Neovisni novinarski portal
11.12.2023.
POLITIKA / POLITIKA & KRIMINAL
Slučaj Fortenova: Poduzetnik Miodrag Borojević tvrdi da je za arapskog investitora odradio tek konzultantske poslove… (? )

Slučaj Fortenova:
Poduzetnik Miodrag Borojević tvrdi da je za arapskog investitora odradio tek konzultantske poslove… (? )

Misteriozna prodaja 43 posto udjela Sperbanke u Fortenova grupi ( bivši Agrokor ) ni danima otkako je otkrivena nije ni blizu razjašnjenja. Tko je tu i za koga preuzeo ovaj krupni zalogaj za Hrvatsku strateške kompanije koja zapošljava oko 45 tisuća radnika? Puno je spekulacija oko novog vlasnika, pa i oko toga za čiji je račun zapravo šeik Saif Alketbi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata odradio ovu suspektnu transakciju s ruskom Sperbankom. O tome je u ponedjeljak, odmah po dolasku iz Dubaija u zagrebačku zračnu luku, govorio i poduzetnik Miodrag Borojević za kojeg se tvrdi da je doveo arapskog investitora te da je ključni čovjek u spornoj transakciji.

Borojević to, međutim, demantira. Njegova je uloga, kaže, bila tek savjetodavna.

– Struktura transakcije je da arapski investitor kupuje firmu d.o.o. u Moskvi koja je nositelj akcija kompanije u Amsterdamu. Oni tvrde da su oni za tu transakciju imali dozvole-  rekao je Borojević, prenosi N1.

Na mogućnost da bi arapski investitor bio tek paravan za nekog drugog u cijeloj priči, Borojević ističe da je šeik ozbiljan ulagač, “čovjek je kupio brod za to koliko se govori da je sada investirao u Fortenovu, i ja bih volio da je taj čovjek moj paravan , gdje bi mi bio kraj- kazao je hrvatski poduzetnik, napominjući kako mu se pridaje prevelika važnost i uloga u ovoj priči, jer Sperbanka je ozbiljna institucija kojoj ne treba jedan Borojević da bi nešto sakrila.

I prije Borojevićevog izlaska pred novinare njegov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković je odbacio spekulacije o Borojevićevoj povezanosti s bilo kakvim ilegalnim transakcijama zbog konzultacija s arapskim investitorom oko Fortenove. Unatoč tome, i dalje se govori o mogućim sakcijama i protiv Borojevića i protiv njegovog poslovnog suradnika Krešimira Filipovića. Intrigira pritom otkriće N1 televizije da je Filipović baš na dan kad se dogodila transakcija između Sperbanke i arapskog šeika, promijenio u sudskom registru adresu s moskovske na onu  luksuznu u Dubaiju, na Palminim otocima.

Uzgred, još uvijek nije poznato zašto je došlo do odustajanja AZ fonda od kupovine 43 posto udjela Sperbanke, a čime se sada, uz Ministarstvo vanjskih poslova, bavi i Hanfa ( Hrvatska agencija za nadzor finanicjskih usluga ) koja pokreće neposredni nadzor nad AZ mirovinskim društvom zbog načina donošenja odluke o ulaganju u Fortenovu na sjednici Nadzornog odbora društva. O svojim otkrićima Hanfa će obavijestiti nadležna državna tijela, a prije svih premijera Plenkovića koji je prethodno izrazio sumnju zbog odustajanja AZ fonda u zadnji tren i zatražio više informacija o cijelom slučaju.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI