Neovisni novinarski portal
28.11.2023.
SLIKA I NEPRILIKA / smeće
Prizemni Šibenik: Kartice za podzemne kontejnere ukinute, jer neki smeće ostavljaju oko njih – oko 3000 kućanstava nikad nije predalo svoje smeće (!)

Prizemni Šibenik:
Kartice za podzemne kontejnere ukinute, jer neki smeće ostavljaju oko njih – oko 3000 kućanstava nikad nije predalo svoje smeće (!)

Podzemni kontejneri za smeće u starom dijelu Šibenika uglavnom su, posebice u ljetnim mjesecima, okićeni prizemnim vrećama smeća, smrdljivog otpada, razne ambalaže iz kućanstava i restorana itd. Dakako, to je odvratan prizor u gradu koji se diči turističkom atraktivnošću i uređenošću. To smeće najčešće ostavljaju prizemni građani  koji ne žele koristiti kartice kojima se ta spremišta otvaraju, zbog lijenosti, nehaja, gluposti ili želje da im se manjem korištenjem kartice smanji račun za odvoz smeća.

Ima među odlagačima smeća iznad i uokolo podzemnih kontejnera zasigurno i turista kojima njihovi neodgovorni iznajmljivači apartmana nisu pojasnili kamo i kako odlagati smeće. Ima tu svega, a najviše prizemne i još niže svijesti mnogih u gradu u kojem se većina tih istih bavi turizmom, te nebrigom o gradu tako sijeku granu na kojoj sjede.

Uglavnom, zbog takve prakse su u šibenskom komunalnom poduzeću Zeleni grad odlučili od sad pa nadalje ukinuti kartice pomoću kojih se otvaraju podzemni kontejneri u gardu, a kako bi se onda u njih ubacilo smeće.

-Obavještavamo korisnike usluga koji su bili vezani za korištenje kartica za odlaganje otpada u podzemne kontejnere da su svi podzemni kontejneri otvoreni i do daljnjeg se neće koristiti kartice. Naime, Zeleni grad Šibenik d.o.o. bio je primoran na ovakvu odluku jer smo svjedoci da su kartice vrlo malo korištene te se otpad odlagao pored kontejnera, po skalama i butama stare gradske jezgre, a sve kako bi se izbjeglo korištenje kartica. – vele u Zelenom gradu.

No pomalo užasavajući su sljedeći podaci koji kažu da gotovo trećina kućanstava nije predalo nikakav otpad, pa ispada da uopće ne proizvode smeće. Možda je to objašnjenje smeća po grmlju, šumarcima, vrtačama, parkiralištima…

-Prema našim evidencijama od 1.1.2022. godine do 31.7.2022. godine 2498 korisnika iz kategorije kućanstva nikad nije predalo nikakav otpad te 391 poslovni subjekt. Sukladno tome, postavlja se pitanje gdje završava taj otpad? Molimo korisnike usluga koji imaju karticu da istu sačuvaju do uspostave kompletnog sustava na čitavom području grada Šibenika kada bi trebali biti ponovo stavljene u funkciju – vele u Zelenom gradu.

Ako svijest nekih građana ostane ovako niska i podzemna i vidljiva u slučaju podzemnih kontejnera ili u prizorima smeća odbačenog uokolo, nikakve kartice zadugo neće u takvoj sredini imati nikakvog smisla.

Galeb kontejneraš – snimio čitatelj Trisa

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI