Neovisni novinarski portal
4.10.2023.
cijene
Dolazi li vrijeme u kojem će biti jeftinije meso od kruha?!

Dolazi li vrijeme u kojem će biti jeftinije meso od kruha?!

Ovo je pravo vrijeme za “lovce u mutnom”. Cijene divljaju, inflacija ubrzano raste, a trgovci koriste priliku i drastičnim poskupljenjima, čak i najosnovnijih namirnica, pokušavaju na brzinu zaraditi. Ipak, da manje od pola kilograma kruha može koštati 18 kuna zvuči krajnje nevjerojatno. Ali, sudeći po informacijama portala Dalmacija danas, trenutno je kruh, primjerice, na Braču skuplji i od visoko kvalitetnog mesa!

Rat u Ukrajini potpuno je poremetio opskrbu ne samo energentima, nego i žitaricama, što je rezultiralo poskupljenjem kruha za čak 50 posto u odnosu na prošlu godinu. I eto, događa se i ono za što smo mislili da je nemoguće: pola kilograma kruha i pola kilograma mesa, ista cijena!

Kruh se, srećom, još uvijek ne plaća ” u zlatu” baš svugdje, i kako je ovih dana otkrio RTL, u tome je prvak Brač. Za 600 grama kruha 19 kuna, pa vi vidite hoćete li i dalje jesti kruh ili meso…

Dalmacija danas je za RTL-ovu vijest dobila potvrdu od jednog čitatelja koji je bio doslovce šokiran kad je za 465 grama kruha u jednoj bračkoj pekarnici morao platiti 18 kuna, što bi značilo da je kilogram nevjerojatnih 39 kuna! Za taj e iznos, piše portal Dalmacija danas, n zagrebačkom Dolcu može kupiti pola kilograma junećeg ramsteka, ili teleće vratine, a čak kilogram svinjskih kotleta ili svinjskih rebara. I ne samo to?

Za cijenu bračkog kruha, u nekim trgovačkim lancima možete kupiti i butelju  kvalitetnog Pošipa, i tko zna što li sve drugo.

Kako reče šokirani Bračanin, koji je ne budi lijen redakciji dostavio i račun iz kojega je razvidno da je brački kruh doista “pozlaćen”, ili možda ima neke energetske, nutricionističke dodatke koji vas čine otpornim na sve viruse i bakterije, na sve bolesti i nevolje. Tko zna,  možda dolazi novi trend u kojem ćemo meso zamijeniti za kruh i biti ne samo snažniji, nego i fit…

I dok kod nas cijena kruha dramatično raste, ukrajinsko žito zarobljeno je u silosima jer je zbog ruske agresije na ovu zemlju izvoz preko ukrajinskih luka nemoguć, a kopnenim putem zbog ratnih djelovanja iznimno otežan. Ukrajina je, inače, jedan od najvećih proizvođača žitarica u svijetu, pa zbog onemogućenog izvoza iz ove zemlje cijeloj Europi prijeti kriza s hranom, a najsiromašnijim zemljama u svijetu-  glad.

Nedavno je stoga, šef Svjetskog programa za hranu UN-a David Beasley doslovce zavapio: “Molim predsjednika Putina, ako uopće ima srca, da otvori luke”. UN je dosad čak polovinu zaliha žitarica nabavljao u Ukrajini, pa je lako zamisliti kakvo je danas stanje s tim zalihama dok su prekrcani ukrajinski silosi voljom Vladimira Putina blokirani.

Glavna ukrajinska luka Odesa odsječena je, izlaz iz luke miniran, što znači čak i da se rat odmah završi trebalo bi bar pola godine da se more očisti i luka ponovo otvori za promet.

Dotad, tko zna, možda za kilogram kruha budemo plaćali koliko i za dva kilograma mesa…

Ilustracija: odbačena hrana…

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI