Neovisni novinarski portal
2.2.2023.
PRAVDOSUĐE
Razgovor/ Veljko Čađenović, nesuđeni javni bilježnik u Kninu: Ne razumijem zašto je ministar izabrao kolegicu koja nema iskustva u bilježništvu i jedina je kojoj Komora nije dala podršku!

Razgovor/ Veljko Čađenović, nesuđeni javni bilježnik u Kninu:
Ne razumijem zašto je ministar izabrao kolegicu koja nema iskustva u bilježništvu i jedina je kojoj Komora nije dala podršku!

Knin se ovih dana doslovce digao na noge zbog rješenja koje je potpisao ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica a kojim imenuje drnišku diplomiranu pravnicu, 62-godišnju Mariju Lovrić, za javnog bilježnika u Kninu. Kninski gradonačelnik Marijo Čačić odmah je uputio neku vrst prosvjednog pisma ministru, izražavajući ne samo iznenađenje nego i revolt takvim izborom.  Problem je što je gradonačelnik, kao i njegovi sugrađani, očekivao da će biti imenovan Kninjanin Veljko Čađenović koji već neko vrijeme obavlja posao javnog bilježnika kao vršitelj dužnosti, ima dugogodišnje iskustvo, ispunjava sve uvjete i što je najvažnije svi su u gradu bili zadovoljni kvalitetom usluga koje je građanima pružao.

Čađenović je, doduše, bio samo jedan od četvero kandidata koji su se javili na natječaj, iza njih trojice je svojom potporom stala i Hrvatska javnobilježnička komora, rangirajući Čađenovića na prvo mjesto, a ministar je izabrao po diskrecijskom pravu jedinu kandidatkinju koja nije imala podršku Komore,  k tome i ne živi u Kninu nego u susjednom Drnišu.

Što je najvažnije, ističe se i da nema iskustva u javnobilježničkom poslu.  Zašto je ministru Malenici Čađenović bio neprihvatljiv? Valjda se nije pribojavao da bi mu stranačka kolegica Majda Burić mogla zamjeriti da ima “srboljubno srce”, kao što je to učinila zastupnici Radničke fronte Katarini Peović. Naposljetku, Veljko Čađenović čak i nije srpske nacionalnosti, ma koliko o tome bilo deplasirano uopće govoriti u 21. stoljeću u zemlji članici EU, ali, ako smo već dotle stigli, tek da se zna- otac mu je Crnogorac a majka Hrvatica. No, ministru nije bio po volji. Zašto? Zbog “neprikladnih krvnih zrnaca”, zbog ministrove obveze ili obećanja nekomu da će kolegici iz Drniša potkraj radnog vijeka dati priliku?

Razgovarali smo s Veljkom Čađenovićem nakon ovog neslavnog, da se poslužimo eufemizmom- nejasnog izbora kninskog javnog bilježnika, ne bi li otkrili što se zapravo krije iza ove priče, ali, čini se da je i Čađenoviću ministrova odluka prava enigma…

Je li vas odluka ministra Malenice iznenadila? Koliko dugo radite u kninskom javnobilježničkom uredu?

Kao v.d. javni bilježnik u Kninu radim godinu dana, ali sam prije toga bio prisjednik od 2017. do 2021. Prisjednik ima iste ovlasti kao i bilježnik, ima pravo potpisa i pravo pečata, a  da bi bio prisjednik mora imati položen pravosudni i javnobilježnički ispit te godine iskustva.  Ja sam prije dolaska u Knin bio sudac na Općinskom sudu u Lošinju i Gospiću, šest godina sam radio kao sudac na parničnim postupcima. Ali, onda sam se odlučio doći u Knin jer sam odavde. Kninski  javni bilježnik Josip Čujec je trebao ići u mirovinu, međutim, to se malo oteglo.

-Dakle, u Knin ste se vratili 2017. i zaposlili u javnobilježničkom uredu?

Tako je. Počeo sam raditi kao prisjednik, radio sam ostavinske postupke, zapravo sve kao  i javni bilježnik kojem sam pomagao. I kad je kolega Čujec  otišao u mirovinu ja sam postavljen za v.d. javnog bilježnika, krajem 2021.

-Jeste li ikad od povratka u Knin imali nekih neugodnosti kao v.d. javni bilježnik, recimo na nacionalnoj osnovi?

Ne, ne, nikad. Ja sam radio kao sudac u Gospiću, dvije godine i u Lošinju, i nikad nikakvu neugodnost te vrste nisam doživio. Eto, baš u Gospiću gdje bi netko očekivao tu vrstu problema, jer je tvrđa sredina, nikad nikakvih problema.

-I onda dođete u svoj grad, u Knin, i suočite se s tim?

Gledajte, ja ne mogu reći da li je na moj neizbor utjecala moja nacionalna pripadnost. Ja sam se javio kao i svi drugi kandidati. Kolega Saša Borak je radio također u istom uredu. Javio se i kolega Josip Gović koji je  bilježnik na Cresu, i kolegica Marija Lovrić, koja jedina od nas četvero nije dobila preporuku Javnobilježničke komore, a nas trojica jesmo jer smo svi radili u bilježništvu.  Ja sam dobio preporuku Komore kao prvi na rang listi, a njih dvojica su bili drugi i treći. Kolegica Lovrić je jedina koja nije imala preporuku,  a eto,  ministar se opredijelio upravo za nju! Lovrić nije iz ove branše, radila je u drniškoj gradskoj upravi, i to je razlog zašto je Komora nije preporučila, a ni stavila na spisak bilježnika. Ali, pokazalo se da je to za ministra i Komisiju – irelevantno…

-Jeste li mogli u postupku kandidature naslutiti takav epilog?

Ne. Bili smo na intervjuu u Ministarstvu u studenome prošle godine. To traje par minuta, tek toliko da kažeš nešto o sebi. Intervju je vodio ministar Malenica, a tu su bili i članovi komisije za izbor. Razgovarao sam samo s ministrom. Zamoljen sam da kažem nešto o sebi, pa sam objasnio da sam radio kao vježbenik u Kninu u ZK odjelu,  u humanitarnim organizacijama, zatim u Korenici kao  sudski savjetnik, pa u Lošinju  kao sudac itd. Intervju traje 3-4 minute, a ministar ispred sebe ima moj CV, to je formalnost. I nakon tog kratkog intervjua, hvala i doviđenja. To je bilo u 11. mjesecu, a 16. siječnja 2023. mi je stiglo rješenje da je imenovana Marija Lovrić. Ministar ima diskrecijsko ovlaštenje, ali u obrazloženju se ne navodi nigdje što je presudilo da baš ona bude izabrana iako jedina nije imala potporu Komore.

Što stoji u obrazloženju?

Samo to da je gđa Lovrić izabrana i njezine kvalifikacije, gdje je i što radila dosad. Nigdje se ne spominje nijedan od  nas trojice koji smo također bili kandidati. Nas u obrazloženju Rješenja nema. Samo se navode njezine kvalifikacije, kad je položila pravosudni ispit, kad javnobilježnički ispit.

-I kad je položila javnobilježnički ispit?

  1. godine.

-Ali nikad nije radila na tim poslovima?

Pa ne, iz onoga što se u obrazloženju navodi, ne vidim da je ikad radila javnobilježničke poslove. Radila je u Gradu Drnišu kao tajnica, a to je skroz druga grupa poslova. Bilježnički posao podrazumijeva da radiš ovrhe, ostavinske postupke, imaš posla sa strankama, nije to samo lupanje pečata. Ne znam, neću ulaziti u to što je presudilo i kako će to izgledati kad gđa Lovrić počne raditi. Jer, ja ovdje u kninskom uredu javnog bilježnika radim već dugo vremena, poznajem i teren, i ljude, stranke, da ne nabrajam…

-Dakle, ne želite tvrditi da je riječ o nacionalnoj diskriminaciji?

Ne, ne mogu to tvrditi kad nemam nikakvog dokaza, ne želim u to vjerovati.

-A koji drugi razlog bi vas diskvalificirao za posao koji već duže vrijeme obavljate,  i na vaš rad nije bilo prigovora?

Znate,  s obzirom na diskrecijske ovlasti, tu je i dojam koji kandidati  ostave na ministra…Grad Knin je, međutim, stao na moju stranu. Inače, ima puno takvih situacija koje se događaju i drugim ljudima ovdje. međutim, nitko  od onih koji nisu izabrani ne želi o tome govoriti u medijima, vjerojatno jer smatraju da će im to donijeti više štete nego koristi. Razgovarao sam s nekim od tih kolega koji su doživjeli slično kao i ja, ali su takvi da se ne žele medijski eksponirati, ili očekuju da će se pojaviti neki drugi natječaj i da će biti primljeni. Ne žele se zamjeriti da ne  zatvore sva vrata za sebom. Nikad do sada to nije išlo tako. Bio je 2008. godine slučaj kad je ministrica sama imenovala 60 kandidata protivno mišljenju Komore. To se dogodilo u vrijeme Ive Sanadera, a ministrica pravosuđa je bila Ana Lovrin koja je objašnjavala da je to njezino mišljenje, bio je to kaos. Protivno mišljenju Komore imenovati 60 ljudi, svojih, e pa to je zbilja previše!To je bio neki nepotizam, očito, ali problem je što nema dokaza, i ona je tada govorila da nije vezana za mišljenje Komore. To je istina, i nisu vezani, i to je problem takvih natječaja i takvog odlučivanja. Bila je to Vlada na odlasku, tehnička, i ministrica je tada  u nekom vakuumu imenovala svoje ljude, ali  ni manje ni više nego njih 60, sve protivno mišljenju Komore. To je  bio zadnji takav skandal. Inače, to se događa stalno ali na pojedinačnoj razini i nitko to ne primijeti, a ljudi  kojima se to događa ne žele u medije. Pokreću upravne sporove koji najčešće završavaju s obrazloženjem da nije prekršen zakon, ili Upravni sud čak vrati predmet na ponovno odlučivanje a rješenje ukine, međutim, Ministarstvo opet donese isto rješenje ali s drugim obrazloženjem. I to traje 2-3 godine a ljudi imaju samo trošak, jer  to ne odgađa izvršenje rješenja, ili dobiješ neku vrst potkusurivanja, što znači daju ti neko drugo mjesto da šutiš, a to je također ružno jer ti nekog na taj način izbaciš iz igre i to nije  pravedno. Ali, tako to ide i to je javna tajna i o tome se ne govori.

-Hoćete li se žaliti na ministrovo rješenje?

Podići ću tužbu na Upravnom sudu, to je jedini pravni lijek koji imam. Sve ostalo što pričamo to je na nivou  možda je tako,  a možda i nije.

-Je li vas iznenadila  reakcija Grada Knina koji je čvrsto stao iza vas i prosvjedovao kod ministra Malenice?

Da, vrlo ugodno me je iznenadila. Jer to nije baš uobičajeno, ali drago mi je da je Grad stao iza mene jer to ne rade inače u drugim slučajevima, ja bar ne  znam da se nešto takvo događalo i da se Grad javno usprotivio izboru bilježnika. To uglavnom prolazi bez reakcija i bez posebnog zanimanja.

-Ipak je to nezavisna politička opcija koja trenutno upravlja Gradom i očito su se htjeli distancirati od takvog načina odlučivanja.

Da, to je vrlo zbunjujuće, nikome nije jasno na koji način je odluka donesena, što je presudilo. Ministar je dosad, kako sam čuo, uglavnom poštovao mišljenje Komore. Ne znam zašto to nije ovog puta učinio. Ne mogu nikako naći poveznicu između ministrovog izbora i logičnog obrazloženja, jedino što bi po prezimenu mogli biti iz istog sela… ( smije se ). Ali, ne želim se takvim spekulacijama ni baviti. Nas trojica koji dolazimo iz te struke i imamo toliko godina iskustva ne prolazimo, a izbor ministra je Marija Lovrić koja se tim poslom nije ni bavila. Ok. Nije stvar u godinama, ali  kod nekih kandidata je i 55 godina bilo problem, ovdje nije ni 62. I to nešto govori. Nisu problem godine života nego iskustvo na poslovima u struci.

-Što sada namjeravate?

Vidjet ću što će biti i kako će se stvari odigrati, ali ne mislim se predati, borit ću se, prije svega pravnim sredstvima, do kraja.

-A što se tiče posla, što ćete raditi?

I dalje radim u uredu javnog bilježnika, a što ću poslije, ne znam.

-Znači, ostajete u javnobilježničkom uredu dok rješenje ne stupi na snagu, a nakon toga?

Ona mora osigurati prostorije, mora odraditi polaganje prisege, nakon toga postavljenje, pa početak rada i to će trajati bar još pola godine. U tom nekom vakuumu  vidjet ću što ću dalje…

-Imate li u planu neki posao? Otvaranje ureda ili što?

Ne mogu ništa s uredom, jer tehnički bilježnik nisam, sad sam još uvijek v.d. dok rješenje ne stupi na snagu, a nakon razrješenja, možda se odlučim za odvjetnički posao ili nešto drugo, treće, ne znam.

-Niste o tome ni razmišljali, zar ne? Iznenadilo vas je? Niste očekivali ovakav izbor?

Tako je, mada treba biti spreman na sve opcije, ali ovo je zbilja bilo iznenađujuće, nitko nije to mogao očekivati, svi koje znam su iznenađeni. Javljaju mi se prijatelji, ljudi mi daju podršku. Svi su šokirani. Po meni, ministar je donio jedno vrlo čudno rješenje koje bi trebao obrazložiti.

-Možda iz tog  šoka izađe i nešto pozitivno?

Tako je, dio mene se nada tome, ali drugi je vrlo realan. To je ponižavajuće za mene u svakom slučaju

-Ostajete li unatoč svemu u Kninu?

To vam sad ne mogu reći. Ne ovisi samo o meni, o tome se moram dogovoriti sa suprugom, vidjet ćemo, ali borba predstoji.

-Umjesto da  se obrazovani ljudi, poput vas, stimuliraju dodatno da žive i rade u Kninu, ovakvim odlukama ih se tjera iz grada, zar ne?

Pa da, to je ono najgore. Ali, nema predaje, idem dalje, i kad se sve već pokrenulo, treba se boriti, ali i  javnost o tome treba znati i vidjeti što se događa.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI