Neovisni novinarski portal
7.12.2023.
Nu2
Katarina Peović ( RF ) u Nu2: RF zagovara dva neradna dana u tjednu, a ne nekakav priziv savjesti

Katarina Peović ( RF ) u Nu2:
RF zagovara dva neradna dana u tjednu, a ne nekakav priziv savjesti

Standardno iskrena i otvorena, bez kalkulantstva tako karakterističnog za domaće političare,  predsjednica Radničke fronte, saborska zastupnica Katarina Peović lako je i zanimljivo ispunila sat gostovanja u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u 2”. U Saboru će glasati protiv obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, jer Plenkoviću nimalo nije do ukrajinskog naroda, njemu je samo do njegovog rejtinga. Ne smeta je nimalo, kazala je, što je neki zovu Kata šmajser jer to je jako podsjeća na njezinu baku partizanku, na koju je, očito, jako ponosna…

Emisija je otvorena temom- domoljublje– a Peović vjeruje da samo prava ljevica predstavlja uistinu pravo domoljublje, a kako vjerovati Domoljubnom pokretu koji u svojim redovima ima cijelu ergelu bivših Pevexovih menadžera. Kod njih se domoljublje, kaže zastupnica, doslovno plaća.

– Radi se o dvije frakcije kapitala. HDZ-ovom i Domoljubnom kapitalu koji se međusobno sukobljavaju u političkoj areni, dok radna većina od toga nema ništa. Radnička fronta pokazuje svoje domoljublje stojeći uz radnu većinu koja je obespravljena, radi nedjeljom, koja nema slobodne dane, nije im plaćeno prekovremeno, nema političke slobode-rekla je zastupnica, piše tportal. Spomenula je i da joj je jedna od najljepših stvari koje je pročitala  da je Radnička fronta najdomoljubnija stranka, što joj je čast, jer RF pokazuje domoljublje i rodoljublje stojeći uz hrvatske radnike i boreći se za njihova prava, ističe Peović.

Nije krila da će glasati protiv obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, pri čemu naglašava:

-Mi smo od početka bili mirotvorni, kritički nastrojeni prije svega prema Rusiji. Malo po malo smo dobili svu opoziciju na svoju stranu. Svi prepoznaju da je prva i osnovna stvar kod Plenkovića i obuke dizanje njegovog stranačkog rejtinga. Njega ne zanima ukrajinski narod već samo rejting. I ovo loptanje između Plenkovića i Milanovića isključivo služi u promotivne svrhe- smatra.

Žestoko je kritizirala izjavu ministra obrane Marija Banožića da Hrvatska i NATO savez znaju porijeklo drona koji je pao na Zagreb, ali o tome se ne govori jer je to tajna.

-Letjelica je umalo pala na studentski dom u kojemu živi veliki broj mladih. Da je pala samo malo dalje, bila bi to jedna od najvećih tragedija, a on tvrdi da je u našem interesu da ne znamo tu informaciju. To je sluganska politika koju vodi HDZ i trebamo ju smijeniti- ustvrdila je.

Peović vjeruje da je opozicija sposobna smijeniti HDZ-ovu politiku, ali to nije dovoljno. Radnička fronta smatra da nije dovoljna pobjeda na izborima, Hrvatskoj treba radikalna promjena politike. Mnogi im govore kako moraju biti pragmatičniji, ali njih ne zanima komuniciranje o popularnim stvarimaa jer treba voditi politiku koja jasno komunicira s ljudima. Dakle, ne biračima, nego ljudima, s radnom većinom koja treba preuzeti odgovornost i pokrenuti te promjene.

Komentirala je i vladinu odluku o radu nedjeljom, pri čemu je naglasila da RF podupire onaj dio koji se odnosi na bolje plaćenu radnu nedjelju, ali 50 posto više nije dovoljno, kaže. Trebalo bi rad nedjeljom platiti 100 pa i 200 posto više, ističe. Tome je pridodala da se RF protivi i radu subotom, a to što HDZ pokušava to pretvoriti u svjetonazorsko pitanje drži malignim. Jer to je prije svega radničko pitanje, RF zagovara pravo radnika na dva slobodna dana u tjednu, a ne nekakav priziv savjesti.

-Prema novom Zakonu o radu radnik će biti na dispoziciji 24 sata dnevno, i sramota je da se o tome ne priča. Radnik će moći raditi 4 mjeseca bez slobodnog dana, poslodavac će mu moći skinuti 30 posto plaće u izvanrednim uvjetima. Radnice će dobiti mogućnost rada od kuće ali s nejasno definiranim radnim vremenom. Ovaj zakon je- tvrdi zastupnica Peović– samo uvod da se radnika eksploatira u potpunosti. Idemo prema većoj recesiji. Sindikate velikih središnjica se na neki način potkupilo i oni su ušutkani, a mali sindikati koji se stvarno bore za ljude bit će izbrisani- poručila je Katarina Peović, gostujući u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2, prenosi tportal.

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI