Neovisni novinarski portal
8.12.2022.
cijene
U Hrvatskoj, drugi mjesec za redom, rekordna inflacija od 12,3 posto!

U Hrvatskoj, drugi mjesec za redom, rekordna inflacija od 12,3 posto!

Drugi mjesec za redom u Hrvatskoj se bilježi rekordna inflacija od 12,3 posto.  Za toliko su, naime, porasle potrošačke cijene u kolovozu 2022. u odnosu na kolovoz 2021., čime se inflacija zadržala na najvišoj razini otkako Državni zavod za statistiku ( DZS ) vodi analitiku tih podataka. Rekordna inflacija u najvećem je dijelu posljedica iznimno visokog rasta cijena hrane i goriva.

Kako javlja Hina, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u kolovozu su u odnosu na srpanj porasle 0,1 posto, dok su u odnosu na kolovoz prošle godine skočile 12,3 posto, pokazuje izvješće DZS-a, objavljeno u petak. Dvoznamenkaste stope rasta cijena bilježe se već četvrti mjesec za redom, a snažni inflatorni pritisci nastavljeni su i u kolovozu, utvrdili su analitičari Raiffeisenbank Austria ( RBA ) osvrćući se na izvješće DZS-a.

Najveći porast potrošačkih cijena prisutan je u kategoriji hrane i bezalkoholnih pića – 19,2 posto, a slijede ih u stopu cijene u restoranima i hotelima koje su porasle za 17,6 posto. Pokućstvo, oprema za kuću i održavanje kućanstva poskupjelo je za 15,3 posto, cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva veće su za 10,5 posto, rekreacija i kultura stoje 9,4 posto više, a odjeća i obuća skuplja je za 6,4 posto. Kada se uzme zbirno, može se konstatirati da je indeks potrošačkih cijena u prvih osam mjeseci 2022. porastao 9,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Analitičari RBA zaključuju kako je evidentno da se trenutno nalazimo na vrhuncu inflacije, ali će godišnje stope ostati izražene i u narednim mjesecima. Do blagog smirivanja cijena moglo bi, procjenjuju, doći tek potkraj godine.

Očekuju, također, da će prosječna stopa inflacije ove godine premašiti 10 posto.

Iz RBA ocjenjuju da je vladin paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od ubrzanog rasta cijena značajno smanjio rizike da bi inflacija ove godine mogla biti i veća, pogotovo jer su limitirane  ( zamrznute ) cijene energenata i osnovnih prehrambenih artikala. Ali, ne treba se nadati da bi već s početkom 2023. dvoznamenkaste godišnje stope rasta mogle pasti. Taj trend usporenog pada rasta cijena, prognoziraju analitičari RBA, bit će osjetniji u drugoj polovini 2023. godine.

Ilustracija

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI