Neovisni novinarski portal
5.6.2023.
PRAVA ZA LJUDE / sabor
Verbalni nasrtaj na zastupnicu Peović: Kad premijer otvori sezonu lova u Saboru i kaže mi da se trebam sramiti hodati ulicom, što drugo očekivati…?!

Verbalni nasrtaj na zastupnicu Peović:
Kad premijer otvori sezonu lova u Saboru i kaže mi da se trebam sramiti hodati ulicom, što drugo očekivati…?!

Katarina Peović, saborska zastupnica Radničke fronte u ponedjeljak je, dok je kupovala namirnice u dućanu, žestoko verbalno napadnuta od jednog muškarca, o čemu je javnost izvijestila objavom na Twitteru. Nije to prvi takav slučaj kod nas, a nažalost nije ni zadnji. Takvo smo društvo gradili i sad nam je u njemu živjeti…

-Jučer me u dućanu dok sam kupovala namirnice verbalno napao lik koji me nije puštao na miru i na sav glas se derao da nas četnike sve treba povješati na bandere. Kad premijer otvori sezonu lova u Saboru tako da mi kaže da se trebam sramiti hodati ulicom što drugo očekivati- napisala je Peović na Twitteru.

Za N1 je izjavila da je s razjarenim muškarcem pokušala razgovarati i smiriti ga, ali to nije bilo moguće. Nastavio je hodati za njom i vikati po dućanu prateći je sve do blagajne. Ljudi koji su se zatekli u dućanu gledali su u čudu, s neodobravanjem, predlagali su da se pozove policija, ali je zastupnica jedino imala na umu što prije izaći i iz te neugodne situacija i iz tog dućana.

-Takve se situacije mogu očekivati ako se s najvišeg vrha promovira nasilje- kaže Peović i dodaje:

-Ono što se može spriječiti jest to da s najviših razina dolaze poruke kakve dolaze. Sjetite se kako je Branko Bačić nakon napada na Markovom trgu i ranjavanja policajca komentirao da postoji lijevi ekstremizam. To je izmišljanje neprijatelja. Niste vidjeli ljevičara koji militarizira društvo, koji poziva na nasilje, koji huška na neprijatelje, a desni ekstremizam smo vidjeli. Izjednačavanje ljevice i desnice je traženje žrtvenog jarca i opravdanja-  zaključuje zastupnica.

Peović se, kad je svojevremeno izvrijeđana od premijera Plenkovića,  referirala na raspravu u Saboru povodom pada drona na zagrebačkom Jarunu, pri čemu je kazala da je iz premijerovog izvješća o sastancima s čelnicima EU jasno da ga tamo nitko baš previše ne “doživljava”, a onda s njim ni nas kao državu. Štoviše, da mu na njegovo pismo o incidentu s dronom nitko od čelnika EU nije ni odgovorio.

Silno iznerviran time, Plenković je optužio da laže, a onda i rekao:

-Ja ne znam gdje ste vi išli u školu. Gospođa govori kao da je bila tamo. Jeste li bili u komunikaciji s liderima? Jedina ste bila suzdržana o deklaraciji. Vas bi trebalo biti sram hodati po cesti, ratni zločini su, a vi ste suzdržani-  usred Sabora je premijer izvrijeđao zastupnicu Peović.

Na njegove uvrede su reagirale oporbene zastupnice Sandra Benčić ( Možemo! ) i Dalija Orešković ( Centar ), ali su odmah dobile opomene od revnosnog šefa Sabora Gordana Jandrokovića.

Na sve to, Katarina Peović je odgovorila da nije vrijeđala premijera, i “nisam dovela u pitanje njegov magisterij, ali da vi kažete zastupnici da ju može biti sram hodati po ulici, to potiče nasilje”, kazala je, i kako vidimo, njezina se prognoza obistinila.

Godinama, zapravo, svjedočimo nesmetanom verbalnom nasilju nad neistomišljenicima, koje se u društvu kakvo smo izgradili, ne samo tolerira, nego i potiče s najviše razine. Hrvatska je država niske demokratske kulture u kojoj je pravo na stav ekskluzivni privilegij vladajućih i njihovih birača i simpatizera, a svako drugačije mišljenje, kao i uopće drukčijost, kažnjava se uvredama, etiketiranjem, stigmatiziranjem, kod nas najčešće već standardnim pogrdama poput “četnik(uša)”, “komunjara”, “jugoslavenčina” i sl. Nešto veću “kreativnost” u tome pokazuje tek predsjednik Republike Zoran Milanović

Kad predsjednik Vlade Andrej Plenković usred Sabora jednoj zastupnici( Katarini Peović ), u kojoj je ona “kod kuće”, a ne on, kaže da je može biti sram hodati ulicom jer ima drugačije mišljenje od njegove vlade, zar time nije dao izravan podstrek kojekakvom agresivnom polusvijetu da slobodno nju i njoj slične na ulici vrijeđaju, štoviše i s prezirom na njih pljunu?!

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI