Neovisni novinarski portal
28.11.2023.
POLITIKA
Ilustracija: prekrižena Kuna (foto: TRIS)

Zbogom kuni:
Hrvatski zastupnici glasali za euro

Ilustracija: prekrižena Kuna (foto: TRIS)

Zbogom kuni. Hrvatskoj valuti, a ne životinji. Hrvatski sabor u petak je većinom glasova usvojio Zakon o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj. To će se desiti 1. siječnja 2023. godine. Dakle, kuna će važiti još svega šest i pol mjeseci. Za taj zakon glasovalo je 117 zastupnika, 13 je bilo protiv, a jedan suzdržan. Zastupnici su odbacili amandmane Mosta i Kluba ZLB-a te zaključak Kluba Mosta, koje Vlada nije prihvatila.

Dualno iskazivanje cijena trebalo bi se protegnuti i na cijelu iduću godinu, pa bi cijene i tijekom 2023. trebale biti istaknute u obje valute, a tijekom cijele 2023. građani neće imati trošak kod zamjene gotovog novca kune u euro, a to će moći činiti u bankama, Hrvatskoj pošti i Fini. Također, i nakon isteka tog roka, dakle neograničeno, građani će moći u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) besplatno mijenjati novčanice kune za euro.

Uoči glasovanja dio oporbe se ponovno usprotivio uvođenju eura o ovom trenutku. Mostov Miro Bulj rekao je kako je bila obaveza iskazati procjenu učinaka uvođenja eura, što nije učinjeno, pa je pozvao Sabor da povuče taj zakon, neka struka kaže svoje mišljenje, a odluku da donese narod na referendumu.

Ilustracija: prekrižena Kuna (foto: TRIS)

Marijan Pavliček (Suverenisti) kaže da ih brine kako će građani preživjeti mjesec kada uđemo u eurozonu i kako će naši umirovljenici i radnici živjeti kada budemo imali euro.

Smatra kako je suludo ući u eurozonu u vrijeme najveće energetske krize EU-a, u doba najveće ekonomske neizvjesnosti i najveće inflacije u zadnjih 20 godina.

Pavliček smatra da, od četiri kriterija konvergencije, naša zemlja neće ispuniti kriterij inflacije.

“Nemojte srljati grlom u jagode. Nemojte srljati kao guske u maglu. Ne bi nam bilo prvi put u povijesti”, pozvao je Pavliček, paraferazirajući dio govora Stjepana Radića iz 1918. godine.

Upitao se kako će umirovljenik sa 40 godina radnog staža i 300 eura mirovine preživjeti mjesec kada će štruca kruha koštati dva eura. Lako je pričati kada se ima plaću od 2500 eura, kazao je.

A i saborski zastupnici će sada naoko imati manju plaću: umjesto 20.000 kuna sada će imati svega 2.666 eura.

        
Ilustracija: prekrižena Kuna (foto: TRIS)

Ilustracija: prekrižena Kuna (foto: TRIS)

Tags: ,

VEZANE VIJESTI