Neovisni novinarski portal
19.1.2022.
bankomlat / POLITIKA & KRIMINAL
Afera HNB: Hanfa pokrenula nadzor, DORH zatražio da ih izvijeste o rezultatima, a oporba poziva na smjenu Vujčića; ako nije kazneno odgovoran, kažu, moralno i politički jest!

Afera HNB:
Hanfa pokrenula nadzor, DORH zatražio da ih izvijeste o rezultatima, a oporba poziva na smjenu Vujčića; ako nije kazneno odgovoran, kažu, moralno i politički jest!

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) pokrenula je nadzor nad HNB-om da bi se utvrdilo jesu li zaposlenici Hrvatske narodne banke (HNB) kršili Uredbu o zlouporabi tržišta i Zakon o tržištu kapitala, odnosno jesu li trgovali vrijednosnim papirima temeljem povlaštenih informacija. DORH je zatražio da ih odmah izvijeste o rezultatima. A što god kao povratnu informaciju priopćila HANFA nakon obavljenog nadzora, bit će teško građane ove sustavno potkradane države uvjeriti da su inkriminirani Vujčić, Švaljek & com. časno obavljali svoj posao i da se zloupotrebom povlaštenih informacija nisu okoristili. Jer, što god se u ovoj države takne, raspada se od kvarnosti…

Hanfa se javnosti obratila priopćenjem te najavila da će, ovisno o rezultatima nadzora podnijeti odgovarajuće prijave nadležnim tijelima. S obzirom da Hanfa, kako se i u priopćenju navodi “kontinuirano prati i provodi nadzor moguće zlouporabe tržišta i samostalno reagira ukoliko primijeti transakcije, događaje i postupanja koji mogu upućivati na trgovanje temeljem povlaštenih informacija, no zaprima i prijave na sumnju na zlouporabu tržišta”, treba se pitati kakav je to kontinuirani nadzor bio ako nadležna državna agencija nije primijetila da ma tko od čak 40-ak prozvanih djelatnika HNB-a trguje vrijednosnim papirima i na nedopušteni način popunjava kućni budžet. Što su to pratili i promatrali ako nisu ništa opazili, i čemu  ta njihova kontrolna funkcija služi ako ih ni balvan u oku ne žulja?

Doduše, Hanfa se u startu ograđuje napominjući da “kršenje Zakona o HNB-u i internih pravila od strane zaposlenika HNB-a na način da se trguje vrijednosnim papirima kreditnih institucija ne znači nužno i zlouporabu tržišta u smislu Zakona o tržištu kapitala i Uredbe o zlouporabi tržišta. U dijelu eventualnog kršenja Zakona o HNB-u i internih pravila HNB-a, Hanfa nema ovlasti za pokretanje nadzora’, priopćili su.

Pitanje je jesu li izvori Index Istraga, koji su  zaslužni za objelodanjivanje afere HNB, o svojim saznanjima prije portala Index obavijestili i neke državne instance koje na njihova upozorenja nisu reagirale. Jer, to je sasvim mogući scenario. U ovoj državi institucije često ne reagiraju kada bi to po prirodi svoga posla morale, pa onima koji se ne mogu pomiriti s kriminalom i bezakonjem, a o njemu imaju određene pouzdane informacije, mediji ostaju kao zadnje utočište.

Index je tako došao u posjed skandaloznih informacija koje inkriminiraju 40-ak zaposlenika Hrvatske narodne banke, a među njima i sam vrh HNB-a , guvernera Borisa Vujčića i njegovu zamjenicu Sandru Švaljek, zbog trgovanja obveznicama i dionicama banaka koje HNB nadzire i o njima ima povlaštene informacije.  HNB je čvrsto stao iza svojih vodećih ljudi, i iz te je institucije odmah demantirano da bi Vujčić i Švaljek eventualno prekršili bilo koju odredbu Zakona o HNB-u, a i sam je Vujčić opovrgnuo da je bilo insajderskog trgovanja. Ali, i da su u krimenu do grla, to u ovoj zemlji ne bi baš nikoga iznenadilo. Veće bi iznenađenje bilo da za to i kazneno odgovaraju…

U međuvremenu, nižu se reagiranja iz redova parlamentarne opozicije. Neki, poput Dalije Orešković, zastupnice Centra, upozoravaju da je još rano tvrditi da je posrijedi megakorupcijska afera te da se prije radi o aferi zbog manjkavosti pravila. Nesporno je, smatra, da se trgovanje obveznicama zaposlenicima HNB-a ne smije dozvoliti. Ali, radi li se o korupciji,  radi li se o zloupotrebi, kaže, to tek treba utvrditi Uskok. Orešković misli da nije dovoljno utemeljeno tražiti Vujčićevu smjenu zbog transakcije koja se dogodila prije 12 godina, dakle, prije ulaska Hrvatske u EU, kada su se  standardi i zakoni značajnije promijenili i u poslovanju HNB-a. Međutim,  druga stvar je pitanje moralne i političke odgovornosti guvernera koji je propustio upozoriti na manjkavosti pravila u sustavu HNB-a.

Klub socijaldemokrata smatra da bi bilo najbolje da čelnici HNB-a sami odstupe s dužnosti jer, ono što se u toj instituciji događa vrlo je nemoralno, kažu, pa i kazneno utuživo, i stoga očekuju konkretne reakcije, izjavila je predsjednica Kluba Ivana Posavec Krivec.

– Dok članovi Savjeta HNB-a razmišljaju koji će Rolex kupiti, građani doslovno nemaju ni za kruh, a cijene energenata rastu iz dana u dan- upozorila je Vesna Nađ iz istog Kluba.

Konkretnije od svih, na najnoviju aferu reagirala je Katarina Peović, zastupnica Radničke fronte, koja je u svom statusu na Facebooku napisala:

-Dugogodišnje povlašteno trgovanje obveznicama poslovnih banaka od strane najviših dužnosnika HNB-a je skandalozno i nemoralno, ali teško da je šokantno. Naime, HNB već desetljećima – umjesto da provodi monetarnu politiku – tek servilno mijenja kune za eure u interesu stranih vlasnika banaka. Teško da je ovo i blizu najvećih grešaka čelnika HNB-a.

Dovoljno je prisjetiti se fijaska sa švicarcima, skandala s Agrokorom i faktoring društvima, afere Borg i guvernerovog tajnog sastajanja s Knighthead strvinarskim fondom, besramno javnih pokušaja pritisaka Raiffeisena na Ustavni sud i pranja ogromnih iznosa novca kroz Zagrebačku banku, sve do pasivnog promatranja ilegalnih prekoračenja i rekordnih naknada po minusima (s kojima su banke zaradile milijarde lihvareći radnu većinu).

Stoga je možda došlo vrijeme da HNB-ovi “superinsajderi” za početak barem politički odgovaraju razrješenjem sa svojih javnih funkcija- poručila je zastupnica Peović.

Tko se ovdje zaposli, može kupiti oko 2200 sirovih kokošiju mjesečno (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI