Neovisni novinarski portal
3.10.2022.
planet čovjek / županija
Vijećnik Tomislav Čolak pozvao kninskog gradonačelnika da podnese ostavku ako ne zna ili ne želi riješiti problem pročistača otpadnih voda koji godinama tone u močvarnom tlu…

Vijećnik Tomislav Čolak pozvao kninskog gradonačelnika da podnese ostavku ako ne zna ili ne želi riješiti problem pročistača otpadnih voda koji godinama tone u močvarnom tlu…

Novo pismo, stara tema, poznati pošiljatelj i adresat. Ako ste pomislili da to može biti samo “otvoreno pismo” kninskog gradskog vijećnika Tomislava Čolaka gradonačelniku Mariju Ćaćiću zbog  nikad dovršenog IPA projekta kojim je trebao biti poboljšan i unaprijeđen vodoopskrbni sustav i odvodnja grada, ali i izgrađen uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Kninu, u pravu ste. Čolak još jednom proziva gradonačelnika zbog projekta teškog 137 milijuna kuna na kojem su radovi započeli prije 11 godina, trebali su biti završeni 2017., ali nažalost ne samo da nisu završeni nego nitko ne može pouzdano reći ni kada će to biti…

Vijećnik podsjeća da su u međuvremenu održane dvije tematske sjednice Gradskog vijeća na kojima je problematizirano to za grad iznimno važno pitanje,  u ožujku 2018. i u ožujku 2022., ali bez ikakvog pomaka.

-Probleme oko završetka projekta možete riješiti samo Vi, a  to konstantno izbjegavate uz prozirne izlike o nenadležnosti i prebacivanju krivnje na investitora Hrvatske vode. Problem vodoopskrbne mreže, odvodnje otpadnih voda i izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda najmanje brine Hrvatske vode i još će mnogo zagađene vode proteći Krkom dok se Hrvatske vode pokrenu.

Ali problem vodoopskrbe , odvodnje i pročistača – ističe Čolak–  veliki je problem za građane Knina i oni bi željeli  da se taj problem ne odugovlači već više od 11 godina i da se napokon riješi. Jedina osoba koja u interesu građana Knina  to treba riješiti ste  Vi, izabrani gradonačelnik Grada Knina- izravno adresira odgovornost na gradonačelnika Marija Ćaćića.

Proljetos je gradonačelnik obećao, navodi Čolak, da će u roku od dva mjeseca vijećnicima dostaviti pisano očitovanje što je sve poduzeo kako bi se projekt napokon realizirao, a sve što su dobili, tvrdi, tek je izvješće na pola stranice s nekoliko natuknica o poduzetnim aktivnostima u protekla tri mjeseca. Ali, čak ni u tako škrtom izvješću, nema ni spomena o terminu završetka projekta…

-Naknadnom provjerom utvrdio sam kako je samo potpisan Prvi dodatak Sporazuma o realizaciji projekta „ Poboljšanje sustava vodoopskrbe i odvodnje i izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Gradu Kninu „ između Hrvatskih voda, Grada Knina i Komunalnog poduzeća kojim se Hrvatske vode obvezuju osigurati financijska sredstva za 2022. i dio 2023. g. u iznosu od 1. 195.000 kuna za osiguranje uvjeta sprječavanja potencijalnih onečišćenja okoliša, nastanka štete na postrojenju te sufinanciranja dijela materijalnih troškova i upravljanja uređajem za pročišćavanje otpadnih voda grada Knina- piše u svom “otvorenom pismu” Čolak.

Završetak IPA projekta, domeće, prolongiran je još za godinu dana i dalje se ne zna hoće li i kada projekt vodoopskrbe, odvodnje i izgradnje uređaja za pročišćavanje biti završen. I dalje više od tri četvrtine crpljene vode gubi se u vodovodnoj mreži jer nije izvršeno prespajanje vodovodnih priključaka izgrađenih kroz IPA projekt.

Veliki dio otpadnih voda i dalje završava u  laguni Bare i Marčinkovcu a zatim u Krki jer nije izvršeno spajanje kanalizacije na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda.

Ključni problem kninskog sustava za pročišćavanje otpadnih voda je potpuno pogrešna, močvarna lokacija na kojoj je uređaj postavljen i već godinama sustavno tone!

-Prema izvješću ovlaštenog inženjera geodezije koji je izradio tablicu slijeganja Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u vremenu od 9.ožujka 2017.  do 4. svibnja 2022.  od ukupno mjerenih 17 točaka kod 11  točaka utvrđeno je veće ukupno slijeganje od predviđenog slijeganja  po pojedinim točkama- od 3 cm  pa čak do 8 cm . Da je ukupno slijeganje uređaja puno veće od predviđenog znali ste i sami jer ste to više puta navodili kao i to da će uređaj trebati rušiti i novi graditi na drugom mjestu- poručuje vijećnik kninskom gradonačelniku optužujući ga za nečinjenje i lakonsko prebacivanje odgovornosti na Hrvatske vode i izvođača radova.

Ali, građane Knina ne zanima tko je odgovoran nego ih zanima završetak IPA projekta vrijednog 137 milijuna kuna kako bi imali bolju vodoopskrbu i odvodnju i kako bi očuvali kninske rijeke od zagađenja.

-Građani Knina su izabrali gradonačelnika koji bi trebao rješavati probleme grada i njegovih građana. Vi ste gospodine gradonačelniče već više od pet godina upoznati sa problemima oko završetka IPA projekta, četiri godine kao zamjenik gradonačelnika a više od godinu dana kao gradonačelnik i još ništa niste poduzeli kako bi se taj problem riješio, nego izbjegavate preuzeti odgovornost svoje funkcije i stalno odgovornost za rješavanje tog problema prebacujete na druge. Do kada gospodine gradonačelniče ?  Do kraja mandata gradonačelnika ?

Građani Knina i kninski vodotoci nemaju vremena čekati završetak Vašeg mandata kako bi vidjeli da niste ništa konkretno poduzeli. Ako ne znate ili nećete riješiti problem IPA projekta vodoopskrbe, odvodnje i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda onda je najbolje da podnesete ostavku na mjesto gradonačelnika i prepustite nekom drugom i sposobnijem da nakon 11 godina napokon riješi taj problem- preporučuje vijećnik Tomislav Čolak gradonačelniku Ćaćiću.

Kanalizacijski ispust kod Atlagića mosta i sedam milijuna eura vrijedan kninski pročistač (Foto: Tris/M. C.)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI