Neovisni novinarski portal
16.7.2024.
FILM / šibenik
Šibenske filmske kulise InfinityPoola : Svjetska premijera na Sundance Film Festivalu u Park Cityju, Utah, od 19. do 29. siječnja

Šibenske filmske kulise InfinityPoola :
Svjetska premijera na Sundance Film Festivalu u Park Cityju, Utah, od 19. do 29. siječnja

Piše : Margita Maričić

Infinity Pool igrani je film koji se dijelom snimao u Hrvatskoj, u okolici Šibenika, uglavnom u Amadria parku, u listopadu 2021. godine. Glavne uloge u ovom znanstvenofantastičnom hororu imaju Alexander Skarsgård, Mia Goth i Cleopatra Coleman.

Film je režirao Brandon Cronenberg, a radi se o kanadsko-mađarsko-hrvatskoj koprodukciji.  Svoju svjetsku premijeru imat će na Sundance Film Festivalu, koji se održava u Park Cityju, Utah, od 19. do 29. siječnja 2023., dok kino distribucija u SAD-u kreće od 27. siječnja 2023.

U produkciji je sudjelovalo više od 75 filmskih profesionalaca iz Hrvatske. Od domaćih glumca tu su Zijad Gračić, Alan Katić, Amar Bukvić, Romina Tonković i Dunja Sepčić, a angažirano je i četiristo statista.

– Ovo je kruna najuspješnije godine za 4Film do sada – dva naša koprodukcijska naslova, Butterfly Vision i Burning Days, premijerno su prikazana na Cannes Film Festivalu, surađivali smo s Universal Studiom na snimanju filma ‘The River Wild’ u Hrvatskoj, a sada s ponosom najavljujemo premijeru ‘Infinity Poola’ na Sundanceu. Festival je prepoznao kvalitetu našeg filma i ambicioznost ljudi koji stoje iza njega, a vjerujem da je to pokazatelj da će nova godina pred nama biti još uspješnija – rekla je hrvatska koproducentica filma Anita Juka.

Na snimanju filma Infinity Pool našli smo se i mi između četiristo statista, i uvjerili se kako je biti statist zaista naporan i ponekad podcijenjen posao koji ipak može biti beskrajno zanimljiv.

Izbliza smo gledali kako nastaje visokobudžetni film, u ranu zoru dolazili u Amadria park koji je poslužio kao odlična filmska kulisa, zbog covid-krize svakodnevno se testirali i zatim bi nakon kostimografske i make up pripreme, pod vodstvom casting direktorice Lidije Janjić -Vuković sudjelovali u cjelodnevnom snimanju filmskih scena, koje su se znale beskrajno ponavljati i na čije snimanje smo ponekad satima čekali. Sudjelovali smo i na snimanju filmskih scena u Zatonu kod Šibenika, ustvari na cesti koja vodi do Zatona.

Dojmio nas se Alexander Skarsgård – glavni glumac koji je bio iznimno susretljiv,  a iako umoran, nije odbijao fotografiranje sa statistima.

Šestodnevno statiranje na snimanju filma Infinity Pool donekle nam je približilo proces nastajanja filma, a vidjeli smo “iz prve ruke” i koliko je potrebno vremena i truda za snimiti samo jednu kratku filmsku scenu.

Brojni šibenski statisti sasvim sigurno s nestrpljenjem iščekuju premijeru filma u kojem će zasluženo dobiti svoju minutu slave.

Film Infinity Pool (Bazen beskraja) podržao je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) potporom namijenjenoj manjinskim hrvatskim koprodukcijama te poticajem namijenjenim za snimanje u Hrvatskoj.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI