Neovisni novinarski portal
4.12.2023.
govor mržnje / hrvatsko novinarsko društvo
Zbog brutalnih uvreda i prijetnji smrću kolegi Marcellu Rosandi, ogranak HND-a Istre pozvao DORH da reagira

Zbog brutalnih uvreda i prijetnji smrću kolegi Marcellu Rosandi, ogranak HND-a Istre pozvao DORH da reagira

Hrvatsko novinarsko društvo u obranu integriteta, slobode i neovisnosti novinara imalo bi razloga gotovo svakodnevno dizati glas. Jer, teško da je novinarska profesija ikad bila ugrožena i ponižena kao danas. HND ovog puta ustaje u obranu kolege Marcella Rosande, novinara Glasa Istre, koji je ovih dana izložen uvredama, pa čak i prijetnjama smrću, zbog teksta objavljenog u tom dnevnom listu, na portalu i Facebook stranici Glasa Istre pod naslovom “Pulski ugostitelj razvio biznis koji ima sve elemente nadriliječništva. Daje savjete teško bolesnim pacijentima”.

U komentarima ispod članka objavljenog na Facebook stranici GI, autor je bio izložen salvama uvreda: “Terminalni novinar nadam se”, “dnovinaru!”, “Sram vas bilo, sotone novinarske!”, “Puštite kur*inu svjetsku”, “glup novinar”, “Dnovinar, je*o ti sam svoju glupavu, odvratnu sliku”, “smeće od novinara” i sličnim pogrdama. Uvrede su stizale i putem e-mail poruka i putem društvenih mreža, poput recimo one “Di si p*čko da se nađemo pa da ti pokažem kako mi se mama izliječila govno prokleto”, ili one još gore “Nadrinovinaru, nadam se da ćeš se raspadati od raka”.

-Kolega  Marcello Rosanda– kaže se u priopćenju Istarskog ogranka HND-a kojeg potpisuju predsjednica Chiara Bilić i potpredsjednica Danijela Bašić Palković– kritičkim je propitkivanjem radio svoj posao. Ovakav govor mržnje, prijetnje smrću i spominjanje članova obitelji kolege novinara, degutantan je napad na novinarsku profesiju,  ali i brutalan napad na osobnoj razini. Jer, danas se prijeti kolegi Rosandi, a sutra može bilo kome od nas.

Stoga- poručuje Istarski ogranak HND-a– još jednom najoštrije osuđujemo svaki pokušaj vrijeđanja, omalovažavanja i ulaženja u osobnu razinu komunikacije s novinarima koji svojim radom propitkuju društvene pojave, događaje i devijacije među njima. Također, apeliramo na izdavača da komentare ovakvog sadržaja u što kraćem roku ukloni. Upozoravamo da je riječ o ozbiljnoj zloporabi društvenih mreža te pozivamo Državno odvjetništvo da reagira i spriječi da verbalno nasilje prijeđe u fizičko- ističe se u priopćenju.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI