Neovisni novinarski portal
4.12.2023.
šibenik / smeće
Zeleni grad Šibenik: Drastično porasla cijena odvoza smeća zbog dva i pol puta skuplje usluge odlaganja otpada na Bikarcu!

Zeleni grad Šibenik:
Drastično porasla cijena odvoza smeća zbog dva i pol puta skuplje usluge odlaganja otpada na Bikarcu!

Zadnjih dana komunalna poduzeća u službi odvoza otpada nacionalna su vijest. Zeleni grad Šibenik možda neće biti u nacionalnom fokusu ali zasigurno će biti glavna lokalna vijest jer prate negativni trend poskupljenja koji je u ovom slučaju rezultirao drakonskim poskupljenjem, pojedinih, paušalnih, cijena odvoza otpada za kućanstva.

Za povećanje cijena usluga Zelenog grada Šibenik zaslužan je Centar za gospodarenje otpadom Šibensko – kninske županije Bikarac.

Na službenim stranicama Zelenog grada Šibenika vidljiva je Obavijest korisnicima usluga o novom Cjeniku javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada za područje Grada Šibenika i Općine Bilice, koji stupa na snagu od 1. veljače 2023.godine.

Razgovarali smo s direktorom Zelenog grada Šibenika, Novicom Ljubičićem o novim cijenama kao i o razlozima koji su doveli do poskupljenja. Evo što kaže:

– Možete li nam objasniti zašto dolazi do povećanja cijena odvoza otpada za kućanstva (svakog pojedinog pražnjena kanti)?

Zbog povećanja cijene odlaganja na CGO Bikarcu. Naime, cijena odlaganja miješanog komunalnog otpada na Bikarcu do 31.12.2022 god. iznosila je 286,00 kn (bez PDV-a) po toni.

Cijena od 01.01.2023 iznosi 678,11 kn (bez PDV-a ) ili (90,00 EUR) bez PDV-a, odnosno dok traju mjere Vlade RH iznosi 81,00 EUR bez PDV-a , odnosno 610,30 kn (bez PDV-a)  po toni.

– Zašto će svi korisnici od 1. veljače plaćati isti paušal (bez obzira na litarsku zapreminu) po cijeni od 7,94 eura (59,89 kuna) i što se time želi postići?

Sukladno Zakonu o gospodarenju otpadom čl. 76 st.3 koji kaže na području pružanja javne usluge primjenjuje se jedinstvena cijena obvezne minimalne javne usluge za korisnike usluga razvrstane u kategoriju „korisnika kućanstvo“ te jedinstvena cijena obvezne minimalne usluge za korisnike usluge razvrstane u kategoriju „korisnika koji nije kućanstvo“. Bez obzira na volumen spremnika koji korisnik koristi cijena fiksnog dijela je jedinstvena.

– Koliko će (od 1. veljače) poskupiti usluge odvoza otpada u odnosu na sadašnje cijene? 

U dosadašnjem cjeniku imali smo tri kategorije kućanstva vezano za spremnik (kantu)  koju su imali, pa tako fiksni dio cijene za korisnike koji su imali kantu:

– 80 litara cijena je bila 38,42 kn,

– 120 litara cijena je bila 80,68 kn

– 240 litara cijena je bila 126,79 kn

Sukladno navedenom, cijena korisnicima koji su imali kantu od 120 i 240 litara će pojeftiniti, a korisnicima koji su imali kantu od 80 litra cijena će poskupiti.  Svakom korisniku koji poveća odvajanje otpada, cijena mu može biti manja – istaknuo je direktor Zelenog grada Šibenik, Novica Ljubičić.

Ako želimo pronaći nešto dobro u poskupljenju, posebno onom koje se odnosi na osamdesetlitarske spremnike (kante), gdje se cijena usluge znatno povećava za 21, 47 kn ili 2,86 eura, možemo vjerovati kako će potrošači više reciklirati pa će tako uštedjeti na odvozu otpada i time pridonijeti održivom gospodarenju otpadom i čišćem okolišu.

 Simbolično, jučer je u gradskoj četvrti Baldekin gorio kontejner, sigurni smo da se radilo o nespretnosti ili o vandalizmu. Vatrogasci su spriječili veću štetu, a mi smo sve fotografirali.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI