Neovisni novinarski portal
8.12.2023.
potres / satira
Charlie Hebdo karikaturom potresa razbjesnio Turke

Charlie Hebdo karikaturom potresa razbjesnio Turke

Satirični francuski časopis Charlie Hebdo objavio je na Twitteru karikaturu potresa koji je pogodio Tursku i Siriju i odnio na tisuće ljudskih života. Karikatura je objavljena pod egidom “karikatura dana”, a prikazuje ruševine i kaos na ulicama nakon razornog potresa. 
U turskoj javnosti ovaj uradak provokativnog Charliea Hebdoa izazvao je bijes jer je karikatura percipirana kao izrugivanje s tragedijom jedne zemlje koja još uvijek razgrće ruševine tragajući za mogućim preživjelima zarobljenim pod cijelim blokovima zgrada koji su ih zatrpali.

U gornjem desnom kutu kontroverzne karikature stoji kao nadnaslov: Potres u Turskoj, a na dnu piše: “(Nije) čak ni trebalo poslati tenkove”. Pretpostavlja se, prenosi Index.hr, da je autor htio ukazati na odnos turskih vlasti prema Kurdima. Tvrda satira u trenutku stravične tragedije s tisućama poginulih i na desetke tisuća ozlijeđenih, nije dobro primljena, pa su mnogi na društvenim mrežama ogorčeno izražavali bijes i frustraciju zbog sporne karikature. No, Charlie Hebdo je upravo poznat po kontroverzama koje izaziva…

Na Twitteru je, uz brojne druge javne osobe, reagirao i glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin koji je u svojoj objavi napisao:

“Moderni barbari! Utopite se u svom bijesu i mržnji”.

Charlie Hebdo je poznat po karikaturama proroka Muhammeda, mrtve djece migranata, žrtava virusa, pape, židovskih vođa, turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija. Nisu nikoga štedjeli od svog ubojitog crnog humora…
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI