Neovisni novinarski portal
13.6.2024.
PRAVDOSUĐE
Predsjednik Vrhovnog suda i opstrukcije kolega: Suci koji se protive ovome ne žele prihvatiti ni minimum promjena, ne žele o njima ni raspravljati!

Predsjednik Vrhovnog suda i opstrukcije kolega:
Suci koji se protive ovome ne žele prihvatiti ni minimum promjena, ne žele o njima ni raspravljati!

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić ovotjednom smjenom sudaca Damira Kosa s dužnosti predsjednika kaznenog odjela najvišeg suda, i Marina Mrčele s mjesta šefa Odjela za praćenje europskih propisa i sudske prakse sudova pri Vijeću Europe i Europske unije. izazvao je pravu buru u sudačkim redovima. No, Dobronić se ne da zbuniti, pa čak ni uznemiriti. Kako je u obraćanju javnosti kazao, ne vjeruje da će to na bilo koji način ugroziti rad Vrhovnog suda.

Radovan Dobronić je nedavno organizirao okrugli stol o izvansudskim aktivnostima sudaca ( arbitražama) koje, kako je ocijenio, kod dijela sudaca, njih 20-ak posto, ometaju obavljanje redovitih sudačkih obveza, ali  im donose još jednu dodatnu plaću. No, ta je kvalifikacija predsjednika VS-a izazvala revolt, pa i oštre riječi pojedinih sudaca, neprimjerenih njihovom statusu, i prema Dobroniću, ispod svake razine sudačke dužnosti.

Opstrukcije

-Skupu su se odazvali uglavnom oni koji su zainteresirani da opstruiraju skup. Oni koji su bili protiv su bili puno agilniji i žestoko su se opirali uopće raspravi- izjavio je Dobronić, prenosi N1.

Objasnio je kako se radi samo o tome da ono za što je u Saboru dobio podršku sada treba i provesti u praksi, a ne samo na riječima. O tome se razgovaralo, kaže, i na okruglom stolu

-Kad se usporedimo s drugim članicama EU, imamo lošu situaciju. Svrha okruglog stola bila je da se na temelju materijala razgovara između svih sudionika koja bi to regulacija bila. Postoji više mogućih regulacija. Sve zemlje imaju znatno precizniju regulaciju. Odgovornost sudaca je znatno stroža- rekao je, napominjući da je pozvao nevladine udruge, udruge sudaca, Sabor i Vladu da iznesu svoje mišljenje. Smatra da je svako rješenje bolje od onoga koje je sada, htio je da se postigne konsenzus svih, ali je nažalost konstruktivna rasprava izostala. Štoviše, raspravljalo se tako da je svaka ozbiljna rasprava bila  onemogućena, zaključio je, aludirajući na dvojicu smijenjenih sudaca.

-Ja sam predsjednik suda, napravio sam ono što sam smatrao da je u interesu suda. Oni se moraju ponašati kao svi drugi. Nisu u poziciji da imaju samo prava, imaju obveze kao suci. Suci koji se protive ovome ne žele prihvatiti ni minimum promjena, uopće ne žele o njima raspravljati, to je suština- ustvrdio je Dobronić. Ne misli da je bio dužan za ovakav potez tražiti mišljenje Opće sjednice, i da ima pravo od svojih najužih suradnika tražiti njihovu punu lojalnost.

Agresivnost i smjene

To, nažalost nije dobio, štoviše, tvrdi, oni su u svome ponašanju bili gotovo agresivni, i zato je i objavio njihovu smjenu.

Na vijest da je smijenjen s dužnosti predsjednika kaznenog odjela, reagirao je sudac Vrhovnog suda Damir Kos koji je za N1 izjavio da je iznenađen nepoštivanjem procedure.

-Mi se možemo ne slagati, to je normalno i normalno je da sudac Dobronić formira svoj tim s kojim želi raditi, ali me iznenađuje procedura. Uobičajeno je da prema aktu koji on donosi, koji je u njegovoj nadležnosti, morao bi ga znati, a očito ga ne zna, prije takve odluke je obavezno mišljenje sjednice odjela, a toga nije bilo. Akt sam dobio mailom kad mi ga je poslala njegova tajnica. Civilizacijski bi bilo da me pozvao i da smo razgovarali i da je rekao : Čujte, kolega Kos, mi više ne možemo surađivati i sve bi bilo onda jasnije-  kazao je Kos, ocjenjujući postupak predsjednika VS-a necivilizacijskim i nepropisnim. Ipak, smatra da za samo funkcioniranje suda ova odluka neće imati nikakvih posljedica.

Komentirao je i izvansudske aktivnosti  sudaca o kojima je Dobronić organizirao okrugli stol te pritom kazao da su one složena stvar, i da predstavnici medija, koji su također bili pozvani na raspravu, nisu mogli biti prisutni konstantno, već ih je Dobronić poslao van da ne slušaju, kaže, one koji govore i misle drugačije od šefa VS-a.

Kos: Dobronić je trebao poći od sebe!

Inače, izvansudske aktivnosti su dopuštene, a da tu ima poslova i honorara koji su začuđujući, ima, i da o njima treba raspravljati, da, treba, potvrdio je Kos. Posebno zanimljivim drži činjenicu da Dobronić organizira raspravu na ovu temu, a kad se pogleda njegova imovinska kartica, onda se može vidjeti, rekao je za N1, da na ime predsjednika Državnog izbornog povjerenstva dobiva 10 tisuća eura ( !? )

Ako već smatra da su izvansudske aktivnosti problem, trebao bi, smatra, poći od sebe. Ja bih se prvi odrekao toga, ako već smatram takve aktivnosti problemom- kazao je Kos.

Smatra također da treba o izvansudskim aktivnostima raspravljati kroz sva segmenta, pitanje honorara i pitanje aktivnosti u vrijeme kada bi se trebao obavljati sudački posao.

-Ako je pitanje visine honorara, onda osim onih nekih ekstremnih varijanti, koje jesu doista za raspravu, ostale mislim da nisu problematični. Ako je pitanje rada, treba li netko raditi sudački posao ili ne, kolega Dobronić je došao na ovo mjesto s ozbiljnom anatemom osobe koja ne radi, osobe protiv koje je pokrenut stegovni postupak, koji miruje dok je on na poziciji predsjednika Vrhovnog suda. Dakle, je li on osoba koja može nekome problematizirati rad? Bilo bi bolje, kaže, da je odnos drugačiji, ali ne sumnja da će Radovan Dobronić odraditi cijeli mandat na čelu VS-a.

No, ne misle svi kao sudac Kos. primjerice, Alan Uzelac s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji je također sudjelovao na okruglom stolu u organizaciji Radovana Dobronića, a na kojem nisu bili samo suci VS-a, nego i predstavnici medija, akademske zajendice i nevladinih organizacija, pratio je, kako je rekao za N1, reakcije drugih sudionika i primijetio da su suci bili na jednoj, a svi ostali na drugoj strani. Sigurno je, veli, da su suci Damir Kos i Marin Mrčela bili najoštriji u svojim istupima, pa čak možda i na granici pristojnosti koja bi se očekivala od sudaca toga ranga. Naposljetku, oni ostaju suci, a izgubili su samo svoje upravne funkcije.

Uzelac: Nije Dobronić koristio argument batine…

-Može li netko nastaviti obnašati jednu od uloga u najužem timu predsjednika Vrhovnog suda, nakon što je vrlo javno, vrlo očito pa ponegdje i neumjereno kritizirao prijedloge koje je dao predsjednik VS-a,  to je otprilike kao da ministri kritiziraju prijedloge premijera koje Vlada zastupa- kaže Uzelac. A ta bura koju je Dobronićev okrugli stol podigao, veli Uzelac, dolazi od notorne činjenice da je među sucima o kojima se govori kad je riječ o izvansudskim aktivnostima, čak 80 posto sudaca Vrhovnog suda.

Hrvatsko pravosuđe ima problem s klijentelizmom, možda ne tako radikalan kao u nekim drugim državama, no, među zemljama EU Hrvatska je na samom začelju i u promjeni toga stanja morali bi biti proaktivniji, ocijenio je Uzelac. Što može sam Dobronić napraviti u borbi protiv klijentelizma u sudstvu ako nema internu potporu sudaca? Niz je pitanja koja je predsjednik VS-a otvorio, od vanjskih aktivnosti sudaca, zapošljavanja najužeg kruga srodnika, tužbi protiv novinara od strane sudaca i sl. Dobroniću za rješavanje tih pitanja, kaže Uzelac, treba potpora resornog ministarstva, Vlade i Sabora, više nego sudaca na Vrhovnom sudu- zaključuje, ocjenjujući da je sudac Dobronić postupio na način koji pokazuje sustavnost, konzistentno opredjeljenje da se stvari promijene, i svakako u ovoj priči predsjednik VS-a nije bio taj koji je koristio argument batine.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI