Neovisni novinarski portal
11.12.2023.
EU / europska hrvatska
Europski parlament snažno podržao ulazak Hrvatske u Schengen

Europski parlament snažno podržao ulazak Hrvatske u Schengen

Europski parlament u četvrtak je na plenarnoj sjednici u Bruxellesu premoćnom većinom podržao ulazak Hrvatske u schengenski prostor. Konačna odluka je na Vijeću Europske unije, koja se očekuje početkom prosinca.

O ulasku Hrvatske u schengenski prostor glasalo je 612 zastupnika, od kojih 534 za, 53 protiv, a 25 je bilo suzdržanih. U tekstu odluke kaže se da Hrvatska ispunjava sve uvjete za pristupanje Schengenu pa, dakle, nema zapreka da postane punopravna članica tog prostora, bez unutarnjih graničnih kontrola.

Europski parlament je time rekao svoje, no njegova je uloga samo savjetodavna, ali prema pravilima postupka Vijeće, odnosno države članice, moraju zatražiti mišljenje parlamenta, iako ono nije obvezujuće.

Konačnu odluku donose 22 države članice EU-a koje su dio schengenskog prostora, kako se očekuje, 9. prosinca.

Schengen je čekao Hrvatsku. Hrvatski narod je čekao i sada je stigao taj trenutak- rekao je izvjestitelj za ulazak Hrvatske u schengensko područje Paulo Rangel na raspravi Europskog parlamenta.

Potpredsjednik Komisije Margaritis Schinas konstatirao je da su Hrvatska, ali i Bugarska i Rumunjskaispunile sve što je potrebno za ulazak u najveći prostor bez unutarnjih graničnih kontrola na svijetu. I sada je vrijeme, rekao je, da EU učini ono što treba i kaže samo jednu rijeć- dobrodošli!- dodao je Schinas, ocjenjujući da je shengenski prostor “dragulj u kruni” europskih integracija.

Hrvatska je, naglasio je, sve evaluacije položila s najboljim ocjenama, a posebne pohvale idu na račun uspostave neovisnog mehanizma za nadzor postupanja policije na granicama kojeg trenutno od svih članica EU ima samo Hrvatska.

Čestitke na pozitivnom mišljenju Europskog parlamenta i dobro obavljenom poslu u pripremama za ulazak u schengensku zonu, uputio je premijer Plenković potpredsjedniku Vlade Davoru Božinoviću, ministru unutarnjih poslova, koji je, kako je rekao, najzaslužniji za uspješno položen test Hrvatske.

Ulaskom u Schengen, rečeno je, Hrvatska ulazi u elitini klub u kojem je samo 15 država istodobno članica EU, NATO-a , Schengena i eurozone.

Foto: Europski parlament

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI