Neovisni novinarski portal
13.7.2024.
kriminal / zdravlje
DORH potvrdio da istražuju sumnjive transplantacije i moguću trgovinu organima u KBC-u Zagreb!

DORH potvrdio da istražuju sumnjive transplantacije i moguću trgovinu organima u KBC-u Zagreb!

Zvuči nevjerojatno, nalik filmskom trileru, da se u najvećoj hrvatskoj bolnici KBC-u Zagreb, istražuju sumnjive transplantacije bubrega i možebitna trgovina organima. No, da doista provode izvide o tome potvrdilo je i Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu.

Upravo zbog sumnje na slučajeve trgovine organima i s njima povezane dvije sumnjive transplantacije obavljene u KBC-u Zagreb 2019. , inspekcija Ministarstva zdravstva poduzela je odgovarajuće mjere iz svoje nadležnosti te je zdravstveni inspektor donio rješenje o privremenoj zabrani programa presađivanja bubrega živih nesrodnih darivatelja.

Inspekcija Ministarstva zdravstva lani je počela istraživati dva sumnjiva slučaja transplantacija te utvrdila da se u oba slučaja radi o sumnji na moguće trgovanje organima. Predmet su, javlja RTL,  prvo ustupili Hrvatskoj liječničkoj komori zbog povrede Kodeksa medicinske etike, a potom Državnom odvjetništvu.

Na optužbe o mogućoj trgovini organima oglasili su se iz KBC-a Zagreb šturim priopćenjem u kojem ističu da se sve transplantacije provode po odobrenju Etičkog povjerenstva KBC-a, a nakon provedene evaluacije.

-Sve poduzete aktivnosti i postupci identični su postupcima koji se provode u svim drugim transplantacijskim centrima u Republici Hrvatskoj u kojima su se provodile transplantacije bubrega od živog nesrodnog darivatelja- navodi se u priopćenju i posebno ističe kako je dosad u toj bolnici obavljeno 2500 transplantacija bubrega, ta da su zabilježeni izvanredni rezultati ishoda liječenja pokazatelj izvrsnosti i stručnosti transplantacijskog tima za bubreg KBC-a Zagreb dokaz  kvalitete skrbi za pacijente iz transplantacijskog programa.

RTL otkriva kako se u dva sporna slučaja transplantacije radilo o jednom vozaču iz Pančeva koji je odlučio darovati bubreg muškarcu iz Splita, pri čemu su tvrdili da su dugogodišnji prijatelji, te o muškarcu s Kosova, pekaru sa šestoro djece koji je bio donor muškarcu s kojim se pojavio na Hitnoj KBC-a Zagreb  radi, navodno, dogovorene transplantacije za tjedan dana. Oba slučaja su se dogodila 2019., sve je evidentirano i detaljno opisano u dokumentaciji kojom raspolaže redakcija UNA-e, javlja RTL.

Ovi slučajevi svakako bacaju sjenu na Hrvatsku koja je inače vodeća po transplantaciji organa u Eurotransplantu, u prilog čemu govore impresivne brojke. Primjera radi, samo u prošloj godini je presađeno 280 srca, pluća, jetre i gušterače, a najviše bubrega. Po transplantacijama prednjači KB Merkur, a po presađivanju bubrega KBC Zagreb.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI