezin kapacitet, kaže, u preko 20 godina iskustva u menadžmentu. Točno je, dodaje, da je došla  u Kistanje iz Banja Luke, ali je zapravo iz Šibenika rodom, i nije u Kistanje, kako kaže,  “pala s neba”.

Živim u Kistanjama i da, došla sam ovdje ostati- kazala nam je na kraju.

Je li već i svojim prvim javnim istupom uspjela smanjiti sumnjičavost Kistanjaca, teško je reći, ali da je spremna u izazov se upustiti, nema sumnje. Za sve mještane ne samo Kistanja, nego Bukovice pa i šire, bilo bi dobro da Inkubator proradi punim kapacitetima što prije i da demantira skeptike. Ma kako danas bili oštri kritičari, sigurno bi se takvom epilogu ove priče itekako radovali…

Pitanje je samo koliko je to realno?

Razvaljeno, žalobno, zapušteno središte Kistanja, Ulica dr. Franje Tuđmana -foto TRIS/G. Šimac

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI