Neovisni novinarski portal
2.2.2023.
planet čovjek / POLITIKA & KRIMINAL
Drugi Festival bespravne gradnje i devastacije prirode u Vruji: Ima se za uhljebe i službene automobile, ali ne i za sanaciju 250 tisuća tona opasnog otpada koji godinama truje Dugoraćane !

Drugi Festival bespravne gradnje i devastacije prirode u Vruji:
Ima se za uhljebe i službene automobile, ali ne i za sanaciju 250 tisuća tona opasnog otpada koji godinama truje Dugoraćane !

Drugi, veliki Festival bespravne gradnje i devastacije prirode ( FBGDP ) održan je u Vruji uz stotine agilnih prosvjednika koji su tražili hitnu sanaciju opasnih ostataka bivše tvornice ferolegura u Dugom Ratu kod Omiša, a na koju se država obvezala još 2019. godine. Ali, kako to i inače biva s državnim obavezama prema građanima, do danas sanacija nije zapravo ni započela…

S vrujskog Festivala prosvjednici su, kako priopćavaju iz pressa FBGDP-a, prozvali ministra gospodarstva Davora Filipovića jer je u svibnju po tko zna koji put sanacija odgođena. Ivana Pločkinić iz Građanske inicijative za Dugi Rat, posebno je upozorila da građani strepe za zdravlje svojih najmilijih, dok Vlada troši novac na uhljebe.

-U Dugom Ratu se nalazi opasni otpad, no država nas već više od deset godina ignorira. Bivši ministar Ćorić najavio je da će sanacija biti omogućena prvim idućim rebalansom proračuna, no obećanje je ispalo ludom radovanje – novi ministar Davor Filipović sanaciju više uopće ne spominje. Žalosno je što iz državnog proračuna novac curi na sve strane, ima se za plaće uhljeba i službene automobile, a u rebalans proračuna ne želi se uvrstiti sanacija 250.000 tona opasnog otpada. Svaka obitelj u Dugom Ratu trpi zbog nečinjenja naše države koja dopušta da se i dalje izlažemo opasnim česticama. Svako jutro kad izađemo na balkon i ugledamo zlokobna crna brda prašine preplave nas tuga, strah, nemoć, a najviše bijes, zato što se osjećamo prevareno, izigrano, iskorišteno, zato što svaki dan kao roditelji strahujemo i procjenjujemo koliki je rizik- kockamo li se sa našim zdravljem i zdravljem naše djece- emotivno su kazivali iz Građanske inicijative Dugi Rat.

Organizatori Festivala bespravne gradnje i devastacije prirode u Vruji imali su za cilj performansima, predavanjima, izlaganjima i koncertima u uvali, skrenuti pažnju na pitanje same Vruje. Devastirani biser prirode još čeka na građevinske strojeve Državnog inspektorata koji po zakonu moraju doći i srušiti bespravno sagrađene objekte na državnoj zemlji kako bi se uvala počela vraćati u prirodno stanje. Rješenja o rušenju- priopćila je za javnost Andrea Topić iz festivalskog pressa-  odavna su ispisana, ali iz nepoznatog razloga godinama se ne ruši ama baš ništa.

Festival u Vruji okupio je na stotine posjetitelja koji su sudjelovali u cjelodnevnom programu, usput se kupali i sunčali ali i sudjelovali u performansima i predavanjima. Izlaganje je održao prof. Dalibor Carević s Građevinskog fakulteta u Zagrebu koji je govorio o dohranama i nasipavanju plaže te o projektu Beachex.

Rezultate istraživanja o bespravnog gradnji provedene na Makarskoj i Omiškoj rivijeri predstavio je Igor Dušanović iz agencije MASMI Adriatica. pa su posjetitelji mogli saznati kako čak 96 posto stanovnika smatra da je priobalni pojas preizgrađen i da treba zabraniti daljnju gradnju.

Drugi Festival u Vruji ostat će zapamćen i po provokativnom performanceu  bračkog performera Ivice Jakšića Čorkića Puke, antifašističkog umjetnika, zakletog borca protiv turizma, demokracije i Coca Cole, a koji je publici pojasnio da je turizam izvedenica od turske riječi “tur” što znači “guzica”, pa je onda, zaključio je, turizam ustvari “guzičarstvo”.

Vice Guru, dodatno je podigao festivalsku temperaturu ritualnim prizivanjem bagera, i njihovim preusmjeravanjem ka Državnom inspektoratu. Građevinski strojevi pozvani su na Vruju da sravne sa zemljom bespravne objekte.

Vice Guru duhovno je biće Vice Tomasovića, predsjednika Hrvatske Udruge Likovnih Umjetnika u Splitu (HULU) i ravnatelja Almissa Open Air festivala suvremene umjetnosti.

A što bi bio Festival bez Sevke?!Dapače, Melodije betoniranog Jadrana bile su  središnji dio događanja. Brojnoj zainteresiranoj publici obratila se Severina, na svoj  način – pjesmom “Tvoja prva djevojka”, čije je stihove prikladno prilagodila događanju: “Došao si tiho na prstima, rekao da je tvoja uvala…”, pjevala je Seve, nakon čega je ispričala kako joj je najzanimljiviji dio događanja na festivalu bio performans “Psihijatri u Vruji, besplatna psihološka pomoć za žrtve rada državnih institucija”, te da će im se i sama obratiti zbog problema koje prolazi oko skrbništva nad svojim sinom. Detaljno je navela i što sve ona zamjera državi.

-Došla sam ovdje po besplatnu psihijatrijsku pomoć jer sam 10 godina žrtva sistema. Upoznavali su me s raznim strukturama državnih institucija, od policije, DORH-a, socijalnim službama. Svugdje je sve isto, u socijali ili u nekretninama, samo je puno tužnije kada nam prodaju dicu nego kamen ili more-  poručila je Severina.

Publiku je posebno oduševila kraljica sevdaha Amira Medunjanin, pogotovo kad je s Borisom Dežulovićem zapjevala “Ako se potrefi da projdeš mojon valon taman tu di triba, providenca to bi bila, da mi doj’ da mi dojdeš ka inspekcija”.

Bio je tu i Edo Maajka koji je izveo svoje najpoznatije hitove uz pratnju raspoložene publike, a “predgrupa” mu je bio četverogodišnji Vice Vela kojeg je publika pozvala na bis nakon izvođenja pjesme “Meni se skače”, sinjskog benda Mort. Sve izvođače pratili su vrsni glazbenici s Makarske rivijere, za ovu prigodu okupljeni u Vruja bendIvan Srzić na basu, Matko Gaće na bubnjevima, Jakov Puharić i Stipan Popović na gitarama i Petra Šošić na klavijaturama.

Žan Jakopač izveo je neke od najvećih hitova Šo!Mazgoona, ali i stvari na kojima trenutno radi. Publici se posebno svidjela Ma Bossa predvođena Ankom Ilijašević. Nastupila je otkačena hvarska Klapa Šlapa, te bend Rokolomotiva.

Drugi Festival bespravne gradnje i devastacije prirode nije imao tu čast i zadovoljstvo da se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Zorana Milanovića.  Održan je uz podršku i pod pokroviteljstvo Grada Omiša, Općine Brela, Općine Šestanovac, Općine Zadvarje, TZ Drvenik, TZ Omiš, Lp Yacht Support, Cetina Naturalis i restoran Bastion Omiš. Organizatori su posebno zahvalni DVD-u Omiš i zapovjedniku Višeslavu Pešiću, Grebenu Brela, Mladenu Utrobičiću, Glumcima u Zagvozdu, Hrvatskim cestama i Policijskoj postaji Omiš, sve je uredno pobrojao, uz zahvale,  organizacijski tim Festivala bespravne gradnje i devastacije prirode u Vruji.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI