Neovisni novinarski portal
28.11.2023.
POLITIKA & KRIMINAL
Nova afera u VSOA-i : Lažiranjem troškova u misijama državu oštetili za dva milijuna kuna?

Nova afera u VSOA-i :
Lažiranjem troškova u misijama državu oštetili za dva milijuna kuna?

S obzirom da se u Hrvatskoj godinama u svim tzv. strukturama dosljedno njeguje običaj potkradanja vlastite države gdje god se za to ukaže prilika, vijest da su pod istragom zbog pronevjere čak i djelatnici Vojno-sigurnosne obavještajne agencije ( VSOA-e ) zapravo i nije nikoga iznenadila. Virus lopovluka koji se iznimno brzo i uspješno širio kroz minule godine, ozbiljno se i nije pokušao liječiti, pa danas u ovoj zemlji kradu čak i oni koji druge u njihovim rabotama nadgledaju.  Valjda računaju da njih nitko ne (nad)gleda…

Prema prvim neslužbenim informacijama pod istragom su djelatnici VSOA-e zbog, navodnog, lažiranja putnih troškova u inozemnim misijama. Jutarnji list piše da je o tome saznanja imao i jedan od pomoćnika ravnatelja Agencije, ali je to naprosto tolerirao ( ?! ) Pronevjera novca otkrivena je prilikom dva nadzora provedena nad radom VSOA-e.

Od Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost i ravnatelja VSOA-e generala Ivice Kindera , šef saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, Siniša Hajdaš Dončić, zatražio je očitovanje o spomenutim informacijama da je više zaposlenika Agencije krivotvorilo troškove i nenamjenski trošilo novac koji su dobivali za posjete misijama u Poljskoj, Litvi i Libanonu, pri čemu su u džep strpali oko 2 milijuna kuna.

Uz ostalo, Hajdaš Dončić je tražio i očitovanje o autentičnosti informacije, odnosno potvrdu  ( ili demantiranje ) vijesti, te da ga obavijeste je li o svemu tome informirano i Državno odvjetništvo.

U VSOA-i je proveden rutinski nadzor rada i tom je prilikom jedan od zaposlenika Agencije upozorio na nenamjensko trošenje novca, o čemu je saznanja imao i jedan od pomoćnika ravnatelja Kindera, ali je mirno tolerirao lažno prikazivanje troškova za putovanje djelatnika VSOA-e koji su pri odlasku u misije, navodi JL, uzimali primjerice 30 tisuća kuna, a potrošili bi 10 tisuća, no razliku nisu ni pravdali računima, a ni vraćali. Kad je sve to razotkriveno, obavljen je i dodatni nadzor te su o svemu obaviješteni predsjednik Republike Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković. Jesu li oni o tome izvijestili DORH i je li DORH pokrenuo izvide, nije poznato jer su i inače sve informacije o ovom kompromitirajućem slučaju za sustav u javnost iscurile neslužbeno.

Nije ovo, naravno, prvi skandal u VSOA-i jer svi se još sjećamo afere u samom vrhu Agencije ( s bivšim ravnateljem generalom Darkom Grdićem i njegovim zamjenikom generalom Ognjenom Preostom ) koji su krajem prošle godine osuđeni zbog pronevjere novca namijenjenog specijalnim poslovima koji je završio u njihovim džepovima, pri čemu je država oštećena za oko 5 milijuna kuna, piše Jutarnji.

Kod ovakve vijesti čovjek se s pravom pita ima li ijednog dijela sustava koji nije kontaminiran lopovlukom, prevarom, kriminalom?

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI