Neovisni novinarski portal
16.4.2024.
KULTURA / MDF / šibenik / šibenik zna
62.MDF u Šibeniku od 18.lipnja do 2.srpnja: Festival otvara Zagrebačka filharmonija praizvedbom glazbene predstave “Konačno orkestar!”

62.MDF u Šibeniku od 18.lipnja do 2.srpnja:
Festival otvara Zagrebačka filharmonija praizvedbom glazbene predstave “Konačno orkestar!”

Ovogodišnji, 62. po redu, Međunarodni dječji festival u Šibeniku otvorit će Zagrebačka filharmonija! Program MDF-a dobio je suglasnost Ministarstva kulture i medija, a ova jedinstvena manifestacija u kojoj djeca i odrasli stvaraju za djecu, održat će se od 18. lipnja do 2.srpnja u Šibeniku pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Zorana Milanovića i uz financijsku podršku resornog ministarstva.

Kako je program i službeno potvrđen, iz Uprave MDF-a otkrivaju da će Festival ove godine, na ljetnoj pozornici ispred UNESCO-vog spomenika kulture, katedrale svetog jakova, otvoriti Zagrebačka filharmonija praizvedbom glazbene predstave “Konačno orkestar!”, redateljice Petre Radin.

-Zadovoljstvo je vidjeti da Festival koji broji 62 godine i dalje odiše dječjim entuzijazmom, mladalačkom svježinom i kvalitetom kao da se radi o početniku koji se tek treba dokazati, a ne jednom od najstarijih hrvatskih kulturnih brendova koji desetljećima publici predstavlja najbolje od domaće i inozemne kazališne produkcije namijenjene djeci, ali i svima nama odraslima koji smo uspjeli sačuvati onu dječju radoznalost i veselje u sebi, kao i ljubav prema umjetnosti- poručila je ministrica Nina Obuljen Koržinek koja se očekuje i na svečanom otvorenju Festivala, u subotu, 18. lipnja, u 21 sat na Trgu Republike Hrvatske u Krešimirovom gradu.

-Veselim se još jednom doći u Šibenik, na otvorenje Međunarodnog dječjeg festivala i svjedočiti kulturnoj noći koja označava početak „petog godišnjeg doba“, kako to običavaju kazati šibenski kazalištarci. Čestitam na programu koji nije bilo nimalo lako organizirati u uvjetima više ne samo pandemije nego i ekonomske nestabilnosti u cijelom svijetu- kazala je, također, ministrica.

Na svečanom otvorenju Festivala prisustvovat će i posebni izaslanik predsjednika RH Zorana Milanovića za kulturu, Zdravko Zima. Protokol svečanog otvorenja MDF-a ove godine potpisuje Petra Radin.

Još sitno i dvotjedna čudesna čarolija može početi, poručuju iz MDF-a radujući se zajedno sa šibenskim mališanima. Svečani uvod u dane veselja i dječje radosti započet će, kako rekosmo, praizvedbom glazbene predstave “Konačno orkestar!” koju će izvesti Zagrebačka filharmonija.

-Veseli nas što smo konačno mogli otkriti kako ćemo i ove godine imati još jedno vrhunsko otvaranje ovog puta s hrvatskom praizvedbom rađenom upravo za samo otvaranje. Podsjećamo da će i ove godine u prodaju biti puštene ulaznice ne samo za generalnu probu glazbene predstave već i za samo svečano otvorenje koje će i ove godine uveličati naš dječji zbor Zdravo maleni i polaznici Dramskog studija i radionice Ivana Jelić na što smo posebno ponosni. Kao i na brojke koje krase ovogodišnji festival- zadovoljno kazuje Jakov Bilić, ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku pod čijim se okriljem Festival održava već desetljećima.

A brojke, koje s ponosom ističe ravnatelj Bilić, kažu: 137 programa u 218 termina tijekom 14 dana. 27 izvedbi predstava, 21 inozemna izvedba na ulicama i trgovima, 14 domaćih izvedbi, 12 filmskih projekcija, četiri izložbe, sedam promocija knjiga ili slikovnica, četiri sportska programa, 47 radionice za preko tisuću djece. U programu sudjeluje deset zemalja svijeta – Španjolska, Švedska, Nizozemska, Njemačka, Slovenija, Češka, Austrija, Poljska i Portugal. Ali i Ukrajina. Naime, ove godine Festival je ugostio 150 djece iz Ukrajine od kojih će dio na Festivalu sudjelovati kao publika, a dio kao izvođači, budući da na MDF-u nastupaju djeca Umjetničke škole Marianna Ilkiv iz Lavova u Ukrajini.

-Ovogodišnji će Festival, prema prvim procjenama, koštati oko 2 milijuna kuna, no kad znamo da je ove godine na likovni natječaj ‘Eto i mene na festivalu’ pristiglo rekordnih 800 dječjih zastavica iz cijele Hrvatske, svima nam je jasno koliko je ono što Festival radi i izaziva kod djece i starijih posjetitelja – neprocjenjivo. Ove godine krećemo i s pilot projektom kulturno – turističkih konotacija u okviru kojeg smo dogovorili da osnovne škole svoja maturalna putovanja provedu u našem gradu za vrijeme trajanja Festivala- napominje Bilić.

U četvrtak, 9. lipnja, u 10 sati, počinju i online upisi u radionice, a samo dan nakon toga počinje i prodaja ulaznica koja će se također biti online ili na blagajni Šibenskog kazališta.

E, pa, djeco i svi vi koji se još uvijek djecom osjećate, dolaze vaši dani, uživajte punim plućima i srcem i ne propustite 62. izdanje šibenskog i međunarodnog dječjeg festivala!

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI