Neovisni novinarski portal
13.6.2024.
OBRAZOVANJE / šibensko-kninski kutak
Županija šibensko-kninska za nastavnu 2022./2023. dodijelila 32 stipendije učenicima i studentima

Županija šibensko-kninska za nastavnu 2022./2023. dodijelila 32 stipendije učenicima i studentima

Šibensko-kninska županija je za školsku/ akademsku 2022./ 2023. dodijelila ukupno 32 stipendije, i to 8 učeničkih i 24 studentske. Ugovore o stipendiranju s učenicima i studentima potpisao je župan Marko Jelić.

Za učenike je osigurana mjesečna stipendija u iznosu od 400 kuna, a odobrena je polaznicima deficitarnih zanimanja.  Kad je o studentima riječ, odobreno je 16 stipendija u iznosu od 904 kune ( 120 eura ) i to četiri za studente prve godine sveučilišnih studija za deficitarna zanimanja, 10 stipendija studentima viših godina sveučilišnih studija, a dvije stipednije dobili su studenti stručnih studija.

Zbog izrazite deficitarnosti tih kadrova, odobreno je i osam stipendija u iznosu od 2.561 kunu ( 340 eura)   studentima medicinskog područja, a temeljem interesa zdravstvenih ustanova na području Šibensko-kninske županije.

Šibensko-kninska županija ukupno stipendira 70 mladih ljudi u njihovom obrazovanju, i to 58 studenata i 12 učenika. Za stipendije učenika i studenata županija je u proračunu za 2023. planirala osigurati iz izvornih prihoda 410 tisuća kuna, plus još 250 tisuća kuna za stipendiranje studenata medicinskog područja. Županija će također osigurati 220 tisuća kuna za sufinanciranje programa i projekata visokoškolskih ustanova na svom području, što znači da će za javne potrebe u visokoškolskom obrazovanju ukupno izdvojiti 880 tisuća kuna, ili za 250 tisuća kuna više nego u godini na izmaku, 2022.

Prilikom potpisivanja ugovora o stipendiranju s učenicima i studentima župan Jelić i njegova zamjenica Iris Ukić Kotarac poručili : „Budite vrijedni, ustrajni i nikad se nemojte prestati usavršavati, a mi ćemo vas nastaviti podržavati i davati sve od sebe kako bismo stvorili najbolje uvjete za vaš daljnji razvoj, jer vi ste ponos ne samo svojih obitelji nego i cijele naše županije.“

Osiguranjem financijskih potpora  za učenike i studente, smatraju u županiji, pridonosi se poboljšanju njihovog materijalnog statusa, ali ih se i motivira da se opredijele za deficitarna zanimanja koja su najtraženija na tržištu rada, što omogućava da se po završetku školovanja zaposle i ostanu živjeti u svom gradu i svojoj županiji, umjesto da mjesto pod suncem traže u drugim dijelovima Hrvatske ili drugim zemljama.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI