Neovisni novinarski portal
4.10.2023.
INTERVJUI
Intervju/ Petar Mišura, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Šibenika: Centar za mlade neće supstituirati “Naračastu zgradu”, ni potrebe udruga…

Intervju/ Petar Mišura, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Šibenika:
Centar za mlade neće supstituirati “Naračastu zgradu”, ni potrebe udruga…

Kulturni razvoj grada Šibenika je u fokusu javnosti posebno zadnje desetljeće. Šibenik je prepoznat kao poželjna destinacija s odličnim kulturnim sadržajima, posebno ljeti, u sezoni koja je sve duža. Zahvaljujući kulturnom razvoju grada usporedno se razvija i kulturni turizam. No, posljedice duže zapostavljenosti i stagnacije grada, koji se donedavno nigdje nije spominjao, još uvijek su vidljive i teško je odjednom nadomjestiti propuste prošlih, bezidejnih struktura. Mnogo toga se izgradilo, planiraju se novi projekti, ali i potreba je mnogo. Upravni odjel za gospodarstvo zaslužan je za značajno povlačenja europskog novca,  a na čelu mu se nalazi pročelnik Petar Mišura.

Razgovarali smo o „Centru za mlade“ koji bi mogao ugledati svjetlo dana već 2025. godine, ali i o nekim projektima koji za sada nisu tema, ali bi možda mogli postati.

-Kada će biti predana projektna dokumentacija za Centar za mlade?

Što se tiče projektne dokumentacije napravljeno je idejno rješenje, projekt smo uvrstili kao strateški projekt u strategiji urbanog razvoja grada Šibenika koji će se financirati iz ITU mehanizma (integrirana teritorijalna ulaganja). Poziv je završio 28. veljače, a mi smo predali svu dokumentaciju. Kad se odobri ITU za Grad Šibenik, u što ne sumnjam, počet ćemo s realizacijom projekta. Jedan od prvih projekata bit će Centar za mlade. Jedini problem su imovinsko-pravna pitanja koja se rješavaju od travnja prošle godine. Cijeli proces se ubrzao zahvaljujući novom ministru državne imovine, tako da krećemo u realizaciju dobivanja zemljišta. S obzirom da je riječ o velikom projektu, prvo će uslijediti javna nabava za dokumentaciju, a zatim javna nabava za radove i izvođenje.

-Kad se može očekivati početak izgradnje Centra za mlade, a kad dovršetak radova, odnosno otvaranje centra?

Sljedeće godine će se početi raditi centar, a trebao bi se dovršiti 2025. godine, što ovisi o dodjeli zemljišta te koliko će se dugo izrađivati dokumentacija, o javnoj nabavi za radove, kao i o dokumentaciji uopće. Pitanje je hoće li biti žalbi, tako da se cijeli proces može odužiti. Spomenuti rok bit će moguć ako ne bude problema, 2025. godina je najoptimističniji rok.

-Što će sve sadržavati Centar?

Prvo da naglasim kako centar neće riješiti probleme svih udruga u Šibeniku, ali jedan dio hoće. Centar će sadržavati u vanjskom djelu skate park, dok će u unutrašnjem prostoru biti prostor za penjanje  i vježbanje. Bitan sadržaj je koncertna dvorana koja neće služiti samo za koncerte već i za druge aktivnosti. Budući da će se dvorana tokom dana koristiti primjerice za ples, jer nedostaje upravo takvih prostora u gradu, kao i za slične aktivnosti, stoga je i projektirana kao multifunkcionalna dvorana. Uz koncertnu dvoranu bit će i manja dvorana koja će služiti manjim koncertima. Na katu će biti open space prostor za udruge gdje će se održavati radionice, sastanci i slične aktivnosti.

-Slično Trokutu, inkubatoru za nove tehnologije…?

Da, ali za mlade.

-Znači udruge neće riješiti problem prostora s Centrom za mlade?

Neće, jer udruge koje trebaju svoje kancelarije neće imati takav prostor u Centru za mlade koji nije predviđen projektom. Pokušat ćemo udrugama kroz jedan drugi projekt osigurati kancelarijske prostore. Postoje udruge koje imaju veći broj zaposlenih kao što je udruga Mladi u EU ili Spartak i slične, i to su već organizacije koje imaju ogromne potrebe za uredskim prostorima, koje funkcioniraju kao firme. Kod Centra za mlade je cilj da u njega mladi dolaze i konzumiraju određeni sadržaj. Centar će koristiti manje udruge. Također ovaj centar nije riješio ni problem svih sportova koji imaju problem sa adekvatnim prostorom za treniranje, kao što imaju borilački sportovi. Ne mogu se svi problemi riješiti kroz jedan projekt. No, dio supkultura se rješava. Bit je da Centar za mlade nije supstitucija „Narančaste zgrade“, gdje će neki dosadašnji korisnici te zgrade moći koristiti prostor namijenjen radionicama. Ne baziramo se na tome da radimo urede, već prostor za aktivnosti.

-Jeste li se prethodno konzultirali sa skejterima, penjačima, organizatorima koncerata i udrugama o potrebama Centra, budući da će se upravo te skupine koristiti prostorom?

Jesmo.

-Šuška se da nekima ne odgovara da se na lokaciji bivše vojarne Bribirskih knezova izgradi Centar za mlade pa se može reći da se projekt i sabotira ?

Svaki projekt koji se radi nekom stvara probleme, međutim napomenuo bi da je gradonačelnik Željko Burić na sjednici Gradskog vijeća rekao da projekt ide dalje, projekt zadovoljava sve zakonske standarde, čak i više od toga, tako da će problem koji nastaje svako ljeto zbog buke koncerata upravo riješiti Centar za mlade jer se radi o zatvorenom prostoru, tako da buka neće smetati. Dobiva se jedan cjelogodišnji prostor za događanja.

-Da se dotaknemo i drugih tema… Postoje li možda razmišljanja u Gradu Šibeniku o projektu koji će dati veći značaj jednoj bitnoj ličnosti poput pomalo zapostavljene Vesne Parun,  a i drugim velikanima koji su obilježili noviju povijest Šibenika? Zaslužuje li Šibenik, recimo, „Kuću velikana“, “ s obzirom da obiluje ličnostima iz svijeta kulture, sporta, glazbe… kojima bi trebalo počast odati u zajedničkom prostoru?

U “Hrvatskom centru koralja Zlarin” nismo mogli ništa napraviti vezano za Vesnu Parun, jer se radi o projektu kojim se promiče prirodna baština, ali postoji navodno kuća u vlasništvu grada u kojoj je Vesna Parun rođena i gdje je živjela. S tim se moramo još bolje upoznati kako bih mogao suvislo više reći o svemu.

-I vi mislite da gradu nedostaje „Kuća velikana“?

Ivo Brešan, Vesna Parun, Arsen Dedić, ima ih još.

-Samo iz šibenskog Varoša potječu brojni glazbenici, Vice Vukov, Arsena Dedić, živa legenda Mišo Kovač…

Upravni odjel za gospodarstvo može raditi takav projekt, ali inicijatori projekta ne možemo biti, inicijatori bi mogle biti udruge ili kulturne institucije, dok mi možemo pružiti podršku, sredstva i dovesti projekt.

Razgovor smo završili, no Petar Mišura je počeo naglas razmišljati i zamišljati pa je, možda, budući projekt već dobio početni oblik. Lagano se rađa ideja „Kuće velikana“ koja, kako kaže naš sugovornik, ne treba biti u zatvorenom prostoru, dapače može biti na šetnici, uz more…

Samo neka bude!

Petar Mišura (foto: Željko Krnčević)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI