Neovisni novinarski portal
9.12.2023.
cijene / Vlada
Ministar Filipović priprijetio trgovcima zbog porasta cijena: Ako zatreba, Vlada će posegnuti za crnim listama i zamrzavanjem širokog spektra proizvoda; u HUP-u šokirani!

Ministar Filipović priprijetio trgovcima zbog porasta cijena:
Ako zatreba, Vlada će posegnuti za crnim listama i zamrzavanjem širokog spektra proizvoda; u HUP-u šokirani!

Nema labavo s ministrom gospodarstva Davorom Filipovićem! Nakon niza poskupljenja koja su uslijedila s uvođenjem eura u Hrvatskoj, ministar je hitno sazvao sastanak s predstavnicima velikih trgovačkih lanaca i oštro im priprijetio da poskupljenja neće proći jer će Vlada iskoristiti sve mehanizme koji joj stoje na raspolaganju, bude li na to primorana. Trgovci su, prenosi N1, ostali bez riječi. Filipovićevim prijetnjama ostali su šokirani i u Udruzi poslodavaca…

Ministar Filipović predstavnicima trgovačkih lanaca jasno je dao do znanja da je trenutna inflacija u Hrvatskoj 13,5 posto a da na njezinu strukturu najviše utječe rast cijena hrane i bezalkoholnih pića. Uz ostalo je, bez rukavica, izjavio:

-Vlada je u covid krizi osigurala plaće za 800 tisuća radnika u privatnom sektoru, u nezapamćenoj energetskoj krizi osigurali smo razumne cijene i struje i goriva, a trgovački lanci iz mjeseca u mjesec podižu cijene. I sada, u ovoj situaciji kada smo uveli euro, podižu cijene i pokušavaju prevariti građane. To je ono što im neće proći- rekao je ministar te poručio trgovačkim lancima i svima koji će pokušati “loviti u mutnom” nakon prelaska na euro, da to preko leđa građana neće moći. Vlada će, poručio je vladin populist nad populistima, učiniti baš sve da zaštiti standard građana.

-Pitao sam da mi netko od njih kaže tko je od njih pojeftinio proizvode kada da su cijene goriva pale. Nitko nije odgovorio na to. Rekao sam im da je struja u Sloveniji za skoro 60 posto skuplja nego kod nas, gdje je bilo osjetnog smanjenja cijena kod nas? Nisam dobio odgovor. Očekujemo da krenu snižavati cijene. Dosta je te priče da je netko dignuo cijene prije njih- žestoko će Filipović o razgovoru s trgovcima. koji negiraju da su digli cijene, iako je to na svakom koraku evidentno.

Da ne prijeti praznom puškom, potvrdio je pozivajući se na Državni inspektorat i sve druge nadležne institucije koje će, tvrdi, raditi svoj posao i štititi građane od trgovačke samovolje. Ministar je kazao i kako je Vlada u razgovoru s predstavnicima trgovačkih lanaca postupila u dobroj vjeri, jer su to njezini partneri, pa vjeruje da će njegove poruke imati kod njih odjeka. A izostane li, sve je na stolu, od  crnih lista do zamrzavanja širokog spektra proizvoda- zaprijetio je ministar.

Na njegove riječi šokom i nevjericom reagirala je Udruga poslodavaca.

Neugodno smo iznenađeni prijetnjama ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića- poručuju iz HUP-a nakon susreta ministra s predstavnicima trgovačkih lanaca i udruženja koji je organiziran zbog povećanja cijena zbog uvođenja eura.

Umjesto stigmatizacije cijelog sektora, napominju iz HUP-a, treba imenovati one koji uistinu manipuliraju cijenama, a ne generalizirati.

U izjavi HUP-a se kaže:

“Neugodno smo iznenađeni prijetnjama ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića koji je cijelu trgovinu, granu gospodarstava koja zapošljava gotovo 200.000 radnika, na današnjem sastanku proglasio nepoštenom.

Zakon o uvođenju eura vrlo je jasno definirao pravila pretvaranja cijena i u tome se nisu mogle dogoditi špekulacije od strane trgovaca. Po toj formuli vrlo je jasno definirano kako se cijene pretvaraju u euro s jasnom odredbo da se zadnja decimala može zaokruživati na gore ili dolje. Svi trgovci tu su formulu dosljedno provodili.

HUP Udruga trgovine ne prihvaća da cijeli naš sektor bude stigmatiziran i pozivamo nadležne da prozove i kazni pojedince ako je negdje bilo prekršaja.

Kao što je poznato u proteklih godinu dana u Hrvatskoj su cijene rasle, ali ne zbog uvođenja eura nego zbog situacije izazvane pandemijom i ratom u Ukrajini. Zato je kontinuirani rast cijena u trgovinama prisutan već oko godinu i pol dana zbog promjena cijena od strane proizvođača i distributera. Inflatorni učinak na cijene hrane u tom razdoblju je oko 20%.

Trgovci zadnjih godinu i pol nisu mijenjali marže što je lako provjerljivo preko inspekcijskih službi Državnog inspektorata. Štoviše marže su odlukom Vlade RH smanjene na 1 ili 5% na dijelu proizvoda koji čine oko 10% ukupne prodaje.

Trgovci su spremni razgovarati s Vladom o daljnjim mjerama kako bi se zajednički borili s rastućom inflacijom.

Unatoč značajnom pritisku na dobavne cijene nije došlo do istovjetnog povećanja cijena na policama, dapače većina trgovaca je vlastitim naporima uspjela ublažiti takav udar na potrošače- navodi se u reagiranju Hrvatske udruge poslodavaca.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI