Neovisni novinarski portal
9.12.2023.
cijene / smeće
Zeleni grad Šibenik : Odvoz smeća poskupio za 140 posto!

Zeleni grad Šibenik :
Odvoz smeća poskupio za 140 posto!

Nema kraja poskupljenjima! Presica koju su sazvali direktor Zelenog grada Šibenika, Novica Ljubičić i pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Ante Nakić nije donijela ništa umirujuće za stanovnike Šibenika. Dapače, malim iznajmljivačima apartmana poskupjet će odvoz smeća višestruko. I sami čelnici su iskazali razočarenje zbog novog Zakona o komunalnoj djelatnosti kojim se mali iznajmljivači apartmana stavljaju u kategoriju nekućanstva, a koji će fiksni paušal (CMJU) umjesto 7 eura plus PDV (za kućanstva) plaćati 26 eura plus PDV, kao da se radi o postrojenju. Takav obračun male iznajmljivače apartmana izjednačava s najvećim tvrtkama i pravnim osobama, što je suludo.

Osim fiksnog dijela mali iznajmljivači apartmana (kao i kućanstva) plaćaju i pojedinačno pražnjenje spremnika što dodatno povisuje cijenu ukupnog iznosa računa.

Prisjetimo se, siječanjska najava poskupljenja odvoza otpada dogodila se uslijed promjene u sustavu zbrinjavanja otpada na CGO Bikarcu jer je proradilo postrojenje za mehaničko-biološku obradu otpada (MBO). Dolazi do lančane reakcije poskupljenja pa Zeleni grad Šibenik poskupljuje odvoz otpada za 140 posto.

Tako, svi korisnici od 1. veljače plaćaju isti, jedinstveni, fiksni paušal (bez obzira na litarsku zapreminu kante), u iznosu od 7,94 eura ili 59,89 kuna. Zapremninu kante od 120 l umjesto 80,86 kn plača se 59,89 kuna. Čuvajte se kante od 80 l jer njezino pražnjenje više neće iznositi 38,42 kn.

Jedno pražnjenje spremnika (za kategoriju kućanstva) za kantu od 80 l plaća u iznosu od 9,04 kn, za 120 l plaća se 13,56 kn, a pražnjenje kante od 240 l plaća se 27,12 kuna s PDV – om, po novome.

Mali iznajmljivači koji spadaju u kategoriju koja nije kućanstvo plaćati će za kantu od 120 l iznos od 24,41 kn, a pražnjenje spremnika od 240 l plaćati će 48,82 kuna, s PDV – om, po novome.

Nedavno smo razgovarali sa Josom Smolićem, potpredsjednikom Hrvatske obrtničke komore i vlasnikom ugostiteljskog obrta u Šibeniku,koji je komentirao kako javni sektor diže cijene bez kontrole, bez da se takva postupanja komentiraju i jasnije kontroliraju. Sve je to nejasno oko Zelenog grada Šibenika. Odvoz smeća poskupio je za 140 posto što nije korektno. Donedavno je pekar u jednom malom Drnišu plaćao odvoz smeća 50 kuna, za kantu od 80 litara, a sada plaća 500 kuna i po novome, mora imati kantu od 120 litara. Primjerice, obrtnik, zlatar… iz Šibenika, koji je plaćao odvoz smeća 50 kn, od sada će odvoz plaćati 250 kn. Svi poslovni subjekti plaćaju isti paušal. Postavlja se pitanje, zašto sada obrtnici, pekari, zlatari, frizeri ne bi podigli cijene?!

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI