Neovisni novinarski portal
28.9.2022.
VODA
Voda (foto TRIS/G. Šimac)

‘Nima vode’:
U Istri od noćas zabranjeno zalijevanje, tuširanje na plaži, pranje automobila i gradova…

Voda (foto TRIS/G. Šimac)

U Istri nedostaje pitke vode za uobičajenu ljudsku potrošnju, a koja često uključuje i besmisleno prolijevanje vode. Zbpg suša, vrelina i činjenice da kiše nema na vidiku, tamnošnja županijska vlast je proglasila kako je noćas od ponoći na snazi restrikcija vode prvog stupnja, tj. zabrana korištenja pitke vode za pranje vozila, ulica, trgova i javnih površina te privatnih i javnih zelenih površina, tuširanja na plažama i kupalištima, a iznimka su tržnice i ribarnice.

Kako kažu, ta je mjera donesena jer već neko vrijeme hidrološka situacija na području Istre nije povoljna, a znatnije se oborine ne očekuju idućih mjesec dana.

-Apeliram na sve da štede pitku vodu kako u idućem periodu ne bismo bili primorani donositi još restriktivnije mjere. Svatko od nas može uštedjeti 10 do 15 posto količine vode kako ne bismo bili primorani donositi još restriktivnije mjere, sve u cilju stalne opskrbe pitkom vodom naših građana i gostiju-  rekao je u izjavi za novinare istarski župan Boris Miletić (IDS) te pozvao sve građane, poslovne subjekte i turiste da racionalno troše pitku vodu.

Dodatni je problemm vele, što će Hrvatsku prema najavama meteorologa ovoga tjedna zahvatiti novi toplinski val pa bi suša mogla i potrajati.

Najavljuju se i kazne za prekršitelje: isključivanje iz vodoopskrbne mreže. Nadzor provođenja mjera redukcije obavljat će komunalni redari koji će uočene prekršaje prijavljivati Državnom inspektoratu. Državni inspektorat će prekršitelje djelomično ili potpuno isključiti iz vodoopskrbnog sustava, sve dok traju mjere redukcije, kako kažu.

Ne bi Hrvatska bila Hrvatska da vlasti nisu šlampave i nehajne prema svojim građanima, pa misle kako je dovoljno samo da oni nešto  odluče. Tako sve do jutros u 9.43 nije bilo službene obavijesti na službenim kanalima Istarske županije o tome da se građani trebaju držati restrikcija vode.  Gotovo 10 sati poslije stupanja na snagu građani su obaviješteni o odluci županijske vlasti.

Voda (foto TRIS/G. Šimac)

U nastavku je najvažniji dio donešenog ZAKLJUČKA o uvođenju mjera redukcije korištenja pitke vode I. stupnja
za vodoopskrbno područje Istarske županije:

1.Radi izuzetno nepovoljnih hidroloških prilika i nepovoljne izdašnosti izvorišta voda koja su u sustavu vodoopskrbe Istarske županije te u cilju održivosti i stabilnosti vodoopskrbnog sustava uvodi se djelomična mjera

REDUKCIJE PITKE VODE I. STUPNJA

2.Pravo korištenja pitke vode iz javnog vodoopskrbnog sustava imaju sve pravne i fizičke osobe po uvjetima iz ugovora sklopljenog sa isporučiteljima vodnih usluga uz mjere zabrane korištenja vode iz javnog vodoopskrbnog sustava s time da se zabranjuje:

– zalijevanje javnih i privatnih zelenih površina i sportskih terena,

– upotrebe tuševa na plažama,

– pranje osobnih automobila, teretnih vozila i vozila javnog prijevoza,

– pranje javnih površina, ulica i trgova, osim površina tržnica i ribarnica.

  1. U cilju provedbe ovog Zaključka nalaže se:
  2. a) isporučiteljima vodnih usluga u Istarskoj županiji uvođenje djelomične mjere redukcije vode I. stupnja u opsegu taksativno navedenom u točki II. ovog Zaključka za sve potrošače u Istarskoj županiji,
  1. b) vodočuvarima i komunalnim redarima neposredan nadzor nad uočenim protupravnim postupanjem potrošača i izvješćivanje Državnog inspektorata,
  1. c) Državnom inspektoratu inspekcijski nadzor za potrošače koji ne poštuju propisane djelomične mjere redukcije I. stupnja navedene u točki 2. ovog Zaključka uvesti djelomično ili potpuno isključenje iz vodoopskrbnog sustava sve dok su na snazi propisane mjere redukcije.
  1. Ovaj Zaključak će župan Istarske županije opozvati čim se hidrološke prilike u Istarskoj županiji stabiliziraju.
  1. Ovaj Zaključak stupa na snagu 18. srpnja 2022. godine u 00,00 sati, a objavit će se u „Službenim novinama Istarske županije“.

A za kraj evo i pjesme ‘Nima nima ninma nima vode’ sastava Valentino Bošković koja prati stanje u kojem se nalazimo, a to je suša koja prijeti redukcijama i nestašicama vode i drugdje, a ne samo u Istri.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI