Neovisni novinarski portal
13.6.2024.
iz š'benika / županija
Neuspjeli šibensko-kninski županijski eksperiment: Vladajuća većina u županiji, koja je prije dvije godine ušla u potpuno iracionalni savez, danas ubire samo plodove svoga licemjerja i vlastohleplja!

Neuspjeli šibensko-kninski županijski eksperiment:
Vladajuća većina u županiji, koja je prije dvije godine ušla u potpuno iracionalni savez, danas ubire samo plodove svoga licemjerja i vlastohleplja!

Podržavan vulgarnim, političkim “sirovim strastima”, u Šibensko-kninskoj županiji provodi se već dvije godine neuspješan, i najčešće degutantan, eksperiment održavanja na vlasti jedne ni po čemu kompatibilne, pa čak ni prijateljske, skupine kojoj je jedino vezivno tkivo upravo ta vlast koju dijele kao da im je to zadnja kora kruha u životu, tako da unatoč međusobnom preziru i podmetanjima nastavljaju dalje. Kakvog smisla ima vlast koja sama sebi ruši kvorum na Županijskoj skupštini, čiji se ključni akteri kontinuirano vrijeđaju i optužuju sad već i za kriminalne radnje, zapravo, izražavaju nevjerojatan prezir i nepoštovanje jedni prema drugima?!

Dvije nezavisne liste, Stipe Petrine i Marka Jelića, dva ključna aktera županijske vlasti, jedan u funkciji predsjednika Županijske skupštine, a drugi u ulozi župana, vode nesmiljeni rat na štetu županije i njezinih žitelja kojima su politiku ogadili za sva vremena. Naravno, onim časnim i vrijednim ljudima koji nisu dio tog kontaminiranog kruga “loših, prljavih i zlih”…

Eksperiment kojem se pribjeglo nakon izbora prije dvije godine trebao je donijeti promjene i osjetniji napredak županije, kako su u kampanji obećavali oni koji se danas, uglavnom, mrze i svađaju. Više nisu sposobni ni pristojnu sjednicu Županijske skupštine održati, čak i kada u njezinom radu uopće ne sudjeluju vijećnici HDZ-a. Osim što se svako malo Skupština pretvara u svojevrstan performans Stipe Petrine, “naoružanog” do zuba inkriminirajućim informacijama o županu Jeliću, teško joj je osigurati i kvorum. Mada, HDZ sa svoja dva pridružena “Zekanovićeva leteća objekta” ima 16 mandata, a grupacija koja vlast obnaša kroz nekakvu neobvezujuću “programsku suradnju” dosad je imala potporu čak 23 vijećnika ( NL Stipe Petrine, Kandidacijke liste grupe birača Marka Jelića, SDP-a, grupacije Most, Domovinski pokret i Loza te SDSS.a ). Ali, kad nema volje da se doista surađuje i dogovara u interesu županije i njezinih stanovnika, bogme nema ni načina…

U četvrtak je nastavljena Skupština koja je zbog manjka kvoruma prekinuta 2. veljače, ali ni u ponovljenom pokušaju nije bilo velike sreće. Doduše, Skupština je nekako dogurala do kraja, iako u jednom trenutku nije imala kvoruma, a i počela je s najavom povlačenja vijećnika Mosta Branka Dželalije s mjesta potpredsjednika Skupštine, ( neće sudjelovati ni u odborima u koje su raspoređeni ). No, ostaju tiha potpora županu u procesu promjena, ali, ako one izostanu, spremni su za nove izbore. Tako su barem priopćili, mada to sve više sliči frazi za koju se svi drže kao za veslo potopljenog broda s kojeg su navodno skočili, ali se i dalje nadaju da će s njim doploviti do željene luke.

Kvorum je nestao kad je to nekome konveniralo, a taj netko je na svaki način htio sabotirati izglasavanje Zaključka kojim se daje prethodna suglasnost na Statut kninske Opće bolnice “Hrvatski ponos“, kojim su anticipirana buduća radna mjesta i pozicije u toj ustanovi. Prvi je izletio suverenist Florijan Žižić ( u čemu neki već prepoznaju izvjesnu shemu… ), izjavio je da bi mu se prije ruka osušila nego da je digne za ukidanje bilo kojeg radnog mjesta, neovisno je li riječ o čistačici ili glavnoj medicinskoj sestri, a potom je demonstrativno napustio Skupštinu. U tome su mu se pridružili i vijećnici s Nezavisne liste Stipe Petrine, a zašto bilo je jasno iz istupa samog Petrine.

Iznio je cijelu mrežu klijentelističkog i nepotističkog distribuiranja fotelja u Bolnici, ponovo optužujući župana da pogoduje vlastitoj sestri, supruzi kninskog gradonačelnika Marija Ćaćića itd. itd. Sve je te optužbe Jelić demantirao, štoviše i naveo kako upravo u trenutku dok traje sjednica Skupštine njegova sestra brani magisterij i nema baš ništa s rabotama s kojima je povezuje njegov “odmetnuti partner”.

Petrina, naravno, Statut nije podržao, ali je inzistirao na glasanju o njemu, iako je u tom trenutku bilo baš svima jasno da Skupština nema kvorum, pa je i glasanje deplasirano. Ali, predsjednik Skupštine oglušio se o činjenicu da nema kvoruma, ustrajao na glasanju, bez sumnje znajući da ono nije valjano.

Zašto je to učinjeno, objasnio je u pauzi župan Jelić:

-Poslovnik je jasan, dakle prije glasanja treba utvrditi kvorum, ako se nešto izglasa bez njega, onda točku ne možete šest mjeseci stavljati na dnevni red. Ova točka u interesu je HDZ-a što možete vidjeti i u njihovim priopćenjima koja su izdavali zadnjih nekoliko dana, a Nezavisna lista Stipe Petrine očito ima neki dogovor s HDZ-om. Ovo postaje mučno i našim sugrađanima – izjavio je Jelić, rezigniran što “pozitivne promjene i dobre stvari koje se događaju u županiji” ostaju u sjeni “besmislenih stvari koje se svode na politikantstvo kako bi netko bio vidljiv”.

Besmislena je ovakva vlast u kojoj koalicijski partneri ( ma koliko bježali od te riječi “koalicija” )  međusobno jedni druge optužuju za komplot s HDZ-om, za prikriveno paktiranje i dogovaranje, manifestirajući nevjerojatan animozitet i neslogu koja, po prirodi stvari ne može rezultirati ničim dobrim i produktivnim.

Doduše, Jelić nije izravno optužio Petrinu za kolaboriranje s HDZ-om, ali je kazao da su u proteklih 20 godina “jako dobro kohabitirali igrajući se dobrog i lošeg policajca”. Petrina na to lakonski odmahuje, dobacujući usput: “To su gluposti svojstvene Jeliću, ali svi znaju da je Jelić HDZ-ov igrač“.

Ali i pored toga što “jedni ne dolaze na sjednice a primaju naknadu, drugi ruše kvorum kad im se nešto ne sviđa jer drugačije ne znaju, ali izvršna vlast funkcionira i sve odluke koje Skupština donese, provodi”, reći će samodostatni Jelić. Ali, kako to izgleda, koliko realno može funkcionirati vlast koja je sustavno sabotirana, i koja su to njezina postignuća?

Da rezimiramo: Postojeća struktura vladajuće većine u Šibensko-kninskoj Županijskoj skupštini koja je prije dvije godine ušla u ovaj potpuno iracionalni eksperiment, danas ubire samo plodove svoga licemjerja i vlastohleplja. Jer, što drži te ljude i dalje na okupu? Kakvo je to ljepilo? Zašto je Stipe Petrina, pored svih, navodnih, saznanja o Jeliću, a na prošloj sjednici je novinarima podijelio usb stick s tisuću stranica, navodno, inkriminirajućeg materijala o županu, i dalje dio koalicije, pače predsjednik Županijske skupštine koju nerijetko sam kvorumski ruši? U kakvoj je to misiji? Diskreditiranja Marka Jelića i svih njegovih budućih političkih planova i ambicija? Zar županija smije biti talac osobnog animoziteta Petrine prema Jeliću? Ako su optužbe koje je u proteklih dvije godine izgovorio na račun župana, makar i dijelom točne, a to naravno, nije na Petrini da utvrđuje, nego na nadležnim institucijama, zašto ostaje dio vlasti koju predvodi i personificira Jelić?

S druge strane, što Marko Jelić radi u savezu s nekim tko ga kontinuirano najgrublje optužuje i javno, a tvrdi, neopravdano, difamira? Još nismo čuli  da je župan najavio tužbu protiv Petrine za javno sramoćenje, za neargumentirane optužbe, klevetanje, povredu časti i ugleda i sl. Kako to? Preteške su riječi pale da bi se preko njih prešlo kao preko lanjskog snijega. To dovodi u pitanje integritet i dostojanstvo župana i naprosto zahtjeva eksplicitniji i odlučniji odgovor. No, verbalna paljba ne prestaje, rat Petrine protiv Jelića se perpetuira već dvije godine i nikom ništa.

Zaboga, zar su čast i dignitet u politici sasvim mrtvi?!

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI