Neovisni novinarski portal
13.8.2022.
policija / POLITIKA & KRIMINAL
Nakon incidenta na otoku Tijatu: Policija privela dvije osobe zbog napada na novinarku HRT-a Maju Sever

Nakon incidenta na otoku Tijatu:
Policija privela dvije osobe zbog napada na novinarku HRT-a Maju Sever

U ponedjeljak navečer, na otoku Tijatu, novinarka HRT-a Maja Sever bila je izložena gruboj primjeni sile zbog fotografiranja nezakonito otvorenog restorana, devastacije pomorskog dobra i uzurpiranja obale koja je opće dobro. Iako je šibenska policija prvotno smatrala da nije bilo razloga za postupanje, naposljetku je ipak privela dvije osobe pod sumnjom da su napale HRT-ovu novinarku.

Privedene osobe povezane su s restoranom “Spirito” koji je ovih dana Državni inspektorat zatvorio, a koji je unatoč tome, sudeći po dostupnim fotografijama, u nedjelju navečer bio pun.

Šibensko-kninska PU oglasila se povodom ovog događaja priopćenjem u kojem se kaže da je u tijeku kriminalističko istraživanje te da su dvije osobe dovedene u prostore policije radi utvrđivanja okolnosti spornog događaja. A po završenom kriminalističkom istraživanju, napominju, javnost će biti obaviještena o poduzetim radnjama.

Zanimljivo je da u prvi mah policija nije nalazila razloga za postupanje u ovom slučaju, ali je promijenila mišljenje kad je događaj dobio veliku medijsku pažnju.

Novinarka Maja Sever, koja trenutno boravi na godišnjem odmoru na otoku Prviću s obitelji, brodom je došla na Tijat i pokušala mobitelom fotografirati restoran koji je rješenjem Državnog inspektorata trebao biti zatvoren, ali je unatoč tome nesmetao radio. Jer, njegov vlasnik se na Tijatu osjeća kao “svoj na svome”, kao neprikosnoveni gazda uvale u kojoj je izgradio svoje carstvo s nizom bespravno izgrađenih objekata ugostiteljsko-turističke namjene. Prema zemljišnim knjigama, vlasnici zemljišta na Tijatu su obitelji s Prvić Šepurine i njihovi nasljednici čiju djedovinu slovenski investitor krčmi kao svoju već godinama. Zahvaljujući koncesiji koju mu je Grad Vodice svojedobno odobrio…

Maja Sever je još jučer, nesporedno nakon incidenta na otoku Tijatu, ispričala za više medija da je na otok stigla s brodom, zajedno s prijateljicom, i čim su pristale, jedan čovjek je s kraja počeo vikati i zaputio se prema njima, a onda se i bez njihove suglasnosti, nepozvan popeo na brod, kao da je njegov. Tražio je od Maje da izbriše sve fotografije s mobitela, što je ona i učinila, prestravljena brutalnošću nezvanog gosta na brodu koji joj je oduzeo mobitel i odnio ga sa sobom. Situacija je bila iznimno napeta i neugodna, ispričala je Maja Sever, dodajući da nije bila ni na kakvom istraživačkom zadatku, nego sasvim privatno, jer je trenutno na odmoru.

Srećom incident nije poprimio još teže razmjere, s obzirom da je očigledno riječ o nasilnicima koji Tijat tretiraju, usprkos svim stvarnim vlasnicima zemljišta i činjenici da je obala opće dobro, kao svoj privatni otok na koji mogu pristupiti samo oni koje oni prime ili pozovu. Koja bi država takvo stanje tolerirala godinama i dopuštala takvo bezakonje?

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI