Neovisni novinarski portal
24.9.2023.
Nu2
Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, u Nu2: Priznao da je napravio više stotina pobačaja do priziva savjesti…

Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, u Nu2:
Priznao da je napravio više stotina pobačaja do priziva savjesti…

Ravnatelj KBC-a Zagreb, Ante Ćorušić poručio je danas u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 da je protiv pobačaja, ali i njegove apsolutne zabrane, te priznao da je i sam radio pobačaje do priziva savjesti, dok je to bila radna obaveza.

– Ja zaista jesam protiv pobačaja jer smatram da je to pravo na život. Ali nisam – i to sam više puta ponavljao – za apsolutnu zabranu pobačaja- kazao je u HRTovoj emisiji Nedjeljom u 2 ravnatelj KBC-a Zagreb, Ante Ćorušić. Priznao je, također, da je i sam radio pobačaje do priziva savjesti, dok je to bila radna obaveza.

Ćorušić smatra da apsolutna zabrana pobačaja, koja je u Europi na snazi samo u Malti, nikada nije donijela ništa dobro ženama, niti njihovom zdravlju, ali ni sustavu.

– Iskustveno mogu govoriti o pobačaju jer sam ja to do priziva savjesti radio. To je bila radna obaveza koju smo morali svi raditi. Ja ne znam koliko sam pobačaja napravio, ali sam radio pobačaje i o tome sam vrlo kvalificiran govoriti- rekao je, priznajući kako je sigurno napravio više stotina abortusa, ali to je radio jer je, kaže, morao.

Ispričao je i kako su na istom odjelu bile žene koje su činile pobačaje i one koje nisu mogle imati djece pa su se podvrgavale bolnim postupcima izvantjelesne oplodnje, prenosi HRT.

– Dakle, isti odjel, zid dijeli žene koje se rješavaju zdrave djece i žene koje silno trpe i pate da bi dobile dijete-  rekao je.

No, zašto se onda odlučio za ginekologiju, upitao ga je voditelj Aleksandar Stanković, a Ćorušić odgovorio kako je zapravo htio biti abdominalni kirurg, ali nije mogao dobiti tu specijalizaciju, pa je izabrao, kako je naveo, srodnu. Ali, napomenut će, nije tada znao da će morati raditi i pobačaje…

Komentirajući slučaj Mirele Ćavajde, kazao je da prema njoj osjeća empatiju, ali ne vidi zbog čega bi se trebao ispričavati u ime KBC-a Zagreb. Jer, gospođa Čavajda je, tvrdi, u KBC-u Zagreb bila samo jednom,  19 dana nakon prve magnetske rezonance koju je napravila drugdje. Suosjeća sa ženom, ali ne zna tko bi u Hrvatskoj uopće počinio feticid, jer kako veli, “to ne spada u našu edukaciju, i to nije naš posao”.

Kad je riječ o Zakonu o pobačaju, smatra da ga treba osuvremeniti, uljuditi, ali ne vjeruje da bi eventualni referendum o uvođenju prava žena na pobačaj u Ustav – uspio, jer je hrvatsko društvo konzervativno.

Potvrdio je da je 2016. bio izgledni kandidat za  ministra zdravstva, i da je imao podršku tadašnjeg šefa HDZ-a Karamarka,  ali se njegovoj kandidaturi suprotstavio MOST zbog navodnog nesavjesnog liječenja, kad je zabunom jednoj pacijentici odstranio pogrešni jajnik. Most je kasnije, kazao je Ćorušić, popustio, ali je tadašnji premijer Tihomir Orešković bio izričito protiv toga. Ne misli da ga je eliminirao Most, nego Hrvatska liječnička komora i Hrvatski liječnički zbor koje naziva parapolitičkim strukturama.

A što se oštećene pacijentice tiče, ustvrdio je da je za to saznao tek 2017. kada je već bio ravnatelj KBC-a Zagreb i kad mu je tadašnja pomoćnica za pravne poslove donijela zahtjev za odštetu od njezinog odvjetnika. Smatrao je da ne treba platiti, nego ići na sud, jer je bio siguran da grešku nije počinio, ali je pristao na nagodbu i pacijentici je isplaćena odšteta od 83 tisuće kuna, koju je platilo Croatia osiguranje, a ne bolnica.

Kazao je i da je pacijenticu, koja je dotad bila neplodna, prvi put operirao 2008., te da je nakon njegove operacije rodila, a onda se na istom jajniku javio recidiv. Odstranio joj je desni jajnik, a lijevi mu se činio urednim…

– Nisam ja bitno oštetio ženu, dapače – prvom operacijom omogućio sam joj da rodi- branio se Ćorušić.

Ne protivi se medicinski potpomognutoj oplodnji, niti bilo kojem zahvatu kojim suvremena medicina može učiniti da se” bračnom paru, muškarcu i ženi, omogući sve da dođu do potomstva, ako oni to žele”.

– Ja sam samo bio protivnik teze koja se pojavila prije 10 do 12 godina, do kada se nisu promijenili postupci indukcije ovulacije. Bilo je slučajeva kada se induciralo 15-20 ovulacija, sve su one kasnije oplođivane, Bračni par kad je dobio potomstvo nisu više bili zainteresirani za ostale svoje zametke koje je država čuvala i tu su onda bile moguće zlouporabe. Bio sam za kontrolirane postupke, za manji broj oplođenih jajnih stanica i da se svi zametci iskoriste. To je bio razlog. Potom je struka preporučila blaže protokole. Nemam ništa protiv postupaka izvantjelesne oplodnje, a imam protiv zlouporabe takvih postupaka i da se točno zna gdje se koji embrij čuva i da se ne baca -objasnio je svoj stav Ćorušić.

Žao mu je zbog svega što e događa sa bolnicom Srebrnjak, ali za to je, tvrdi, najviše kriv gradonačelnik Tomašević i nova gradska uprava ( ? )

– Dijelom snosi krivicu i bivša vlast u gradu, a ja kao ravnatelj KBC-a Zagreb bio sam za to da mi to preuzmemo, no ispostavilo se da bi time preuzeli i obveze koje su stvorile ova i bivša gradska vlast. To onda nismo htjeli. Onda je Grad Zagreb odustao od takvog modela, sam ne može dovršiti. Grad će nažalost izgubiti taj projekt, izgubit ćemo 66 milijuna eura zbog lijenosti gradskih struktura i neučinkovitosti bilo ove, bilo prethodne garniture- ustvrdio je.

U nastavku razgovora izjavio je i kako Hrvatska ima prevelik broj bolnica, čak 62, a to je previše na 3,9 milijuna stanovnika. Žali što nije zaživio projekt nacionalne bolnice u Blatu te misli da bi projekt trebalo oživjeti, pa makar sagraditi bolnicu negdje pored, a Novom Zagrebu treba bolnica  jer s druge strane Save nema nijedne.

Nasuprot čestim dramatičnim apelima zbog nedostatka broja liječnika i medicinskih sestara, Ćorušić smatra da ih je dovoljno, ali su loše raspoređeni.

– Hrvatska ima aktivnih 14.500 liječnika– naveo je,  hvaleći premijera Plenkovića i njegovu vladu koja je, kao nijedna vlada prije, povećala plaće zaposlenima u zdravstvu. U zadnjih 6 godina za 43 post, rekao je Ćorušić u Nu2.

Tags: ,

VEZANE VIJESTI