Neovisni novinarski portal
10.12.2022.
Nu2
Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter u Nu2: Često institucije ne reagiraju na upite vezane za probleme građana, ali bitno je ne odustajati!

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter u Nu2:
Često institucije ne reagiraju na upite vezane za probleme građana, ali bitno je ne odustajati!

Kada državna tijela nešto nezakonito i nepravilno rade, njoj se možete obratiti za pomoć.  Gošća Aleksandra Stankovića u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 bila je Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter. Predstavljena je kao ona osoba kojoj se ima smisla javiti kad sustav zakaže, kad državne institucije rade krivo, nezakonito, kad se prema vama odnose  neprimjereno, kad vas birokratski aparat samelje…

– Mi radimo puno toga, bavimo se s različitim ljudskim pravima i postupanjem institucija. Jedan od temeljnih poslova je rad na pritužbama građana. Onda u tim predmetima provodimo ispitne postupke. Pomažemo da državna tijela odgovaraju građanima i postupaju brže – objasnila je prirodu svoga posla Šimonović Einwalter, prenosi HRT.

Zagovornica je izbora pučkog pravobranitelja u Saboru.

– Sabor bira kandidata koji zadovoljava uvjete, nije riječ o tome da Vlada predlaže kandidate. Biti na čelu neovisne institucije vas stavlja u jedan specifičan položaj u odnosu na tijela državne uprave, u odnosu na Vladu. Upravo je ta uloga sa Saborom iznimno bitna .Pučki pravobranitelj je- smatra Šimonović Einwalter– po Ustavu opunomoćenik hrvatskog Sabora i Sabor bi trebao pružiti podršku toj instituciji i raditi na tome da ono što je izvješće koje se podnosi Saboru bude saslušano i uvaženo, i da preporuke budu implementirane.

U Hrvatskoj su se ljudi prošle godine najviše borili, kazala je pozivajući se na izvješće za 2021., s diskriminacijom, zdravstvom, pravosuđem, te pravom na rad.
U tim pritužbama su tri ili četiri područja koja su uvijek najfrekventnija. Lani je izrazito bila zastupljena diskriminacija, iako se, napomenula je pravobraniteljica, nije uvijek radilo o onome što je diskriminacija u pravnom smislu, nego o percepciji nepravednosti izazvanoj mjerama koje su se odnosile na pandemiju, kazala je Tena Šimonović Einwalter na HRT-u.

Često se, kako se požalila,  susreće s nepristupačnošću i neodgovaranjem nadležnih institucija koje ne reagiraju na upite vezane uz probleme građana, ali smatra bitnim ne odustajati. Ne voli izlaziti u javnost s imenima prije nego što s odgovornima za propuste dobije priliku za razgovor.

– Mislim da ćemo tako bolje napredovati. Uvijek mislim da se o svakom problemu može razgovarati, pa i o propustu određenog tijela. Koji put postoje procedure i probam ih slijediti. Ako stvari rješavate isključivo prozivanjem, dolazi do ‘zatvaranja’. Kad nema više komunikacije, onda ja gubim mogućnost ‘gurati’ stvari naprijed. Komunikacija mora biti dvosmjerna, rekla je pučka pravobraniteljica u Nu2.

Tags: ,

VEZANE VIJESTI