Neovisni novinarski portal
5.6.2023.
crkve
Nadbiskup Hranić i posipanje pepelom u slučaju “župnika pedofila”: Ponizno molimo za oprost zbog trauma i rana koje žrtve nose, stidimo se i osuđujemo ponašanje župnika ako je to zlo počinio

Nadbiskup Hranić i posipanje pepelom u slučaju “župnika pedofila”:
Ponizno molimo za oprost zbog trauma i rana koje žrtve nose, stidimo se i osuđujemo ponašanje župnika ako je to zlo počinio

Nije bilo zataškavanja, ustvrdio je na konferenciji za novinare đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, referirajući se na optužbe tjednika Novosti, da je znao za svećenika pedofila iz Sotina, ali nije poduzimao ništa punih 14 mjeseci, a niti je župnika Zlatka Rajčevca smijenio, mada je bio poimenice upozoren na zlostavljanje bar dvije djevojčice. Time je, grijehom propusta, i sam doveo u opasnost drugu djecu u Sotinu…

Nadbiskup Hranić je održao konferenciju za novinare na kojoj je nadugo i naširoko pravdao i sebe i Crkvu, te se branio kako župnika nije mogao smijeniti prije “svjetovne optužnice”, pa je ovaj ostao neokrznut sve dok nije otišao prirodnim putem- kad je preminuo.

Crkva i svatko od nas crkvenih ljudi, pa tako i ja, želimo se suočiti sa svakim zlodjelom i slabošću u svojim redovima. Crkva je po svom poslanju i po naravi svjedok Evanđelja, radosne i osloboditeljske vijesti Isusa Krista. I zato kad je u pitanju nasilje nad maloljetnicima, u Crkvi danas više nema mjesta toleranciji- rekao je nadbiskup novinarima, pozivajući svih da u ovom “delikatnom području” možebitnog seksualnog zlostavljanja pristupe ozbiljno i odgovorno. Treba razumjeti osjećaje roditelja i njihovu patnju, dodao je, ali treba voditi računa i o dostojanstvu ( ?! ) eventualnog počinitelja.

Naveo je da je, odmah nakon primitka prijave protiv bivšeg župnika u vukovarskom naselju Sotin,  sastavio zapisnik zajedno s majkom koja je došla prijaviti 9-godišnje nasilje nad svojom tada punoljetnom kćeri, a razgovarao je i s pokojnim župnikom  koji mu je dao puno više detalja o slučaju od majke žrtve.

-Prema majci, kćerkina psihička bolest je bila posljedica župnikovog ponašanja, a prema župniku majka je molila njegovu pomoć i da razgovara s kćerkom kod koje je već bila prisutna bolest- izjavio je, napominjući kako je stekao dojam da je župnik sasvim iskren i otvoren, da ništa ne skriva.

Slučaj je prijavio DORH-u, ali unatoč tome, u rujnu 2020. netko, moguće majka zlostavljane djevojčice, a možda i netko od novinara, prijavio  ga je Vatikanu za zataškavanje zlodjela i opstrukciju istrage, a o čemu su prijavitelji u siječnju dobili informaciju i od apostolskog nuncija u RH.

-Da ne postoji sumnja ja ne bih rezultate prethodne istrage slao DORH-u niti kongregaciji. Kako da ja isključim sumnje koje su očito postojale u prijavi, no nije moje, biskupovo, da ja prije podizanja optužnice i sudskog procesa donosim presudu te da nekoga proglašavam krivim. Biskup svakako treba bdjeti nakon primljene prijave i spriječiti novo zlo, no nije dužan, u ovom slučaju, svećenika udaljiti iz službe čim dobije prijavu. To će kao mjeru predostrožnosti odrediti nakon podizanja optužnice, a nje nije bilo- pravdao se Hranić.

Optužnica je u međuvremenu podignuta, ali je župnik preminuo i navodno je svaka daljnja istraga time stala. Kako proces nije okončan, tako nam nije poznata krajnja istina- zaključuje Hranić, naglašavajući da je župnik umro prije negoli je osuđen ili od optužbi oslobođen.

Pozvao se i na solidarnost s potencijalnim žrtvama, tvrdio da s njima i njihovim roditeljima suosjećaju, ponizno ih mole za oprost zbog trauma i rana koje nose, ako ih je uistinu uzrokovao sad već pokojni svećenik ove nadbiskupije. Izjavio je i da se stide i osuđuju ponašanje župnika ukoliko je to zlo počinio. Ali, iako je optužnica protiv župnika bila podignuta na nijedno ročište nije bio pozvan, nije donesena pravomoćna presuda, pa nije moralno, a ni opravdano župnika proglašavati krivim, pogotovo jer je pokojni i ne može se braniti- rekao je đakovačko-osječki nadbiskup.

No, baš kao što pišu Novosti, nadbiskup Hranić je mogao , neovisno o tijelima progona, preventivno, privremeno odstraniti Rajčevca kako ne bi bio u doticaju s djecom i možebitno ponovio djelo za koje je optužen. Naprotiv, Hranić je župniku i nakon navršenih 75 godina života, umjesto da ga uputi u mirovinu, produžio mandat i držao ga još dvije godine na mjestu župnika, potencijalno dovodeći u opasnost ministrantice.

Zanimljivo je Hranićevo objašnjenje zašto je ipak suspektnom, potencijalnom seksualnom zlostavljaću produžio staž. Zato što je već bio u godinama kada u tom smislu nije opasan i više ništa ne može napraviti, rekao je Hranić aludirajući na seksualnu nemoć možebitnog župnika pedofila. No, to svakako ne može biti razlog da ga ostavi među djecom i mladima…

Sada je na potezu Vatikan koji bi se trebao očitovati o nespornom Hranićevom zataškavanju slučaja “župnika pedofila”, ali, revolucionarne poteze Crkve ne treba očekivati. Unatoč papi Franji.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI