Neovisni novinarski portal
9.12.2023.
krka
I rijeka Krka se izlila iz korita: Obustavljeni turistički obilasci Skradinskog buka i Roškog slapa

I rijeka Krka se izlila iz korita:
Obustavljeni turistički obilasci Skradinskog buka i Roškog slapa

Obilne kiše obustavile su do daljnjega posjete turista Nacionalnom parku Krka jer je rijeka toliko nabujala da se izlila iz svoga korita. – U obilazak  nikad moćnijeg i raskošnijeg Skradinskog buka i Roškog slapa nije moguće, javljaju iz NP Krka- od ponedjeljka od 17 sati- a tako će ostati sve dok se voda ne povuče.

Nedostupni su i izleti brodom  zbog iznimno visokog vodostaja rijeke, objavili su na društvenim mrežama iz jednog od najposjećenijih nacionalnih parkova u Hrvatskoj.

Ni u utorak situacija nije bila ništa povoljnija jer je kiša nastavila padati. Rijeka se doslovce izlijeva preko pješačkih staza i mostića, a sila nabujale vode je tako velika, izjavila je za jedan lokalni portal Katia Župan, rukovoditeljica Odsjeka za odnose s javnošću NP Krka, da posjetiteljima nije dopušteno kretanje do Skradinskog buka i Roškog slapa, no za posjete su i dalje otvoreni uzvodni lokaliteti- manastir Krka, Burnum i kampus na Puljanima.

Voda s izvorišta Jaruga nije za piće!

Zbog obilnih padalina došlo je i do zamućenja vode u izvorištu Jaruga, iznad dozvoljenih vrijednosti, pa se voda ne preporučuje za piće. Na krškim područjima je povećana zamućenost prirodna pojava ali srećom ne traje duže od par dana. Iako nije štetna za zdravlje, takva voda se ne preporučuje  za piće, pa je treba pustiti da se istaloži, a potom se, odvojena od taloga, prokuha. Pogodna je za kuhanje i sanitarne potrebe.

Ove preporuke odnose se na sve koji se vodom snabdijevaju s izvorišta Jaruga a ono obuhvaća potrošače od Šibenika prema Murteru i Stankovcima, te prema Rogoznici i dalmatinskoj zagori ( Mirlović zagora, Perković i Primorski Dolac).

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI