Neovisni novinarski portal
22.7.2024.
PROSVJED
Priobalni ustanak: Prosvjedi ‘More, plaže i obale su 100% naše!’ u Splitu, Puli, Supetru, Makarskoj, Opatiji, Visu, Rogaču… itd.

Priobalni ustanak:
Prosvjedi ‘More, plaže i obale su 100% naše!’ u Splitu, Puli, Supetru, Makarskoj, Opatiji, Visu, Rogaču… itd.

Čini se kako se u hrvatskom priobalju događa svojevrsni ustanak protiv prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Sutra, u subotu 28. siječnja, prosvjedi pod zajedničkim imenom: 100% NAŠE – MORE, PLAŽE, OBALE! događat će se diljem hrvatske obale. Prema dosad dostupnim podacima, a koji se dopunjuju najavama novih prosvjednih lokacija, građani će nezadovoljstvo protiv navedenog prijedloga Zakona iskazati u Splitu, Puli, u Supetru na Braču, Opatiji, na otoku Šolti u Rogaču, na otoku Visu u viškoj luci, Makarskoj… i drugdje. 

-Pozivamo na Bačvice protiv štetnog prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Građani su s razlogom skeptični oko prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama budući on počiva na konceptu gospodarske eksploatacije pomorskog dobra u turističke svrhe čime je zakonodavac dao jasno do znanja da naše more, plaže i obale vidi kao primarne resurse za turistički razvoj Hrvatske nastavljajući trend pretjerane eksploatacije, betonizacije i nasipavanja naše obale. Za nas je pomorsko dobro opće dobro koje pripada svima nama, bez uvjeta i ograničenja!  – stoji u pozivu na mirno okupljanje „100% NAŠE – MORE, PLAŽE, OBALE“ koje će se održati u subotu, 28. siječnja 2023. godine na Bačvicama u Splitu s početkom u 12:00 sati u organizaciji Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce.

-Cilj okupljanja je traženje povlačenja prijedloga Zakona iz saborske procedure te izrada potpuno novog prijedloga. Kako ovim Zakonom pomorsko dobro postaje privatni resurs odgovorili smo u članku na našoj stranici: LINK. Dragi naši sugrađani, možemo ostati bez najvrjednijeg prostora kojeg imamo – naše obale! Želimo pozvati svih da nam se pridruže u subotu na Bačvicama i da na okupljanje donesu svoje omiljene ljetne rekvizite poput maski, dihalica, peraja, ručnika, kupaćih kostima, napuhanaca i sl. kako bismo bili što efektniji u prijenosu poruka! – vele u Suncu. 

Nadalje, isti dan, to jest sutra u subotu, prosvjed je organiziran za 9.30 sati u Supetru u Portu, potom u 10 u Osejavi u Makarskoj, a u 10.30 sati se građani okupljaju na otoku Šolti u Rogaču na rivi, te u Opatiji na Slatini kod hotela Millenium. U podne su prosvjedi na splitskim Bačvicama, u Puli na Portaratu i u luci u Visu na istoimenom otoku…

Za više informacija korisno je posjetiti Facebook stranice građanske inicijative Javno je dobro…

I dalje se ponavlja poziv na prosvjed koji neće biti uz more, nego na plaži aktualne vlasti, na Markovom trgu u Zagrebu.
-Također, pozivamo sve koji su u mogućnosti da se priključe i prosvjedu Obala i more, 100% slobodno, 100% naše! u Zagrebu, na Markovom trgu, dana 02. veljače 2023. s početkom u 12:00 sati. Prosvjed se održava u organizaciji Građanske inicijative Javno je dobro u suradnji s inicijativama i udrugama iz cijele Hrvatske, ponajviše iz obalnih i otočnih zajednica duž Jadrana. -pozivaju organizatori iz brojnih gradova, a koji nastoje prirediti i prijevoz za sve zaintresirane koje žele u Zagreb protestirati protiv navedenog prijedloga Zakona.
Zelena Istra primjerice organizira polazak autobusom iz Pule, a prijave se primaju na e-mail: ured@zelena-istra.hr. Svi prijavljeni će dobiti pravovremene informacije o planu putovanja kada se poslože svi logistički aspekti, kažu.
Čini se kako će i Zagreb u utorak biti priobalni grad.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI