Neovisni novinarski portal
4.10.2023.
'rvatska
Gorana Rosandić o ‘bullingu HDZ-ovih ‘influensera”: Društvo s ovakvim školstvom ne treba se bojati budućnosti jer budućnosti neće ni biti

Gorana Rosandić o ‘bullingu HDZ-ovih ‘influensera”:
Društvo s ovakvim školstvom ne treba se bojati budućnosti jer budućnosti neće ni biti

Društvo s ovakvim školstvom ne treba se bojati budućnosti jer budućnosti neće ni biti. Temelje cijelog školskog sustava danas nose isključivo hrabri entuzijasti i oni koji odbijaju šutjeti. Zato pružam punu podršku svim kolegicama i kolegama za glasno suprotstavljanje bullingu HDZ-ovih ‘influensera’ koji su premrežili sustav na svim razinama jer su im pozicije moći i podobni kadrovi važniji i od učenika i od nastavnika. – izjavila je profesorica Gorana Rosandić, predstavnica Centra u Županijskoj skupštini Splitsko-dalmatinske županije, komentirajući aktualna događanja u Osnovnoj školi Strožanac.

Inače, to je reakcija na događaj u kojemu su dvije  nastavnice u toj školi u Strožancu kod Splita  nedavno postupile izravno prema naputku resornog ministarstva i prijavile međuvršnjačko nasilje.

-Umjesto prijeko potrebne podrške, jednoj je uručena opomena pred otkaz, a drugoj izvanredni otkaz, u režiji HDZ-ove ravnateljice i članova Školskog odbora iz redova HDZ-a. Ovu situaciju u Strožancu smatram skandaloznom i duboko problematičnom, pogotovo zato što se događa u vremenu koje nam je vrlo bolno osvijestilo kakve se tragedije mogu dogoditi. Roditelji koji šalju djecu u škole u uvjerenju da su tamo sigurna, moraju znati da nastavnici svakodnevno žive u strahu, osluškujući svaki korak i svaku riječ učenika jer dobro znaju da ih, što god da se u školi dogodi, sustav neće zaštititi.“ – rekla je Rosandić.

-Sustav će samo pokušati prikriti stvarno stanje stvari, a nas ‘otkazati’. Kada ne služimo kao kulise u scenskoj opremi HDZ-ove predstave, onda robujemo papirologiji koja nam oduzima više od pola radnog vremena. Ako vam to do sada nije bilo jasno: važnije je što piše na nekom listu papira i kako sve izgleda, nego što se uistinu radi i što se događa u školama“, kazala je Rosandić, osvrnuvši se i na stanje u Školskim odborima.

-Školski odbori su tijela koja upravljaju školom. Više od 30 godina zapravo su poligoni za političko kadroviranje u školskim ustanovama. U ime osnivača, u tim odborima najčešće sjede ljudi koji o školama ne znaju ništa, koji sustav ne razumiju i koji se na sjednicama pojavljuju samo kada treba nekoga zaposliti ili, kao prije neki dan, otpustiti. Upravo zato Splitsko-dalmatinska županija u rukama HDZ-a, HGS-a i DP-a ne želi raspisati javne pozive za članove Školskih odbora, kako ne bi izgubila kontrolu nad kokošarenjem radnim mjestima“, pojasnila je vijećnica, dodajući da su se jedino Split i Zagreb oduprli takvoj politici i raspisali javne pozive za kandidate koji se žele uključiti u rad Školskih odbora.

„Kada politika ovako kroji škole i osiguranim ‘rukama’ u školskim odborima besramno štiti podoban kadar, otkazujući onaj stručan, ona ujedno kroji budućnost cijelog društva. Tko će, osim HDZ-a u takvom društvu htjeti živjeti?“, zapitala se na kraju Gorana Rosandić.

Ilustracija – prazna škola: foto N1

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI