Neovisni novinarski portal
27.5.2024.
književno / KULTURA / šibenik
Katja Grcić, ovogodišnja pobjednica natječaja za pjesničku rezidenciju “Vesna Parun” na Zlarinu

Katja Grcić, ovogodišnja pobjednica natječaja za pjesničku rezidenciju “Vesna Parun” na Zlarinu

Katja Grcić treća je pobjednica natječaja za  pjesničku rezidenciju “Vesna Parun” 2023. na otoku Zlarinu koji raspisuje Kulturna udruga Fotopoetika. Na natječaj se prijavilo 30 kandidatkinja i kandidata.

Pobjednica ovogodišnjeg natječaja Katja Grcić, već u svojoj prijavi istaknula se temeljito promišljenom idejom rada tijekom rezidencije. Pokazala je izvanrednu sposobnost dubokog osluškivanja kojom je proniknula u prirodu umjetničkog bića Vesne Parun te je u skladu s time osmislila svoj prijedlog za rad potkrijepivši ga teoretskim okvirom, kao i konkretnom razradom stvaralačkog procesa, konstatirao je ocjenjivački žiri.

Uz Katju Grcić, žiri posebno pohvaljuje Tomislava Augustinčića, Moniku Herceg, Rajnu Racz i Josipa Čekolja koji su bili u najužem izboru za dodjelu rezidencije, za izrazito dobro razrađene  ideje i koncepte, te za ozbiljnost i poštovanje koje su iskazali i prema rezidenciji i prema vlastitom radu.

Katja Grcić je svojim je projektom – čijim dijelom će postati i rad u književnoj rezidenciji na Zlarinu – apostrofirala vrlo važan moment vezan uz život Vesne Parun, ali i uopće uz žensko umjetničko stvaranje, a to je – rubnost, skrajnutost, margina. Razrađivanje ruba kao prostora koji postaje metafora otpora i koji se u recentnim sjedinjenjima s bujajućom teorijom može promatrati kao oblik borbe protiv „konzervativizma, neo-liberalnog individualizma i moralnog determinizma“ svakako je intrigantno i vrijedno tumačenje. Kandidatkinja uočava i poštuje jasne veze s „nomadskim subjektivizmom“ Vesne Parun, odnosno s njezinim životom koji u svom nemirenju i neustrašivosti otvara prostor za prevratnički kontinuitet. Naime, bilo da je riječ o svjetonazorskoj perspektivi, životnoj neposrednosti ili umjetničkom horizontu, Vesna Parun je uvijek odavala veliko povjerenje u alternativu: „otpor sistemskom ukalupljivanju i ograničavanju ženskog iskustva u vremenima kada je feminizam još bio u natruhama“.

Ovogodišnja pobjednica je učvrstila i prosvjednu poziciju s koje žene afirmiraju svoje potencijale, između ostalog, ne pristajući na nadomjesni život. U podtekstu tako kontekstualiziranog promišljanja, otvaraju se pitanja o slobodi, oslanjajući se pritom na činjenicu da je Vesna Parun strastvenim življenjem i stvaranjem cijeli život težila apsolutnoj slobodi bića.

Kandidatkinja je također istaknula kako se u svojem umjetničkom radu bavi prostorom, te razložila na sasvim konkretnoj razini kako kani povezati najneposrednija iskustva vezana uz doživljaj Zlarina, kao mjesta početaka Vesne Parun, s imaginarnim svijetom njezinog umjetničkog transponiranja – njezinim tekstovima, navodi u obrazloženju svoga izbora žiri.

Polazeći od činjenice da su prostorne margine, od rodne kuće na Zlarinu, izdvojene od ostatka mjesta, do stana u predgrađu velegrada, zasigurno obilježile način život Vesne Parun, kandidatkinja želi ući u dijalog s prostorom koji je oblikovao pjesnikinju i koji je ona oblikovala svojim pjesništvom. To se odnosi na materijalni prostor njezina djetinjstva sa svim njegovim bojama i mirisima, a posebno zvukovima koje kandidatkinja također planira istražiti i ugraditi u svoj rad dajući mu na taj način sonornu i auditivnu dimenziju.

Istraživački rad na Zlarinu trebao bi biti podloga multimedijskog projekta koji bi Katja Grcić razvijala u suradnji s izvedbenim umjetnicima. Time bi život i pjesničko djelo Vesne Parun našli svoje mjesto u novim interdisciplinarnim medijima. Nakanom da u svoj rad uključi druge medije kao i izvedbene rakurse, autorica širi prostor imaginacije i spoznajne jasnoće, čime ova rezidencija prirodno dobiva svoj eho prema drugima- ocijenio je žiri za dodjelu pjesničke rezidencije “Vesna Parun” za 2023. godinu,  a u kojem su bile Živana Podrug, Nives Franić i Sanja

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI