Neovisni novinarski portal
3.12.2023.
OTOK / planet čovjek
Arhiva: Pokret otoka  na prosvjedu u Zadru (foro TRIS/G.Šimac)

Pokret otoka:
Solarni paneli na otočnim krovovima, školama, općinama…

Arhiva: Pokret otoka na prosvjedu u Zadru (foro TRIS/G.Šimac)

Na hrvatskim otocima mnogo toga fali: bolje prometne povezanosti, kulturnih sadržaja, mogućnosti zapošljavanja itd. Ali nečega ne nedostaje: sunca. Pokret Otoka, mreža otočana i zaljubljenika u otoke i otočni život, koji zajedničkim snagama – znanjem, iskustvima i strašću podupiru, pomažu, promoviraju otok i život na otoku, kako za sebe kažu, ponosan je na svoj projekt ‘solarizacije’ otoka. Naime, u prosincu 2021. godine odobren im je maksimalan iznos sredstava na natječaju Ministarstva regionalnog razvoja i EU za projekt ”Otoci predvodnici čiste energije”.

-Nakon prvog online otočnog dijaloga ”Građani i solarne elektrane” (kojeg je pogledalo nekoliko stotina ljudi) i susreta s brojnim općinama projekt se razvija u pohvalnom smjeru. Posebice ako u obzir uzmemo činjenicu da je u partnerstvo ušlo nekoliko lokalnih, ali i jedna regionalna samouprava. – veli Paula Bolfan iz Pokreta otoka.

Dakle, u projekt su uključeni otoci Brač, Hvar, Korčula i Vis, a radi se o nizu radnih sastanaka sa svim dionicima društva: stanovništvom, organizacijama civilnog društva, poduzetnicima i obrtnicima te donositeljima odluka, kažu. Dosad su interes za sudjelovanjem i pokretanjem energetske tranzicije u svojim sredinama partnerstvom na projektu potvrdile Splitsko Dalmatinska županijaOpćina Lumbarda i Grad Korčula s otoka KorčuleGrad Stari Grad s otoka Hvara te čak sedam općina otoka Brača: Grad Supetar, te općine Bol, Postira, Selca, Nerežišča i Pučišča.

-Jedan od ključnih elemenata projekta je uvođenje pojma energetske tranzicije u srednjoškolsko obrazovanje. Suradnja na projektu ostvarena je sa sedam srednjih škola. Obrazovni program predvodi  Antonio Morić Španić, magistar geografije i stručnjak za GIS tehnologije u prostornom planiranju, trenutno zaposlen na radnom mjestu profesora geografije u srednjoj školi Hvar –ističe Bolfan.

Arhiva Pokret otoka! (foto TRIS/G. Šimac)

Sedam srednjih škola koje će unutar projekta ”Otoci predvodnici čiste energije” razvijati program čiste energije za uvođenje u kurikulum u školskoj godini 2022./23. su: Srednja škola Bol, Srednja škola Brač, Supetar, Klesarska škola Pučišća, Srednja škola Antun Matijašević Karamaneo – Vis, Srednja škola Korčula, Srednja škola Vela Luka i Srednja škola Hvar.

Za sve informacije o projektu obratite nam se na info@islandmovement.eu.

Više o projektu pronađite na MRRFEU – Pokretu odobren projekt ”Otoci predvodnici čiste energije”.

Zaključke s otočnog dijaloga pronađite na OTOCI PREDVODNICI ČISTE ENERGIJE – Što smo naučili na otočnom dijalogu ”Građani i solarne elektrane”? , a video snimku cijelog događanja na FB Pokret Otoka – Otočni dijalog ”Građani i solarne elektrane”.

Pokret otoka je pokret u pravom smislu riječi, kojim koračamo prema samodostatnoj otočnoj zajednici koja razumije i artikulira svoje potrebe, informira se o prilikama i mogućnostima napredovanja te aktivno sudjeluje u odlučivanju, a naša platforma, virtualna i fizička, zamišljena je kao mjesto za sve koji su željni pozitivnih društvenih promjena, kažu.

Čini se kako su u naumu za uvođenje solarnih elektrana na otoke u tome uspjeli.

Arhiva: Pokret otoka na prosvjedu u Zadru (foro TRIS/G.Šimac)

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI